Klargjøring av bilen for høsten | Alt om god vedlikehold | Audi

Slik prepper du bilen for høsten

  • 1920x600_AQ2_161033.jpg
1920x600_AQ2_161033.jpg
Oppdatert 24.11.2021

Klargjøring av bilen for høsten

Dugg på ruta, sleipe veier og den første frosten. Du kjenner følelsen, men er du og bilen din klar for høsten? Og når skal du egentlig skifte dekk?

De aller fleste av oss er opptatt av sikkerhet på veien. Men er du klar over at du med enkle grep kan påvirke hvor sikker bilen din er? Når høstmørket senker seg er det tid for å tenke dekk, felger, lakk, vindusviskere og spylevæske. Klargjøring av bil handler om så mye mer enn bare selve dekkbytte-jobben.

– Det er viktig å huske på at bilens kontakt med underlaget til enhver tid er begrenset til arealet på fire håndflater. Derfor er valg og vedlikehold av dekk viktigere enn mange tror, sier Tore Ulseth, servicemarkedsleder hos Møller Bil på Forus.

tore_256x144.jpg

De viktige dekkene

Så når trenger du egentlig nye dekk? Den landsomfattende gyldighetsgrensen på 3 mm mønsterdybde gjelder for alle typer vinterdekk. Er du i tvil, så kan du kjøre innom nærmeste Audiverksted og få en vurdering.

– Vi hjelper gjerne kundene våre med å klargjøre bilen for vinterhalvåret, og da gjør vi en nøye vurdering av dekkene. Vi er også behjelpelige med å kartlegge hvilke dekk som best matcher deres kjøremønster. Det vil variere alt etter hvor i landet du bor, og hva slags veier du kjører på, forklarer Ulseth. Han minner om at høsten er sesong for dekktester, og det kan være smart å følge med på disse. Det er nemlig ikke sånn at de samme produsentene går av som testvinnere hvert år.
Les også: 5 grunner til å skifte dekk hos din forhandler

Bytter du dekk ofte nok?

Det anbefales at dekk skiftes ut hvert fjerde eller femte år, forutsatt at de er lagret riktig når de ikke er i bruk. Riktig lagring innebærer at dekkene stables korrekt, og at lys- og temperaturforhold kontrolleres slik at gummiens egenskaper ivaretas.

– Jo eldre dekkene er, jo hardere blir gummien, forklarer servicemarkedslederen. Gamle, harde dekk har dårligere veigrep som gir økt bremselengde, noe som i stor grad påvirker kjøresikkerheten.
Les også: Derfor bør du velge merkeorigniale felger

Dekkhotell – den smidige løsningen

Ulseth forteller at hos Møller Bil Forus har de drevet et dekkhotell de siste femten årene der over 350 kunder overlater ansvaret for dekkene sine til dem. Det fungerer slik at kunden får dekkene sine lagret, sjekket og passet på. De slipper kaos i garasjen, tunge løft og skitne bagasjerom – og ikke minst, de slipper å tenke på at det er tid for dekkskifte.

– Vi kaller dem inn når det er tid for å skifte dekk, og dekkene kontrolleres i god tid i forveien av våre faglærte mekanikere. Trenger kunden nye dekk, tilbyr vi dem det, og sikrer dermed at omleggingen fra sommer- til vintersesong blir mest mulig smidig, forklarer han. Prisen for dekkhotellet er konkurransedyktige.
Les også: Dette må du vite om dekktrykk
1277x718_AQ5_161006.jpg

Salt + steinsprut

En annen ting du bør tenke på, er felger og lakk. Høsten er en god tid for å beskytte dem mot det som venter senere i vinterhalvåret; nemlig store mengder salt. Saltingen på norske veier nådde nytt rekordnivå i 2017/18 da 325.000 tonn salt ble brukt*. Saltet fører til korrosjon på bilen, så det gjelder å bruke spesialprodukter som beskytter mot dette, både på lakk og felger. Har du steinsprut i lakken, eller kanskje har du kantkjørt en felg, så vil rusten stortrives.
Les også: Vask og polering holder bilen vedlike

Å dulle med bilen

– Vi som jobber med bil ser at bileiere ikke lenger bruker en hel lørdag på å dulle med bilen sin. Derfor tilbyr vi både poleringsservice og profesjonell reparasjon av riper i lakk, sier Ulseth. Han anbefaler en polering om våren, og en om høsten. En standard polering varer i 10-15 maskinvasker før det er dags for ny polering. Han tipser også om at det kan være smart å gå til innkjøp av en lakkstift i bilens farge slik at du enkelt kan fylle i lakkskaden hvis du er så uheldig å få en steinsprut som bryter lakkforseglingen. Det gjelder å hindre rusten i å feste seg.
Les også: Spar tid og plass med dekkhotell

Vindusviskere, spylevæske og gummimatter

Er det noe mer bileiere bør tenke på før høstmørket senker seg?

– Ja, du bør sjekke at vindusviskerne virker som de skal. Når det ligger vannstriper igjen på ruta, er det på tide å skifte dem. Sjekk også at gummien på viskerne er intakt. Slipper gummien, risikerer du at ruta skrapes kraftig opp, advarer Ulseth. Han minner også om å fylle opp med spylervæske som tåler antall kuldegrader der du ferdes, enten det er Stavangermildt eller tjue minus på Lillehammer. Dette er ikke noe du bør vente med til den første nattefrosten. Har du tøymatter i sommersesongen, er høsten en god tid å bytte disse ut med gummimatter. De tåler søl langt bedre, og er enklere å holde rene.
1277x718_AQ3_181002.jpg

På hyttetur?

For mange er høsten en tid for hytteturer, og da melder gjerne behovet seg for ekstra oppbevaringsplass. Kanskje skal du frakte ski til fjells? Uansett hvilken type ekstrautstyr du trenger, så lønner det seg å bestille det i god tid. Det gjelder både takbøyler, skiholdere og skibokser. Og det er ikke slik at én takboks passer alle typer biler. Her er det viktig å velge en boks som passer din bil.

Med disse ordene burde du være rustet til å kjøre høsten i møte, med en bil som er skodd for forholdene. Vissheten om at du har gjort det du kan for å kjøre sikkert – også på et ubarmhjertig føre – er en fin følelse å ta med seg på høstens mange kjøreturer.

FAKTA OM PIGGDEKK OG PIGGFRIE DEKK

• Piggdekk
Datoene er veiledende, ettersom det alltid er viktigere å kjøre skodd for vær, temperatur og kjøreforhold.

Fra 16. oktober til 1. mai – Piggdekk er lov i Nordland, Troms og Finnmark
Fra 1. november til første mandag etter 2. påskedag – Piggdekk er lov i hele landet

• Piggfrie dekk
Det er ingen datofrist for å bytte fra piggfrie dekk. De frarådes allikevel i sommerhalvåret, ettersom de har en mykere gummiblanding som slites raskt og gir en vesentlig økt bremselengde.

• Mønsterdybde
Krav til mønsterdybde for biler under 3500 kg: Sommerdekk 1,6 mm og vinterdekk minst 3 mm. NAF anbefaler derimot 3 mm for sommerdekk, og 4 mm for vinterdekk.

• Sjekk selv
Ta en titt på dekkene dine. Dekk har en godt synlig produksjonsdato, og bør skiftes omtrent hvert 4. eller 5. år.

Audi Norge Tips og råd
Slik prepper du bilen for høsten