Vask og polering av bil | Tips og råd | Audi

God bilpleie med riktig vask og polering

 • vedlikehold_stage.jpg
vedlikehold_stage.jpg
Oppdatert mai 2020

Vask og polering av bil

Få de beste tipsene til vedlikehold av lakk og understellsbeskyttelse av din Audi.

Jevnlig vask er en enkel og god investering for bilens vedlikehold, og for å avdekke eventuelle lakkskader på et tidlig stadium. Men er du nøye nok med vask, vedlikehold av lakk og understellsbehandling på bilen din?

1920x1080-bilvask.jpg

Maskinvask er ikke nok

En vanlig feil er å kun kjøre bilen i maskinvask på bensinstasjon og lignende. Dette er ikke godt nok. Enten du vasker med eller uten børste så får du ikke bort alt av skit. En børstevask er dessuten mindre skånsom med lakken. Det blir fort vaskeriper og slitasje på lakken, noe som blir spesielt godt synlig i solen. Maskinvask kommer heller ikke til på steder som bak speil, nederst på støtfangere, rundt viskere, oppunder håndtaket på bakluken, ved skiltlys og i dørkarmer.

Derfor bør bilen din også vaskes jevnlig for hånd, enten du gjør dette selv eller setter bort jobben til noen.

Når det gjelder understell så er de mer eller mindre vedlikeholdsfrie, men med klimaet vi har i Norge samt veier som saltes på vinteren, kan det være en god idè å også vedlikeholde understellet jevnlig.
Les også: Slik desinfiserer du bilen din
content_paragraph.img.image.jpeg

Polering av bil reduserer skader

Av og til må du også finne frem poleringsprodukter når bilen er vasket ren og fin. Langvarig bruk av sterk såpe og kjemikalier uten noen form for polering, vasker bort voksen og tørker ut lakken, og den mister dermed sin opprinnelige fleksibilitet og motstandsdyktighet. Lakken blir mer tørr og sprø, og dermed mer utsatt for steinsprut og skader fra for eksempel salt og fugleekskrementer.

En vedlikeholdt lakk er generelt også en forutsetning for at eventuelle reklamasjoner på karosseri og lakk skal kunne imøtekommes. Hvor hyppig du skal ta lakkrens og polere bilen avhenger av hvor mye og hvordan bilen brukes, men et generelt råd er å polere bilen flere ganger i året.

Brukes du bilen mye bør du vaske og polere oftere. Synlig møkk med gjørme eller salt bør vaskes bort fortløpende for å unngå "sandpapir-effekt". En møkkete bil får lettere riper fordi sanden som ligger på bilen gir en slipende effekt.

Slike merker og slitasjeskader kan du unngå ved å sørge for at du har en ren bil. Får du fugleekskrementer eller mye insekter i fronten av bilen – og solen skinner – bør dette tas bort allerede samme dag. Dette fordi de organiske stoffene brenner seg fast og kan gi permanent skade i lakken allerede etter 24 timer.

For å avdekke om lakken har behov for polering kan du gjøre følgende: Skyll eller spyl bilen godt med en hageslange eller høytrykkspyler. Når vannet ikke lenger perler seg på ren lakk er det på tide å polere.

Ellers er det tilstrekkelig å vaske bilen med en bilsjampo. Det finnes i dag flere sjampoer på markedet som inneholder voks og som forlenger intervallene mellom hver gang du må polere. Spør gjerne din Audi-forhandler om bilpleieprodukter.
Les også: Slik unngår du riper i lakken

Slik polerer du bilen riktig og raskt

 1. Etter at bilen er rengjort og tørket er det en fordel at lakken først renses. Bruk anbefalte lakkrensemidler for å fjerne urenheter, flekker, riper, asfalttjære, oksideringer og for å gjenoppfriske lakkfargen. Da har du et godt grunnlag for en enkel og god polering. Det finnes i dag en rekke polishprodukter på markedet som gjør poleringsjobben svært enkel.
 2. Etter at bilen er polert i henhold til fabrikantens veiledning kan lakken med stor fordel behandles med en hardvokskonservering. Denne legges på med f. eks en svamp og poleres enkelt av etter den har tørket.

  Bilen vil nå ha en optimal beskyttelse som gjør lakken adskillig mer motstandsdyktig mot ytre påvirkninger.

  Steinsprutskader og andre typer kraftige lakkangrep er det riktignok ikke mulig å gardere seg mot, men en lakk som ikke er vedlikeholdt vil fremstå som «sprø» og langt mer sensibel mot denne type skader.
 3. Har du dårlig tid kan du eksempelvis bruke flytende voks på en nyvasket og våt bil. Den sprayer du på og tørker av med en mikrofiberklut. De fleste moderne vokstyper (gjerne flytende) er i dag svært enkle å benytte og gir gode og varige resultater.
content_paragraph_0.img.image.jpeg

Slik unngår du rust - Reparasjon av rustskader på bil

Rust oppstår i de fleste tilfeller på grunn av dårlig utført reparasjon av tidligere skade eller dårlig vedlikehold. I de tilfellene det er produksjonsfeil har Audi gode garantier som dekker det. reparasjon av rustskader på bil.

Det er viktig å melde fra om rust og/eller skade på bilens lakk så fort du kommer over det. Mange ser aldri over bilen sin selv fordi de setter bort alt vedlikeholdsarbeidet. Da kan det gå lang tid før man oppdager skader, og det kan utvikle seg fra å være en liten lakkreparasjon, til en stor og dyr jobb med eventuelt skifte av karosseridel. Du bør derfor gå nøye over bilen minimum hver vår og høst.

Husk at også nye biler kan få rust hvis de ikke vedlikeholdes riktig. Ved å vaske og polere bilen jevnlig, beskytte lakken med god voks og raskt flekke på steinsprut i lakken, utelukker du de vanligste formene for rustangrep.
Les også: Slik prepper du bilen for høsten

Nyttig huskeliste og bilpleietips

 1. Bilen bør spyles med såpe (børsteløs vask eller selvvask) annenhver uke, håndvaskes hver måned og poleres vår og høst. Dette er å regne som normalt godt vedlikehold.
 2. Bruker du bilen på en slik måte at den blir særdeles møkkete eller har en langtur om sommeren som gir mye innsekter på bilens front, bør dette tas med en gang.
 3. Står bilen din ute utsettes den mer for snø og is om vinteren. Dette bør kostes av forsiktig og spyles av i egnede vaskeanlegg. Du bør unngå å koste direkte på lakken av hensyn til riper.
 4. Står bilen din ute om sommeren er utfordringen blader, pollen og fugleekskrementer. Lar du dette bli liggende på i stekende sol kan det lage permanente merker i lakken, som i beste fall en proff må polere bort.
content_paragraph_4.img.image.jpeg

Vedlikehold av bilens understell

Norsk veiklima er ekstremt med tanke på salting. Mange steder også kombinert med saltholdig luft, vann/is/snø, sølevann, piggrester, store temperatursvingninger og veier som ofte er bestrødd med knust stein av grov korning.

Til tross for at Audi sine bilmodeller generelt er godt forberedt både med fullforsinkede karosserier og god rustbeskyttelse fra fabrikk, vil saltskader kunne oppstå. Dette stiller store krav til bilens understellsbeskyttelse.

Sørg for jevnlig underspyling av bilen om vinteren, gjerne hver måned, avhengig av kjørelengde og hvor mye det saltes på veiene du kjører på. Veisaltet/kjemikaliene som veiene strøs med om vinteren er ikke understellets beste venn.

For biler som er utsatt for denne type skader anbefales det sterkt at det foretas en ekstra beskyttelse på aktuelle utsatte områder. Spør gjerne din Audi-forhandler om understellsbeskyttelse.
content_paragraph_1.img.image.jpeg

Ikke glem vedlikehold av interiøret

Interiøret i bilen din trenger også vedlikehold og pleie. Har du skinn i interiøret må dette behandles et par ganger i året ved normal bruk. Dette gjelder delskinn, helskinn, dørtrekk osv. Skinn som ikke behandles vil falme, sprekke opp og bli stivt. Det ser ikke like fint ut, er ikke like godt å sitte i og det oppstår lettere rifter og revner.

I ytterste konsekvens kan du også risikere å få avslag på en garantiforespørsel på for eksempel rift i skinnseter dersom de ikke er vedlikeholdt i henhold til Audi sine retningslinjer (se instruksjonsbok). Når det gjelder stoff og plast i interiøret er det en del enklere, og du kommer langt med vanlig rengjøring etter behov. Dette har Audi egne produkter til som gjør jobben til en lek.

Audi-forhandlere over hele landet veileder deg gjerne til å finne de riktige produktene til vanlige bilpleieutfordringer både innvendig og utvendig. Husk at mange rimelige bilpleieprodukter ikke alltid er fullgode alternativer da de kan etterlate matte og skjoldete chromlister eller takrails. Dette belegget kan ofte lett fjernes ved bruk av Audi sine originale produkter, som er samstemt og kvalitetstestet opp mot materialene som er brukt på bilen.
Audi Norge Tips og råd
God bilpleie med riktig vask og polering

Lakkrens og polish til bil:

Audi svampesett Audi_svampesett.jpg

Svampsett bestående av vaskesvamp, insekts svamp, ekstra skånsom svamp med trekk, og pusseskinn.

AutoGlym bilpleiebag Autogly_bilpleiebag.jpg

Ta vare på din bil med AutoGlyms profesjonelle bilpleieprodukter. AutoGlym er det foretrukne valg for de som krever den høyeste standard på kvalitet og ytelse.

AutoGlym Super Resin Autoglym_super_resin.jpg

Renser, polerer og beskytter i en operasjon. Super Resin Polish er ideell til alle typer billakk. Produktet er svært enkelt å påføre og tørke av, og har en god rensende effekt.

AutoGlym Interior Shampoo autoglym_interior_shampoo.jpg

Interior Shampoo inneholder en blanding av overflateaktive ingredienser og lukt fjernede midler for hurtig og trygg dyprensing.