Slik unngår du riper i lakken | Tips og råd | Audi

Slik unngår du riper i lakken

  • 1920x600_08_Trainingsfahrzeuge_E-Tron-S_2020_1912.jpg
1920x600_08_Trainingsfahrzeuge_E-Tron-S_2020_1912.jpg

Slik unngår du riper i lakken

Billakk handler om mye mer enn en blank og skinnende bil – det er bilens viktigste beskyttelseslag mot ytre påvirkninger – og de er det nok av i Norge.

1277x718_0001_1920x1080-audi-a6-avant-design-2021-AA6_A_181001_1.jpg

Beskytt mot vær og vind

I sommerhalvåret er det ofte sterk UV-stråling, fuglemøkk og insekter som sliter mest på lakken. Husk at sterk sol over tid tørker ut lakken og vokslag, og en tørr, sprø overflate gjør bilen mer mottakelig for riper og andre skader i lakken. Fuglemøkk og insekter som klistres til bilen bidrar også til raskere oksidering, og kan i tillegg lage rifter i lakken dersom du ikke vasker det bort på en skånsom måte. Bruk alltid egnede produkter og mykgjør flekken før du drar kluten over.

Vinteren byr på store utfordringer for bilen. Snø, kulde og veier som strøs med salt og grus er alle faktorer som bidrar til slitasje av lakkens overflate. En viktig ting du kan gjøre for å forebygge skader på lakken er å vaske og vokse bilen før de store snømengdene kommer. Er overflaten dekket med et lag av skitt og veistøv, kan dette fungere som et sandpapir når snøen legger seg oppå, for deretter å dras av med kraft. En ren bil som poleres med en fet voks vil gi bilen din et «teflon-lag» som gjør at skitt og møkk nærmest preller av.
Les også: Vask og polering er viktig for bilens vedlikehold
polere.jpg

Når bør bilen vokses/poleres?

Når bilen er våt og det kun blir en vannhinne bør lakken vokses, blir det vannperler på lakken som på bildet er det fortsatt voks igjen på lakken.

Ikke gå i lettvint-fellen

Uavhengig av årstid bør du velge vaskemetode med omhu. Noen maskinvasker benytter sterke kjemikalier og harde børster som kan skape tusenvis av små riper som kun en kraftig polering blir kvitt. Verst er det for mørke biler, ettersom selv små riper synes lettere enn biler i lyse farger. Forhør deg med en forhandler for å finne en anbefalt, trygg og skånsom maskinvask, eller benytt den ekstra tiden det tar å enten vaske bilen selv eller levere den hos et sertifisert bilpleiefirma som utfører en profesjonell vask, gjerne for hånd.

I tillegg er det viktig å huske på at alt som kan skape en kjemisk reaksjon med lakken i teorien kan etterlate varige merker. Bensin og kaffe er to vanlige eksempler på væsker vi lett kan søle over bilen som på kort tid kan bryte ned lakken og skape permanente flekker. Ha derfor en mikrofiberklut og et egnet renseprodukt lett tilgjengelig i bilen.
1920x1080-A6-Avant-TFSI-e_191008.jpg

Billigst er ikke alltid best

Den aller viktigste investeringen du kan gjøre for å beholde blank og fin bil, er jevnlig vedlikehold hos en proff aktør som benytter kvalitetsprodukter og velprøvde teknikker. Det samme gjelder behandlinger for fjerning av eksisterende riper. Mange på markedet lokker med billig og rask bilpleie, men i verste fall kan dårlig behandling skade lakken mer enn den beskytter den. Oppsøk en Audi-forhandler for råd eller se etter et verksted som er godkjent av NBF (Norges Bilbransjeforbund).
Les også: Steinsprut i ruta? Vi reparerer kostnadsfritt
  • 1920x1080-Bilhold-verkstedtjenester.jpg
    Bestill biltjenester på nett med Bilhold

    Bilhold er en nettbasert tjeneste for deg som enten leier, bruker eller eier en eller flere biler. Du finner alt om bilen din på ett sted og kan bestille verkstedtjenester som service, EU-kontroll, hjulskift, dekkhotell eller reparasjon av skade – akkurat når det passer deg.

    Bestill din neste time på Bilhold
Audi Norge Tips og råd
Slik unngår du riper i lakken