Velg riktig ekstrautstyr til bilen din | Tips og råd | Audi

Viktig å tenke på når du velger ekstrautstyr til bilen din

  • Q8e_2022_4419-L.jpg
Q8e_2022_4419-L.jpg
Artikkel oppdatert 17. februar 2021

Sørg for å velge ekstrautstyret du trenger

Har du kjent på nybilfølelsen, så vet du at det er få ting som topper den. Spesielt hvis du har unnet deg det lille ekstra av utstyr. Men lista er lang, og det er ikke alltid like lett å vite hva som er riktig for deg.

Visste du at sportsseter gir ryggen din en bedre ergonomisk sittestilling? Å velge riktig ekstrautstyr kan være vel så viktig for kjøreopplevelsen som å velge riktig bil. Likevel er det mange som ikke forbereder seg på spørsmålet om tilvalg før de skal signere bilkjøpet. Her får du en oversikt over hva som kan være lurt å tenke på. Skal du for eksempel velge det som gjør kjøreopplevelsen bedre for deg som sjåfør? Det som øker andrehåndsverdien? Eller vil du kjøre «safe», og velge utstyr som forbedrer sikkerheten?

– Det mest populære ekstrautstyret hos oss er parkeringssystemer, hengerfeste og adaptiv cruisekontroll, sier Bent Martinsen, produktsjef i Audi Norge.

Parkeringssystemer

De fleste sjåfører er opptatt av sikkerhet, og derfor er det mange som bestiller parkeringssystemer med sensorer og/eller kameraer. Det er ikke bare et sikkerhetstiltak for passasjerer og fotgjengere, men også noe som kan spare deg for riper i lakken og en bulk i støtfangeren.

– Det er surt å rygge inn i et gjerde når du kjører en splitter ny bil. Med et parkeringssystem slipper du å uroe deg, selv ved kronglete lukeparkeringer, sier Martinsen.
Les også: Audi assistentsystemer

Hengerfeste

Hengerfester er et populært tilvalg i det norske markedet.

– Vi har lange tradisjoner med hytte- og campingkultur, og dette er noe som også vil øke verdien på bilen når den skal selges, forklarer Martinsen. Hengerfeste er det eneste ekstrautstyret som kan bestilles etter at bilen er produsert, selv om det da er litt mer kostbart. Alt annet ekstrautstyr må bestilles på forhånd.
Les også: Jakter du på den beste familiebilen?
221025_S2_Crops_Brand_Page_Editroial_Teaser_SQ8e_SB_7_8_Rear.jpg

Adaptiv cruisekontroll

Har du først opplevd å kjøre med adaptiv cruisekontroll, så vet du hvor trygt det føles. «Adaptiv» betyr at bilen tilpasser farten til trafikkbildet uten å gå over maksgrensen du har bestemt.

– Bedre garanti mot fartsbøter får du ikke, samtidig som det gir deg en trygg og behagelig kjørestil, sier produktsjefen.
1920x1080-SQ8-SB-e-tron-Plus.jpg

Sportsseter

Nå går vi over på selve kjørekomforten. Velger du sportsseter får du en ergonomisk riktig posisjon for ryggen under hele kjøreturen. Det vil du raskt sette pris på, og ryggen vil takke deg.

– Sportsseter gjør det også morsommere å kjøre bil, påpeker Martinsen. Han forklarer at du sitter som støpt i setet, også gjennom krappe svinger. Polstringen på begge sider av setet gir en ekstra komfort, og det er langt bedre at setet holder deg på plass enn at du holder deg fast i rattet.

Drivstoffdrevet parkeringsvarmer

Dette ekstrautstyret er en liten revolusjon for alle som har hutret seg inn i en morgenkald bil. At den er drivstoffdrevet betyr at du ikke trenger å ha bilen koblet til et strømuttak for å forhåndsvarme kupeen. Du kan med andre ord bruke det hvor som helst, ikke bare hjemme. Systemet varmer også opp motoren, noe som gir mindre slitasje enn ved kaldstart. Om sommeren brukes den omvendt. Du slipper altså å sette deg inn i en badstue etter en lang arbeidsdag.
1920x1080-aq3-virtual-cockpit.jpg

Audi virtual cockpit

En skikkelig godbit for Audi-eiere. Den virtuelle cockpiten er et digitalt instrument som plasseres der du er vant til å ha speedometer og turteller. Tanken er at du skal ha tilgang til alt du trenger av informasjon, uten å måtte flytte blikket for mye bort fra veien. Kontrollene er plassert på rattet, og er intuitive i bruk. Det betyr at kjøresikkerheten forbedres ettersom du slipper å knote med knapper i midtkonsollen. Når du har kjørt med dette en stund, skjønner du ikke hvordan du har klart deg uten!

Dette hever andrehåndsverdien

– Hengerfeste, parkeringssystem, sportsseter og drivstoffdrevet parkeringsvarme er godbiter som hever prisen på bilen når du skal selge den. Den nye virtuelle cockpiten er også en god investering, råder Audis produktsjef.

Mange er opptatt av ekstrautstyr, og ettersom dette er noe du ikke kan bestille i etterkant, så vil disse detaljene gjøre bilen din ekstra attraktiv på bruktbilmarkedet.

Ekstrasnadderet

Er du av typen som helst vil ha ekstra topping på pizzaen, så har du kanskje sansen for litt ekstra snadder i bilen også? Et lydsystem fra Bang & Olufsen gir deg en konsertopplevelse hver gang du trykker «play». Interiørmessig finnes det også grep du kan ta. Alcantara taktrekk i sort gir bilen din en smak av luksus, uansett hvilken modell du kjører.

– For mange er bilen en slags forlengelse av hjemmet, et sted man vi føle seg vel. Med dette ekstrautstyret vil du definitivt trives bak rattet, påpeker Bent Martinsen.
1920x1080-BO-AQ3_D_191004.jpg

S line

Ønsker du et mer sportslig preg på bilen din kan du velge S line-utstyr. Dette kan du få for både eksteriør og interiør.

- Dette er utstyr som gir bilen et mer sportslig uttrykk og ved noen valg mer sportslige kjøreegenskaper. Hvilket utstyr du kan velge blant avhenger av hvilken modell du vurderer, fortsetter Martinsen.
HD Matrix LED headlights_.jpg

Intelligente lys

De fleste av Audis modeller har LED hovedlys som standard. Disse kan på mange modeller oppgraderes til LED Matrix der bilen selv styrer fjernlyset. Du som sjåfør setter på fjernlys, bilen dimmer og maskerer ut andre biler i veibanen for å gi best mulig lys for deg, samtidig som den aldri blender medtrafikanter.

- Dette utstyret gjør langkjøring i mørket til en lek, mener produktsjefen, og legger til at noen av modellene også fås også med LED Matrix med laserfjernlys som gir enda sterkere fjernlys.
Bestill Matrix Led med Functions on demand
09_Rims_Q4_2021_2548.jpg

Felg og lakk

Alle Audis biler kommer som standard med aluminiumsfelger. Det tilbys et bredt utvalg av forskjellige stiler og størrelser på felgene. Her kan preferanser styre valg av hjul, noe som bidrar i stor grad til å endre bilens karakter og uttrykk.

- Du har også mulighet til å gjøre selektive valg av lakk. Som standard er hjulbuene i ulakkert kunststoff i grå/sort farge. På flere modeller kan du oppgradere til kontrast- eller hellakkering, og dermed sette ditt individuelle preg på bilen i kombinasjon med de øvrige valgmulighetene.
Les også: Velg riktige felger til din Audi
Audi Norge Tips og råd
Viktig å tenke på når du velger ekstrautstyr til bilen din