Bilferie i Norge | Se sjekkliste for bilen før du kjører | Audi
Audi e-tron

Oppdatert: 13.06.2022

Bilferie i Norge? Les sjekklisten vår for en god bilferie

Har du planer om en lengre biltur i sommer? Kanskje utforske alt det landet vårt har å by på fra langstrakte fjorder, snøkledde topper, kritthvite strender og små og store tettsteder med mye sjarm. Det er bare å pakke bilen, sjekke at den er i god teknisk stand og glede seg til en bilferie i Norge du sent vil glemme.

730x730-audi-a4-allroad-quattro-backspace-my2021-191008_1.jpg

Pakk bilen riktig

Når hele familien skal på tur, kan pakkingen av bilen bli en utfordring – selv med et sort bagasjerom og takboks. Det er også viktig å huske på at hvordan du laster bilen er avgjørende. Tunge gjenstander må sikres skikkelig, og helst plasseres lavt og langt frem i bagasjen. Tung last kan også påvirke bilens kjøreegenskaper om vekten ikke fordeles riktig.

Selv gjenstander med lav vekt kan bli livsfarlige ved en kollisjon. Det er mange av oss som har kjæledyr i familien som også skal være med på turen. Disse må også sikres under ferden. Eksempelvis vil en hund som veier 20 kilo utgjøre en kraft som tilsvarer over 750 kilo ved bråstopp i 50 km/t.

Gjenstander som ligger løst i bagasjerommet kan flytte på seg i svinger eller under en kritisk manøver og forårsake kast og påvirke balansen i bilen.

Før du pakker, bør du undersøke hvor høy nyttelast bilen din er godkjent for og sjekke at du ikke overskrider denne når bilen er ferdig pakket.

Sjekk dekktrykket

Skal du på langtur med fullastet bil, bør du sjekke lufttrykket i dekkene før du kjører. Med mye last i bilen, bør du fylle litt ekstra med luft i dekkene utover det som anbefalt under vanlig kjøring. Noen prosent over normaltrykket er nok.
Les også: Dette må du vite om dekktrykk
AOZ_1920x1080-lasteholder.jpg

Sørg for at bilen er i god teknisk stand

Det er også viktig å sjekke bilens tekniske stand før du drar. Har du en eldre bil, kan det være lurt å sjekke demperne. Slitte støtdempere er nemlig følsomme for vektøkning. Det kan også være hensiktsmessig å ta en ekstra kikk på oljetrykket og å ha med seg en ekstra kanne med olje i bagasjen. Fyll også spylervæske før du drar, og ta med deg en ekstra kanne for sikkerhets skyld. Været kan skifte fort her til lands.
1920x1080_Pollengitter1.jpg

Husk klimarens etter en lang vinter

Etter en lang og kald vinter kan det være lurt med en god vårrens av klimaanlegget. Det gir deg ikke bare en velduftende kupé, men er i tillegg en viktig del av vedlikeholdet som forlenger levetiden på bilen din.

Er noen i familien plaget med allergi er det spesielt viktig å desinifisere klimaanlegget og bytte pollenfilteret så tidlig som mulig på våren. Sjekk derfor at filteret er i god stand.
Les også: Friskere luft med klimarens

Ta med nødvendig verktøy

På en lang reise kan mye uforutsett skje, ha derfor med deg det mest nødvendige verktøyet i bilen, slik at du kan fikse småting om uhellet skulle være ute. Undersøk også hvilke mobilitetsgarantier du har. Skulle bilen havarere, er det greit å vite hvem du skal ringe og hva du har krav på.
Les også: Audi mobilitetsgaranti

Sjekk forsikringen

Norge er et langstrakt land, og kilometerne blir mange med flere uker på veien. Ikke alle er klare over kilometerstanden opp mot den kjørelengden bilen er forsikret for. Etter noen år er det fort gjort å havne over den forsikrede kjørelengden. Har du kjørt over den grensen, bør du ta en telefon til forsikringsselskapet ditt. Det samme gjelder om du er langt under den forsikrede kjørelengden, da kan det være penger å spare på å sette den ned. Skulle noe skje på turen, kan du risikere at du får en forkortning i erstatningen fordi du har overskredet kjørelengden.

Ikke gå fra verdisaker

Skal du ta inn på hotell eller sove i telt, kan det være lurt å tømme bilen for verdisaker før du forlater den, så slipper du at noen andre gjør det. Det er ytterst få som vil bryte seg inn i en bil som ikke har noe interessant å stjele. Det kan derfor vært lurt å ikke dekke til bagasjerommet, og heller la alle se at bilen er tom for verdisaker.
730x730-audi-q5-virtual-cockpit-mmi-my2021-0365.jpg

Ta ansvar på veien

De fleste som drar på bilferie trives godt bak rattet, men mange timer med kjøring tærer på selv den mest erfarne og ivrige sjåføren. Vær derfor nøye med å ta gode pauser om blir trøtt, og bytt på å kjøre dersom det er flere i bilen med førerkortet. En trøtt sjåfør er en uoppmerksom sjåfør, og med fullastet bil kan uoppmerksomhet føre til uforutsette og potensielt farlige situasjoner. Kjenner du deg trøtt, bør du derfor stoppe og ta en pause, eller bytte sjåfør. Det er viktigere å komme frem, enn å komme frem i tide.

På varme sommerkvelder kan det også være friskende med prosentholdig, leskende drikke til middagen. Husk på at du antakeligvis skal ut og kjøre dagen etterpå og ta hensyn til det.

Sist men ikke minst. Riktig god tur og kjør forsiktig.
Kom i gang med Mitt Bilhold-appen

Bilhold gjør det enklere for deg

  • Finn alle tekniske data for bilen, samt tidligere verkstedhistorikk som legges inn automatisk.
  • Bestill verkstedtimer, EU-kontroll og service hos ditt verksted.
  • Få oversikt over kommende avtaler - vi varsler deg i god tid.
  • Les om vedlikeholdstips til bilen din.
  • Se status på din mobilitetsgaranti, serviceavtale eller dekkhotellavtale.

Logg deg inn på Bilhold både fra datamaskinen og mobilen. Appen kan lastes ned via App Store og Google Play.

Kom i gang med Bilhold
Audi Norge Tips og råd
Tips til bilferien