Alt om å lade Audi e-tron elbiler | Audi Norge
Audi charging hub

Lading av elbil

Om ladefart, ladeeffekt og tips til lengre batterilevetid.

Lading av elbil

Om ladefart, ladeeffekt og tips til lengre batterilevetid.

Ladefart er viktigere enn ladeeffekt

Når du er på langtur med en elbil er det viktig å ha mulighet til å lade raskt. Elbilene fra Audi trenger bare en haltimes tid på en hurtigladestasjon for å lade batteriet fra 5 til 80 prosent.

Selv om det finnes enkelte modeller på markedet med høyere oppgitt maksimal ladeeffekt, er Audis e-tron-modeller i toppsjiktet når det kommer til ladeytelse. Forklaringen ligger i detaljene. Hva lynladestasjoner (HPC) kan levere av effekt er en forutsetning, men ikke den eneste avgjørende faktoren for ladefarten.

Batteriets evne til å motta store strømstyrker er en minst like viktig faktor. Med høy ladeeffekt blir også strømstyrken inn på batteriet stor, noe som gjør at de fleste batteriløsningene bare kan motta denne effekten i en relativt kort tidsperiode. Deretter reguleres ladeeffekten ned – og ladetiden vil øke.

Audi e-tron GT og Q4 e-tron på Audi charging hub

Audi e-tron GT og Q4 e-tron lader ved Audi charging hub i Tyskland.

Hvorfor Audis elbiler lader raskt

På samme måte som akselerasjon sier mye mer om hvordan en bil er å kjøre enn kun topphastigheten, er ladekurven viktigere for ladehastigheten enn den maksimale ladeeffekten. Audi Q8 e-tron scorer høyt på ideell ladekurve og bruker kun 31 minutter å lade fra 10 til 80 prosent. Rekkevidden til Audi SQ8 e-tron kan økes med opptil 104 km ved bare 10 minutters lading på en HPC-ladestasjon. Et avansert varmestyringssystem for høyenergibatteriet er den viktigste forutsetningen for at en elbil skal oppnå høye kjøre- og ladeytelser.

Sofistikert termisk styring sikrer at batteriet til Audi Q8 e-tron raskt når sitt optimale effektivitetsområde på 25 til 35 °C og forblir der mens du kjører – fra en kald start om vinteren til rask motorveikjøring på varme sommerdager – du kan akselerere flere ganger på rad uten noe fall i ytelsen. Dette er også en forutsetning for høy, reproduserbar ytelse på hurtigladestasjoner.

Samtidig bidrar termisk styring til batteriets lange levetid. Kontrollprogramvaren for lading motvirker batteriets aldringsprosess ved å justere strøm og spenning i henhold til alder og gjenværende kapasitet for å forhindre overbelastning av batteriet under lading.

Audi e-tron GT lader på vinteren.

Ytelsen til et høyenergibatterier i elbiler avhenger av ladenivået og temperaturen. Jo kaldere det er, jo mindre strøm kan batteriet gi. Derfor er smart varmestyring en forutsetning for høy og reproduserbar ytelse på hurtigladestasjoner. Grunnen er at høyenergibatteriet må være i et ideelt temperaturområde for å oppnå høyest mulig ladeeffekt og kortest mulig ladetid.

Varmestyringssystemet i Audi e-tron GT og nye Q4 e-tron er koblet sammen med navigasjonssystemet. Har du valgt en HPC-ladestasjon som reisemål, intensiveres kjølingen av batteriet på veien dit, slik at det kan lades så raskt som mulig. Hvis batteriet er veldig kaldt rett etter at du har startet bilen om vinteren, varmes det opp for at ladingen skal gå raskere.

Lade elbil hjemme

Dersom du skal lade elbilen din hjemme eller på hytta, anbefaler vi at du får installert en ladeboks. Med en egen ladeboks kan du lade bilen både raskere og tryggere enn ved lading gjennom en vanlig stikkontakt.

Når du først har bestemt deg for å investere i en elbillader hjemme, er neste steg å finne ut hvilken ladeboks du skal velge. Å velge riktig elbillader kan ha mye å si for hvor raskt du kan lade elbilen din. Enten du vil ha ladeboksen på veggen utenfor huset eller i garasjen, bør du sørge for å installere en helt egen strømkurs som er beregnet for elbillading. 


Dame står ved siden av en Audi Q8 Sportback e-tron utenfor hjemmet sitt.

Offentlige ladestasjoner

Du kan lade elbilen din på alle offentlige ladestasjoner, men det kan være greit å sette seg inn i hvordan du starter ladingen og ikke minst hvordan du betaler for det. Her er noen tips til hvordan du kommer i gang med lading på offentlige ladestasjoner.

Kvinne og mann på cafe med Audi e-tron Sportback i bakgrunnen.

Ladebrikke på farten

En ladebrikke er først og fremt nyttig når du er mye på farten. Det finnes mange ladeoperatører i landet, som alle har sin egen løsning enten via SMS eller mobilapp. Med en ladebrikke trenger du ikke mobilen din hver gang du skal lade. Så lenge du har registrert ladebrikken hos leverandøren av ladestasjonen du skal bruke, trenger du bare holde brikken foran leseren på ladestasjonen for å starte og stoppe ladingen. Ladebrikke får du flere steder, enten det er tilknyttet et medlemskap i NAF eller Elbilforeningen. Du kan også kontakte din Audi-forhandler for gratis ladebrikke og hjelp til å komme i gang. For å lade uten ladebrikke må du først laste ned appen til ladestasjonen du ønsker å lade fra, og deretter koble opp bilen til stasjonen via telefonen din.

Audi charging ladekort

Audi charging

Med tilgang til et av de største ladenettverkene i Europa er det ikke noe problem å finne en ladestasjon når du trenger det. Audi charging gir deg tilgang til over 500 000 offentlige ladepunkter, i tillegg til hurtigladenettverket IONITY. Andre aktører som NAF og Elbilforeningen tilbyr også abonnement som gir deg ulike fordeler og rabatter på bestemte ladestasjoner i Norge.

Audi e-tron lader på Ionity-stasjon

IONITY

IONITY lynladenettverk er Europas ledende ladestrømnett med over 400 ladestasjoner langs store motorveier i 24 land.

  • Lynladenettverket (High Power Charging, HPC) med ladeeffekt på opptil 350 kW gjør det mulig å kjøre elektrisk på lange strekninger
  • Ladestasjoner med 4-6 ladere i snitt for å unngå kø
  • Lading tilgjengelig hele døgnet hele uken
  • Enkel fakturering med Audi charging / e-tron charging service
  • Ladestopp legges inn automatisk i e-tron ruteplanlegger
Audi Norge Elbil
Alt om lading