Frisk luft i bilen med klimarens | Tips og råd | Audi

Frisk luft med klimarens

  • 1920x600_0000s_0012_AOZ_P_141023.jpg
1920x600_0000s_0012_AOZ_P_141023.jpg
Oppdatert 19.01.2021

Slik fjerner du vond lukt i bilen

Etter en lang og kald vinter kan det være lurt med en god vårrens av klimaanlegget. Det gir deg ikke bare en velduftende kupé, men er i tillegg en viktig del av vedlikeholdet som forlenger levetiden på bilen din. Sommervarmen kan komme brått på, og det samme gjør behovet for aircondition. Men med varme kommer fukt, og ved fukt oppstår lett muggsopp og bakterier som kan spre en vond lukt i bilen din.

1920x1080_AOZ_Q7_D_191008.jpg

Sunnere luft med klimarens

Ikke alle er klar over at klimarens er en nødvendig del av bilens vedlikehold. Derfor tar mange kontakt når problemet allerede har oppstått, det vil si når bilen har fått en påtrengende, vond lukt som kan sammenlignes med lukten fra en gammel gymbag. Denne lukten kan oppstå nærmest over natten, gjerne i overgangen fra et tørt, kjølig vintervær til et varmt og fuktig vårklima.

Er du i tillegg utsatt for pollenallergi vil det være særlig gunstig å både desinifisere klimaanlegget og bytte pollenfilteret så tidlig på våren som mulig. Det gjelder også dersom du kjører med barn i bilen, og vil sikre et optimalt inneklima til enhver tid. I verste fall kan det være skadelig å puste inn mugg og bakterier over lang tid. For noen kan det medføre trøtthet, hodepine og influensalignende symptomer.

Problemet ligger i klimakondensatoren hvor bakteriene yngler seg under gunstige forhold på våren. Ved en rens av varmeapparatet brukes en kraftig fordamper til å drepe bakteriene og samtidig etterlate et stoff som gir god lukt og forebygger at problemet kommer tilbake på en stund. Du må likevel gjenta denne behandlingen fra år til år. Kombinert med bytte av pollenfilter vil dette sikre et vesentlig sunnere og mer behagelig inneklima.
1920x1080-AOZ_Q7_191003.jpg

Forebygg kostbare reparasjoner med klimarens

Rens av klimaanlegg og bytte av pollenfilter kan med fordel utføres relativt hyppig – minimum én gang i året og oftere for personer med luftveisproblemer. Dette vil både forebygge overoppheting av viftemotoren og opprettholde en effektiv filtrering av skadelige stoffer.

Men der vond lukt i bilen minner oss på at det er på tide å ta affære, er det langt færre som husker å sjekke og fylle på kjølegass før det er for sent. Foruten dårligere effekt av klimaanlegget, kan mangel på smøring føre til at hele kompressoren svikter og må byttes ut. Gode rutiner med jevnlig sjekk hos et kvalifisert verksted er den beste måten å forebygge slike skader på.

Trenger bilen din service? Bestill time raskt og enkelt i Bilhold.
Logg inn på Bilhold
Audi Norge Tips og råd
Frisk luft med klimarens