Elbil | Alt om Audis elbiler | Audi
Audi Q4 Sportback e-tron

Elbiler fra Audi

Alt om elbil og våre modeller

Audi e-tron tok Norge med storm da den ble lansert i 2018, og ble Norges mest solgte bil i 2020. Med lanseringen av e-tron GT, Q4 e-tron, e-trons arvtager Q8 e-tron og nå også Q6 e-tron, fortsetter Audi sin satsing på bærekraftig premium mobilitet. Vurderer du å kjøpe elbil? Her kan du gjøre deg kjent med modellene vi tilbyr samt fordelene med å kjøre elbil fremfor bensin- og dieselbiler.

Fordeler med elbiler

Norge hadde lenge de beste ordningene i verden for å få nordmenn til å velge elbil. Fritak for engangs- og årsavgift, gratis passering i bomringen, gratis offentlig parkering, nullsats i momssystemet, tilgang til kollektivfelt og rabatt på firmalbilbeskatning. Tiltakene virker å ha fungert: I 2023 utgjorde elbiler 82,4 prosent av alle nye solgte personbiler.
Samtidig som flere velger elbil, fases elbil-fordelene ut, men det er fortsatt flere fordeler med å velge elbil:

 • Elbiler betaler fortsatt mindre i bompenger enn andre biler. Hvor mye som kreves inn i bompenger bestemmes lokalt, men staten har satt en grense som sier at elbiler maksimalt skal betale 70 prosent av det andre biler betaler.
 • Elbiler betaler maksimalt halv pris på ferger sammenlignet med det bensin- og dieselbiler betaler.
 • Elbiler har mange steder billigere parkering på kommunale parkeringsplasser. Eventuell rabatt for elbiler bestemmes av kommunene selv. I noen kommuner er det gratis å parkere med elbil, noen har rabatt, mens andre kommuner tar full pris.
 • Elbiler kan kjøre i kollektivfelt, med noen unntak. Noen strekninger krever at det er minst to personer i bilen ved kjøring i rushtid eller hele døgnet. Hvilke regler som gjelder for en strekning står opplyst på skilt.
 • Lading av elbil hjemme er stort sett billigere enn å fylle drivstoff på bensin- og dieselbiler. 
 • Elbiler har lavere utslipp av klimagasser enn bensin- og dieselbiler gjennom levetiden.
 • Mission:Zero er Audis miljøprogram for systematisk bærekraftig produksjon. Det er her alle aktiviteter og tiltak designet for å redusere miljøavtrykket ved Audi-lokasjoner over hele verden, innen produksjon og logistikk, er samlet på ett sted. Fokuset er på hovedutfordringene for Audi med avkarbonisering, vannbruk, ressurseffektivitet og biologisk mangfold. Et hovedmål er at Audis produksjonssteder skal være netto karbonnøytrale innen 2025.


Audi e-tron GT

Fordeler med elbiler fra Audi

I tillegg til å være miljøvennlige tilbyr elbiler også en behagelig kjøreopplevelse. Audi har investert betydelig i elbilteknologi for å tilby kundene sine en rekke fordeler som svært dynamiske kjøreegenskaper, innovativ batteriteknologi og avansert førerassistanseteknologi som bidrar til en tryggere og mer praktisk kjøreopplevelse.

Elbiler har aerodynamiske fordeler

 • Batteriet og bortfallet av eksosanlegget gir rom for et lukket, glatt understell. I tillegg er alle de viktigste akselkomponentene skjult bak understellsdeksler. Alt som er ansvarlig for luftturbulens rundt biler med forbrenningsmotor, inkludert midttunnel, drivstofftank og eksosanlegg, finnes ikke i samme form på elbiler. Det er et stort pluss for aerodynamikken.
 • De virtuelle sidespeilene som leveres som ekstrautstyr til Audi Q8 e-tron er svært aerodynamiske.
 • Luftinntakene foran fungerer som luftskovler som fanger luften foran, leder den raskt innover og holder den tett inntil bilen, før de leder den inn i hjulbuen.
 • Hekk- eller takspoilere brukes til å dele luftstrømmen slik at den samles igjen symmetrisk og i samme høyde bak bilen etter at den har strømmet over og under den.


Smart varmestyring

En lang rekke reproduserbare vinter- og sommerforhold kan simuleres i Audis klima-vindtunnel, uavhengig av sted, vær og sesong. Ingeniører fra Audi som arbeider med klimareguleringen, utvikling av drivsystemet og generell utvikling av bilen, bruker den til å gjennomføre ulike tester, blant annet for å se hvor raskt is forsvinner fra frontruten. På en elbil begynner det å bli hull i islaget på frontruten etter ca 3 minutter. Det går raskere med elbil fordi klimaanlegget avgir varme med en gang det startes, i motsetning til bensin- og dieseldrevne biler hvor det tar henholdsvis 5 og 7 minutter.

I en annen ekstremtest varmes Audis klima-vindtunnel opp til 35 °C mens bilen kjører 60 km i topphastigheten. Dette er selvfølgelig ikke representativt for vanlig bruk av en elbil, men Audi Q8 Sportback e-tron testes for å se hvordan den takler maksimal belastning – på lik linje med alle andre biler fra Audi. Altså ikke på en prøvekjøring et eller annet sted i verden, men på rullende landevei i Audis klima-vindtunnel.

Avansert varmestyring av hele drivsystemet er enda viktigere for en elbil enn for en bil med forbrenningsmotor. Hvis det brukes for mye energi på å varme opp eller kjøle ned kupeen, tappes batteriet for strøm og rekkevidden blir kortere. Smart varmestyring som bruker lite strøm og så mye som mulig av luften som sirkulerer gjennom motorrommet, gir lengre rekkevidde.

Et avansert varmestyringssystem for høyenergibatteriet er den viktigste forutsetningen for at en elbil skal oppnå høye kjøre- og ladeytelser. Batteriet i Audi Q8 e-tron oppnår raskt den optimale driftstemperaturen på 25 til 35 °C og holder seg i dette temperaturområdet under kjøring, fra kaldstart om vinteren til kjøring i høy hastighet på varme sommerdager.

Varmestyringssystemet i Audi e-tron GT, Q4 e-tron (fra årsmodell 2024) og Q6 e-tron er koblet sammen med navigasjonssystemet. Har du valgt en HPC-ladestasjon som reisemål, intensiveres kjølingen av batteriet på veien dit, slik at det kan lades så raskt som mulig. Hvis batteriet er veldig kaldt rett etter at du har startet bilen om vinteren, varmes det opp for at ladingen skal gå raskere.

Audi klimatunnell

Våre elbiler

Audi fortsetter satsingen på elektrisk mobilitet og har nå flere elbiler å tilby. Ser du etter den nyeste elbilen, en stor elbil til familien, en kompakt SUV, eller drømmer du om en sportslig elbil? Finn den beste elbilen som passer dine behov.

Audi Q6 e-tron

Audi Q6 e-tron

Audi Q6 e-tron er den første modellen på den nyutviklede Premium Platform Electric (PPE), og setter nye standarder i ytelse, rekkevidde, lading, kjøredynamikk og design.

Audi SQ6 e-tron

Audi SQ6 e-tron

Audi SQ6 e-tron har har sportslig SUV-design med S-detaljer, banebrytende OLED-lysteknologi og ikke minst byr den på imponerende kraftig ytelse.

Audi Q8 e-tron

Audi Q8 e-tron

Audi Q8 e-tron kombinerer god plass med eksepsjonell komfort. Av standardutstyr får du blant annet quattro firehjulsdrift, adaptiv luftfjæring, elektrisk bakluke, parkeringssensorer, varmeseter foran, navigasjon pluss og avtagbart tilhengerfeste.

Audi SQ8 e-tron

Audi SQ8 e-tron

Den kraftige S-modellen som skiller seg ut med sin sporty estetikk. Tre elektriske motorer gir Audi SQ8 e-tron³ eksepsjonell dynamikk.

Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron ble først lansert i 2021 og var den første kompakte elektriske SUV-en bygget på den elektriske MEB-plattformen. De nye årsmodellene for 2024 er fullastet med nye funksjoner, inkludert et avansert navigasjonssystem som gir deg muligheten til å forvarme batteriet før lading, og en rekkevidde på inntil 512 km.

Audi Q4 Sportback e-tron

Audi Q4 Sportback e-tron

Både Q4 e-tron og Q4 Sportback e-tron har blitt enda bedre. Blant annet gjennom justeringer av understellet for mer balanse og en enda mer sportslig følelse. ​Nå kan du også glede deg over raskere lading med inntil 175 kW ladehastighet og 10 til 80 prosent på rundt 28 minutter.

Audi e-tron GT

Audi e-tron GT

Audi e-tron GT og RS e-tron GT er de første elektriske bilene fra Audi Sport og viser at elektrisk mobilitet er både dynamisk og fascinerende. Med proporsjonene til en Gran Turismo med bredt og lavt karosseri og lang akselavstand – er bilene både sportslig og godt egnet for lange turer og hverdagskjøring.

Audi RS e-tron GT

Audi RS e-tron GT

Designet på RS e-tron GT forener de dynamiske proporsjonene til en Gran Turismo med de unike egenskapene til en Audi RS.

Lade elbil

Med smarte løsninger for lading både hjemme og når du er på farten, er det både enkelt og bekymringsløst å kjøre elbil.

 • 1920x1080-A_E-TRON_D_191015_darker.jpg
  Ladekalkulator

  Hvor lang tid det tar å lade batteriet avhenger av flere faktorer som omgivelsestemperatur, hvilket støpsel som brukes og om interiøret har blitt temperert ved bruk av førklimatisering.

  Prøv vår ladekalkulator
 • 1920x1080_A_E-TRON_D_181003_1.jpg
  Kom i gang med hjemmelading

  Når du skal lade hjemme kan du enten montere en vanlig strømkurs utelukkende for lading av elbil, eller investere i en skikkelig ladeboks. Les hvordan du kommer i gang med hjemmelading her.

  Les mer
 • 1920x1080-q4_ed1_2021_2543.jpg
  Batterikapasitet og ladetips

  Din lade- og bruksatferd har innvirkning på batterilevetiden, og med noen enkle prinsipp for daglig bruk kan du beholde batterikapasiteten i lang tid.

  Les mer
 • 1920x1080-audi-e-tron-sportback-my2021-191017.jpg
  Ladeteknologi og ordliste

  Hva menes med AC-lading og DC-lading, og hva er forskjellen på de? Her er forklaringen på ord som vanligvis dukker opp i sammenheng med lading av elbiler.

  Ordliste for vanlig ord og uttrykk
 • 1920x1080-Audi-e-tron-Black-Edition-M35b.jpg
  Batteriteknologien til elbiler

  Batteriet i Audi e-tron 55 har en bruttokapasitet på 95 kWh (86,5 kWh netto), og er konstruert for lang levetid.

  Les mer og batteriteknologien

Rekkevidde elbil

Hvor langt en elbil kan kjøre avhenger av flere faktorer som klima, terreng, last og batteritemperatur. Den mest avgjørende faktoren er likevel kjørestil. Høy fart på motorveier eller mye akselerasjon reduserer rekkevidden.

 • 1920x1080_q8e_2022_4452.jpg
  Rekkevidde

  Hvor langt kommer du med kjøring i by, på landevei eller på motorveien? Hva er fordelen med kjøremodusen Efficiency? Det får du svar på i vår rekkeviddekalkulator.

  Finn ut mer
 • audi-q8-e-tron-range-1920x1080.jpg
  Elbiler med firehjulstrekk

  Lurer du på om du skal velge elbil med firehjulstrekk eller ikke? Med permanent firehjulstrekk fra Audi takler du alle forhold og underlag.

  Finn ut mer
Audi Norge
Elbil