Slik gjør du bilen klar for langtur | Tips og råd | Audi

Sjekkliste før ferien

  • 1920x600-AOZ_DIV_191052.jpg
1920x600-AOZ_DIV_191052.jpg
Oppdatert 26. januar 2021

Slik gjør du bilen klar for langtur

Har du planer om å kjøre langt i sommer? Da bør du bruke tiden nå til å klaregjøre bilen for en mest mulig behagelig og trygg tur.

1920x1080-AOZ_DIV_191051.jpg

Ikke utsett servicesjekk på bilen din

Det er mye som skal planlegges og ordnes før sommerferien, og det er lett å nedprioritere vedlikehold av bilen når alt tilsynelatende fungerer som det skal. Men tiden du sparer på å utsette bilsjekken kan fort bli forgjeves, og du kan tvert imot ende opp med å kaste bort vesentlig mer tid og penger om du er uheldig.

Med de påkjenningene bilen typisk gjennomgår med høye temperaturer, tung last og lange avstander, er det ofte nettopp i ferien at noe går tomt eller blir slitt - det er bilens måte å si ifra på. Samtidig er det svært lett å forebygge slike hendelser ved å ta en sjekk og eventuelle utbedringer før ferien. Verksteder har ofte halv bemanning i sommerferien, så er det en stund siden du hadde bilen på service anbefaler vi at du gjør det nå.

Det er ganske ubeleilig å få problemer med dekk, motor, klimaanlegg eller batteri når du er på ferie, kanskje til og med i avsidesliggende områder. Mange verksteder har feriestengt, og hos redningsselskapene kan kapasiteten være sprengt. Da kan hjelpen kan være langt unna når du først trenger den, og i tillegg mye dyrere enn hos ditt faste verksted som kjenner bilen din og har nye deler lett tilgjengelig.
dag-solbakken.jpg

La ekspertene ta seg av det

Audi-bileiere kan ved kjøp av ny bil tegne en Service- og Vedlikeholdsavtale med et sertifisert merkeverksted som samarbeider med de fremste Audi-ekspertene globalt. Med en slik avtale blir alle bilens behov ivaretatt, og er du alltid up-to-date med alle oppgraderinger og oppdateringer.

Alt fra bytte og etterfylling av ulike oljer, væske og filtre i henhold til serviceprogram er inkludert, i tillegg til utskiftning av slitedeler og andre nødvendige reparasjoner for å sikre optimal drift og sikkerhet. Med denne avtalen legger du forutsetningene til rette for et forutsigbart bilhold og god forebygging, men er du også garantert rask hjelp ved en uforutsett driftsstans.

-Dessverre er det mange bileiere som svikter bilens serviceintervall spesielt når den blir eldre. Ferieturen kan dermed få en brå pause eller i verstefall slutt. Dette kan lett unngås ved å ta en service før sommeren hvor bremser, olje, batteri og en rekke andre kritiske punkter sjekkes av våre spesialister på Audi. En sjekk før avreise er med andre ord en god investering i ferieopplevelsen, sier Dag Solbakken, servicemarkedssjef for Møller Bil Minde.

Han anbefaler å bestille time nå for å slippe unna lange køer, og for enkelte jobber kan det være lang ventetid.
Bestill time på nett i Bilhold
1920x1080_AOZ_DIV_131042.png

Gode dekk gir trygghet og komfort

Dekkene er det som forbinder veien med bilen din. Derfor er det viktig med god mønsterdybde, men likevel er det mange som ikke følger med på dekkenes slitasje.

-Jeg har opplevd at fortvilte kunder har kommet inn med dekk helt uten mønster. Mønsterdybden må minst være 1,6 millimeter for personbiler med sommerdekk. Vi anbefaler det dobbelte som minimum og vi er behjelpelig med å måle mønsterdybden om du er usikker. Mønstrets rolle i dekket er å drenere vekk vann foran hjulet og hindre vannplaning. Er dekkene utslitt har vi nye tilpasset din bil på lager og vi bytter mens du venter, sier delelagersjef Raymond Bergaas.

Det er to gode grunner til at du ikke skal kjøre for lenge med piggfrie vinterdekk når varmen kommer:

1. Vinterdekk har betydelig dårligere grep enn sommerdekk på bar asfalt. Spesielt bremseegenskapene på våt vei vil kunne være kritiske. Det er derfor ikke noen god idé å kjøre ut «siste rest» av vinterdekkene på sommerføre. Har dekkene så lite mønster at det ikke er aktuelt å sette dem på til høsten igjen, er de også dårlig egnet som sommerdekk. Tenk sikkerhet, både for deg, dine – og medtrafikanter.

2. Vinterdekkene slites fort ved høye temperaturer på bar asfalt. Har du nye vinterdekk, vil noen måneders overilt sommerkjøring faktisk kunne ødelegge dekkenes egenskaper til neste vinter. Og husk: Utslitte dekk regnes som unormal slitasje når leasingbilen skal leveres tilbake.

En annen viktig faktor knyttet til dekk er dekktrykk. Dette er viktig med hensyn til slitasje, komfort, forbruk og sikkerhet. Er det for mye eller for lite luft slites dekkene fortere. Dekkene støyer mer og får dårligere grep på vått underlag.

-Dekktrykket bør sjekkes hver måned eller ved store temperaturendringer i været. Mål alltid dekktrykket når dekkene er kalde. Anbefalt dekktrykk fra bilprodusenten står oppført enten i tanklokket, i dørkarmen eller i instruksjonsboken. Legg også merke til at dekktrykket må justeres om bilen er tungt lastet.
Les også: Dette bør du vite om dekktrykk
1920x1080-13-A_E-TRON_Routenplaner_191017.jpg

Sjekk ladekabelen

Audi e-tron har fort blitt det mange velger som fremkomstmiddel denne sommeren. Servicemarkedssjef Solbakken ber alle sjekke ladekabelen før de reiser.

-Vi ser at flere velger elbilen på ferieturen og ikke alle bruker den medfølgende ladekabelen med stikkontakt like ofte. Spesielt gjelder det de som har fastmontert ladestasjon hjemme. Så mitt råd er å sjekke at ladekabelen virker før avreise. Det er kjedelig å gå tom for strøm langt unna en ladestasjon, sier Solbakken.
Les mer om lading av e-tron
1920x1080_AOZ_DIV_121036.jpg

Vask bort gammel møkk

En grundig vårvask lønner seg, både for din egen trivsel med bilen, og for å bevare bilens verdi.

I sommerhalvåret er det ofte sterk UV-stråling, fuglemøkk og insekter som sliter mest på lakken. Husk at sterk sol over tid tørker ut lakken og vokslag, og en tørr, sprø overflate gjør bilen mer mottakelig for riper og andre skader i lakken. Fuglemøkk og insekter som klistres til bilen bidrar også til raskere oksidering, og kan i tillegg lage rifter i lakken dersom du ikke vasker det bort på en skånsom måte. Bruk alltid egnede produkter og mykgjør flekken før du drar kluten over.

Forhør deg med en forhandler for å finne en anbefalt, trygg og skånsom maskinvask, eller benytt den ekstra tiden det tar å enten vaske bilen selv eller levere den hos et sertifisert bilpleiefirma som utfører en profesjonell vask, gjerne for hånd.
Les også: Slik unngår du riper i lakken
1920x1080_AOZ_Q7_P_141003.jpg

Ikke glem å rense klimaanlegget

Etter en lang og kald vinter kommer ofte sommervarmen brått på, og det samme gjør behovet for aircondition. Men med varme kommer fukt, og ved fukt oppstår lett muggsopp og bakterier som kan spre en vond lukt i bilen din. En god vårrens av klimaanlegget gir deg ikke bare en velduftende kupé, men er i tillegg en viktig del av vedlikeholdet som forlenger levetiden på bilen din.

Er noen i familien plaget med allergi er det spesielt viktig å desinifisere klimaanlegget og bytte pollenfilteret så tidlig som mulig på våren.

God tur!
Les også: Slik fjerner du vond lukt i bilen
  • 1920x1080-Bilhold-verkstedtjenester.jpg
    Bestill biltjenester på nett

    Bilhold er en nettbasert tjeneste for deg som enten leier, bruker eller eier en eller flere biler. Du finner alt om bilen din på ett sted og kan bestille verkstedtjenester som service, EU-kontroll, hjulskift, dekkhotell eller reparasjon av skade – akkurat når det passer deg.

    Kom i gang med Bilhold
Audi Norge Tips og råd
Sjekkliste før ferien