Alt om å lade Audi e-tron elbiler | Audi Norge
Audi Norge Elbil
Alt om lading

Lade elbil

Når du er på langtur med en elbil er det viktig å ha mulighet til å lade raskt. Elbilene fra Audi trenger bare ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon for å lade batteriet fra 5 til 80 prosent.

Ladefart er viktigere enn ladeeffekt

lade elbil

Selv om det finnes enkelte modeller med høyere oppgitt maksimal ladeeffekt, er både Audi Q8 e-tron og e-tron GT er i toppsjiktet når det kommer til ladeytelse. Forklaringen ligger i detaljene. Hva lynladestasjoner (HPC) kan levere av effekt er en forutsetning, men ikke den eneste avgjørende faktoren for ladefarten.

Batteriets evne til å motta store strømstyrker er en minst like viktig faktor. Med høy ladeeffekt blir også strømstyrken inn på batteriet stor, noe som gjør at de fleste batteriløsningene bare kan motta denne effekten i en relativt kort tidsperiode. Deretter reguleres ladeeffekten ned – og ladetiden øker følgelig.

Illustrasjonsbilde.

Ladehastighet på Audi Q8 e-tron

Lang rekkevidde er viktig når man skal anskaffe elbil. Men på langturer og ferier er hastigheten som høyspentbatteriet lades med like avgjørende. Her imponerer Audi Q8 e-tron med sin høye ladekurve, og gjør at strømmen flyter med høy ladeeffekt, selv opp til et ladenivå på 80 prosent.

På kun ti minutter ved en lynladestasjon kan Q8 50 e-tron og Q8 55 e-tron lades til en rekkevidde på 123 km, mens SQ8 e-tron lades til 104 km.

Illustrasjon ladekurve Audi e-tron vs konkurrenter
lade elbil

Rask lading og lang batterilevetid gjennom termisk styring

Sofistikert termisk styring sikrer at batteriet til Audi Q8 e-tron raskt når sitt optimale effektivitetsområde på 25 til 35 °C og forblir der mens du kjører – fra en kald start om vinteren til rask motorveikjøring på varme sommerdager – du kan akselerere flere ganger på rad uten noe fall i ytelsen. Dette er også en forutsetning for høy, reproduserbar ytelse på hurtigladestasjoner.

Samtidig bidrar termisk styring til batteriets lange levetid. Kontrollprogramvaren for lading motvirker batteriets aldringsprosess ved å justere strøm og spenning i henhold til alder og gjenværende kapasitet for å forhindre overbelastning av batteriet under lading.

lade elbil hjemme

Lade hjemme

Dersom du skal lade elbilen din hjemme eller på hytta, anbefaler vi at du får installert en ladeboks. Med en egen ladeboks kan du lade bilen både raskere og tryggere enn ved lading gjennom en vanlig stikkontakt.

Les mer om hjemmelading

Offentlige ladestasjoner

Du kan lade elbilen din på alle offentlige ladestasjoner, men det kan være greit å sette seg inn i hvordan du starter ladingen og ikke minst hvordan du betaler for det. Her er noen tips til hvordan du kommer i gang med lading på offentlige ladestasjoner.

 • 1920x1080-audi-e-tron-sportback-design-A_E-TRON_191025_2.jpg
  Ladebrikke på farten

  En ladebrikke er først og fremt nyttig når du er mye på farten. Det finnes mange ladeoperatører i landet, som alle har sin egen løsning enten via SMS eller mobilapp. Med en ladebrikke trenger du ikke mobilen din hver gang du skal lade. Så lenge du har registrert ladebrikken hos leverandøren av ladestasjonen du skal bruke, trenger du bare holde brikken foran leseren på ladestasjonen for å starte og stoppe ladingen.

  Ladebrikke får du flere steder, enten det er tilknyttet et medlemskap i NAF eller Elbilforeningen. Du kan også kontakte din Audi-forhandler for gratis ladebrikke og hjelp til å komme i gang.

  For å lade uten ladebrikke må du først laste ned appen til ladestasjonen du ønsker å lade fra, og deretter koble opp bilen til stasjonen via telefonen din.

  Finn Audi-forhandler
 • 1920x1080-desktop-audi-ionity-A1713657.jpg
  Audi charging

  Med tilgang til et av de største ladenettverkene i Europa er det ikke noe problem å finne en ladestasjon når du trenger det. Audi charging gir deg tilgang til over 500 000 offentlige ladepunkter, i tillegg til hurtigladenettverket IONITY.

  Andre aktører som NAF og Elbilforeningen tilbyr også abonnement som gir deg ulike fordeler og rabatter på bestemte ladestasjoner i Norge.

  Les mer om Audi charging
Hurtiglading

IONITY

IONITY lynladenettverk er Europas ledende ladestrømnett med over 400 ladestasjoner langs store motorveier i 24 land.

 • Lynladenettverket (High Power Charging, HPC) med ladeeffekt på opptil 350 kW gjør det mulig å kjøre elektrisk på lange strekninger
 • Ladestasjoner med 4-6 ladere i snitt for å unngå kø
 • Lading tilgjengelig hele døgnet hele uken
 • Enkel fakturering med Audi charging / e-tron charging service
 • Ladestopp legges inn automatisk i e-tron ruteplanlegger
Les mer om IONITY

Vanlige spørsmål om lading av elbil

Kan bilen lades på 3 faser i et 230V anlegg?

Nei, 230V har ikke 3 faser, kun 1 fase.

Bilen min ble levert med en lader for stikkontakt, er det trygt å bruke denne?

Du kan lade med stikkontakt innimellom, men det anbefales ikke som fast lademetode, kun som nødlading. Pass på at stikkontakten kan ta den strømmen som kreves ved lading i stikkontakt som er minimum 10A. På grunn av fare for overoppheting av støpsel/stikkontakt skal det IKKE brukes skjøteledning ved lading via stikkontakt. Kabeltrommel som ikke er helt rullet ut vil også kunne bli overopphetet.

Vi anbefaler å få montert egen ladeboks med egen kurs og jordfeilbryter B etter gjeldende regler, kontakt elektriker. Ladeboksene kan leveres med fastmontert ladekabel eller du kan velge den uten å bruke kabelen for offentlig lading som følger med bilen.

Hva må jeg passe på når jeg skal lade på en (offentlig) elbil ladestasjon?

I tillegg til punktene som nevnes her, finner du all relevant informasjon i bilens instruksjonsbok i menyen "Høyenergibatteri – Lade – Starte lading".

1. Bilen må være låst opp.
2. Trykk på tasten over ladeluken for å åpne den. Ladeluken er plassert på forskjermen på førersiden. Det kan også være en AC-ladekontakt på passasjersiden, avhengig av bilens utstyr.
3. Hvis det følger en ladekabel med bilen, bruk denne. Den ligger i oppbevaringsrommet under panseret. Panserutløseren finner du i fotrommet på førersiden.
4. Sett inn støpslet og hold det fast til det er låst (lysdioden blinker hvitt).
5. Betal for ladingen (hold RFID-kortet mot leseren på ladestasjonen eller start ladingen i appen), og følg instruksjonene på ladestasjonen.
NB: Du kan bare bruke ladekort (f.eks. fra e-tron Charging Service) som tilbyderen godtar. Bruk ev. en annen tilbyder eller kredittkort.
6. Følg med på ladeindikatoren (blinker grønt = bilen lader). Du finner en forklaring ved siden av ladekontakten.
7. Ladeenergien og beregnet ladetid vises i kombiinstrumentet når du åpner døren.

Avslutte lading:
8. Lås opp bilen.
9. Trykk på tasten på bilens ladekontakt for å avslutte ladingen. Bekreft om nødvendig ladingen på ladestasjonen ved å holde RFID-kortet mot leseren på nytt – følg instruksjonene på ladestasjonen.
10. Ta ut ladestøpslet. Når lysdioden over ladekontakten lyser, er ladestøpslet låst opp og kan tas ut. Trykk om nødvendig på tasten en gang til for å låse opp.
11. Legg ladekabelen tilbake på plass i bilen.

Hvorfor kan jeg bare lade med 11 kW på en ladestasjon med 22 kW?

Bilen er utstyrt med en lader for lading med 11 kW. En ekstra lader for AC-lading med opptil 22 kW lading kan bestilles om ekstraustyr. Med likestrøm (DC) kan Audi e-tron og Audi e-tron Sportback som standard lades med opptil 150 kW på hurtigladestasjoner.

Hvor ser jeg batteriets ladenivå?

Du finner batteriets ladenivå i prosent i MMI-menyen under "Bil / Lading og effektivitet", menypunktet "Lading …".
Der ser du også ladeglidebryteren, som du kan bruke til å stille inn ønsket ladenivå. Du kan også legge til denne undermenyen i hurtigmenyen ved å trykke lenge på den, og du finner den også i appen (på det øverste nivået).

Kan elbilen lades dersom det lyner?

Anbefalingen er å alltid koble fra ettersom en elbil er som andre elektriske artikler i huset ditt. Blir været veldig heftig i nærheten av deg så er anbefalingen å alltid dra ut laderen fra bilen. Selv med godt overspenningsvern så kan bilen ta skade ved heftig tordenvær. Bilen bør fysisk kobles fra lader da et lynnedslag kan skade bilens elektronikk.

Kan det skade batteriet ved å lade det opp til 100%?

Nei, våre biler har gode buffere i bunn og topp på batteriet slik at du ikke skal kunne skade batteriet ved lading til 100%.

Ordliste

AC og DC

Forkortelsen AC står for"alternating current", DC for "direct current". På norsk brukes vekselstrøm (AC) og likestrøm (DC). Elbiler kan lades med både vekselstrøm og likestrøm, mens ladbare hybrider bare kan lades med vekselstrøm. Bare likestrøm kan lagres i batteriet. Derfor må vekselstrøm omdannes til likestrøm. Elbiler og ladbare hybrider har derfor en AC/DC-omformer som omdanner vekselstrøm fra vanlige stikkontakter, industrikontakter og offentlige vekselstrømladere til likestrøm og lagrer den i batteriet. Når en elbil lades med likestrøm (f.eks. på en offentlig DC- eller HPC-ladestasjon med innebygd AC/DC-omformer), flyter strømmen rett inn i høyenergibatteriet. Det gir høyere ladestrøm, og bilen lades raskere.

HPC

HPC står for High Power Charging og gjør det mulig å lade elbiler raskere. Det er en stor fordel, særlig på lange strekninger. IONITY er leverandør av HPC, og vil innen 2020 ha over 400 ladestasjoner med gjennomsnittlig 6 ladepunkter hver i 24 land. På IONITY-ladestasjonene er det mulig å lade med en ladeeffekt på opptil 350 kW. Ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon holder for å lade høyenergibatteriet til Audi e-tron og Audi e-tron Sportback nok til å kjøre en lang strekning – Audi e-tron 55 quattro og Audi e-tron Sportback 55 quattro oppnår en ladeeffekt på opptil 150 kW, Audi e-tron 50 quattro og Audi e-tron Sportback 50 quattro oppnår en ladeeffekt på opptil 120 kW.

Audi Norge Elbil
Alt om lading