Alt om å lade elbil med en effektiv Audi e-tron
Audi Norge Elbil
Alt om lading

Lade elbil

Når du er på langtur med en elbil, er det viktig å ha mulighet til å lade raskt. Med Audi e-tron trenger du bare stoppe en kort stund for å lade, siden de kan lade batteriet til opptil 80 prosent med den maksimale ladeeffekten på 150 kW. Elbilene fra Audi trenger bare ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon for å lade batteriet fra 5 til 80 prosent. Vil du lade batteriet helt opp for å få maksimal rekkevidde, trenger du takket være den smarte batteristyringen bare lade i 20 minutter til.

lade elbil

Ladefart er viktigere enn maksimal ladeeffekt

Blant aktuelle elbiler på markedet er Audi e-tron i toppsjiktet når det kommer til ladeytelse, selv om det finnes enkelte modeller med høyere oppgitt maksimal ladeeffekt. Forklaringen ligger i detaljene. Hva lynladestasjoner (HPC) kan levere av effekt er en forutsetning, men ikke den eneste avgjørende faktoren for ladefarten.

Batteriets evne til å motta store strømstyrker er en minst like viktig faktor. Med høy ladeeffekt blir også strømstyrken inn på batteriet stor, noe som gjør at de fleste batteriløsningene bare kan motta denne effekten i en relativt kort tidsperiode. Deretter reguleres ladeeffekten ned – og ladetiden øker følgelig.

Illustrasjonsbilde.

Ladekurve på Audi e-tron vs konkurrenter

Ladekurven til et batteri beskriver hvor mye strøm som kan mottas gjennom ladeforløpet. Audi e-trons ideelle ladekurve viser at maksimal effekt kan mottas over en lang tidsperiode, noe som gir høy ladefart. Det er dette som gir korte ladestopp.

Illustrasjon ladekurve Audi e-tron vs konkurrenter
lade elbil

Fra 5-80% på kun 30 minutter

Forklaringen bak den ideelle ladekurven finnes i de konseptuelle fordelene til Audi e-tron 55. Under ideelle betingelser ligger ladeeffekten kontinuerlig på 150 kW, hele veien fra 5% til 70% ladenivå. Dette til tydelig forskjell fra andre ladekonsepter, som bare kan lever den maksmalen effekten i korte tidsperioder – og der ladeeffekten reduseres mye lenge før 70% energinivå er oppnådd.

I daglig bruk utgjør dette mye: 10 minutter ved en lynladestasjon gir Audi e-tron 55 en økt rekkevidde på rundt 110 km. Fra «tom tank» (5%) er batteriets ladenivå 80% etter ca. 30 minutter. Og selv om det av tekniske grunner tar mye lenger tid å lade opp de siste 20% av et litium-ion-batteri, kan en Audi e-tron fullades på rundt 45 minutter (5% til 100%). Det er enestående blant konkurrentene.

lade elbil hjemme

Lade hjemme

Dersom du skal lade elbilen din hjemme eller på hytta, anbefaler vi at du får installert en ladeboks. Med en egen ladeboks kan du lade bilen både raskere og tryggere enn ved lading gjennom en vanlig stikkontakt.

Les mer om hjemmelading
 • 1920x1080-audi-e-tron-sportback-design-A_E-TRON_191025_2.jpg
  Ladebrikke på farten

  En ladebrikke er først og fremt nyttig når du er mye på farten. Det finnes mange ladeoperatører i landet, som alle har sin egen løsning enten via SMS eller mobilapp. Med en ladebrikke trenger du ikke mobilen din hver gang du skal lade. Så lenge du har registrert ladebrikken hos leverandøren av ladestasjonen du skal bruke, trenger du bare holde brikken foran leseren på ladestasjonen for å starte og stoppe ladingen.

  Ladebrikke får du flere steder, enten det er tilknyttet et medlemskap i NAF eller Elbilforeningen. Du kan også kontakte din Audi-forhandler for gratis ladebrikke og hjelp til å komme i gang.

  For å lade uten ladebrikke må du først laste ned appen til ladestasjonen du ønsker å lade fra, og deretter koble opp bilen til stasjonen via telefonen din.

  Finn Audi-forhandler
 • 1920x1080-desktop-audi-ionity-A1713657.jpg
  Audi Charging

  Med tilgang til et av de største ladenettverkene i Europa er det ikke noe problem å finne en ladestasjon når du trenger det. Fra 1. januar 2023 gir Audi charging deg tilgang til omtrent 400 000 offentlige ladepunkter, i tillegg til hurtigladenettverket IONITY.

  Andre aktører som NAF og Elbilforeningen tilbyr også abonnement som gir deg ulike fordeler og rabatter på bestemte ladestasjoner i Norge.

  Les mer om Audi Charging
Hurtiglading

IONITY

IONITY lynladenettverk er Europas ledende ladestrømnett med over 400 ladestasjoner langs store motorveier i 24 land.

 • Lynladenettverket (High Power Charging, HPC) med ladeeffekt på opptil 350 kW gjør det mulig å kjøre elektrisk på lange strekninger
 • Ladestasjoner med 4-6 ladere i snitt for å unngå kø
 • Lading tilgjengelig hele døgnet hele uken
 • Enkel fakturering med Audi charging / e-tron charging service
 • Ladestopp legges inn automatisk i e-tron ruteplanlegger
Les mer om IONITY

Ladekabler til e-tron

1920x1080-Ladesystem_Kompakt.jpg

Standardutstyr

Ladesystemet på e-tron gir deg full fleksibilitet enten du skal lade hjemme, på hytta eller på offentlige ladestasjoner. Standardutstyret består av en betjeningsenhet med:

> Ladekabel til offentlige ladestasjoner 11 kW
> Ladekabel med betjeningsenhet med både husholdningsstøpsel og industristøpsel medfølger. Ladeeffekt inntil 7,2 kW ved 230V og inntil 11 kW ved 400V.

På betjeningsenheten kan du bytte manuelt mellom 100 prosent og 50 prosent ladeeffekt. Det kan være praktisk når diverse annet elektrisk utstyr er i bruk i huset samtidig. Lysdioder på betjeningsenheten viser statusen til ladesystemet og ladestatus.

Vanlige spørsmål om lading av elbil

Kan bilen lades på 3 faser i et 230V anlegg?

Nei, 230V har ikke 3 faser, kun 1 fase.

Jeg ser bilen har med en ladekabel for offentlig lading og en lader med stikkontakt, er det trygt å lade med stikkontakt?

Du kan lade med stikkontakt innimellom, men det anbefales ikke som fast lademetode, kun som nødlading. Pass på at stikkontakten kan ta den strømmen som kreves ved lading i stikkontakt som er minimum 10A. På grunn av fare for overoppheting av støpsel/stikkontakt skal det IKKE brukes skjøteledning ved lading via stikkontakt. Kabeltrommel som ikke er helt rullet ut vil også kunne bli overopphetet.

Vi anbefaler å få montert egen ladeboks med egen kurs og jordfeilbryter B etter gjeldende regler, kontakt elektriker. Ladeboksene kan leveres med fastmontert ladekabel eller du kan velge den uten å bruke kabelen for offentlig lading som følger med bilen.

Hva må jeg passe på når jeg skal lade på en (offentlig) elbil ladestasjon?

I tillegg til punktene som nevnes her, finner du all relevant informasjon i bilens instruksjonsbok i menyen "Høyenergibatteri – Lade – Starte lading".

1. Bilen må være låst opp.
2. Trykk på tasten over ladeluken for å åpne den. Ladeluken er plassert på forskjermen på førersiden. Det kan også være en AC-ladekontakt på passasjersiden, avhengig av bilens utstyr.
3. Hvis det følger en ladekabel med bilen, bruk denne. Den ligger i oppbevaringsrommet under panseret. Panserutløseren finner du i fotrommet på førersiden.
4. Sett inn støpslet og hold det fast til det er låst (lysdioden blinker hvitt).
5. Betal for ladingen (hold RFID-kortet mot leseren på ladestasjonen eller start ladingen i appen), og følg instruksjonene på ladestasjonen.
NB: Du kan bare bruke ladekort (f.eks. fra e-tron Charging Service) som tilbyderen godtar. Bruk ev. en annen tilbyder eller kredittkort.
6. Følg med på ladeindikatoren (blinker grønt = bilen lader). Du finner en forklaring ved siden av ladekontakten.
7. Ladeenergien og beregnet ladetid vises i kombiinstrumentet når du åpner døren.

Avslutte lading:
8. Lås opp bilen.
9. Trykk på tasten på bilens ladekontakt for å avslutte ladingen. Bekreft om nødvendig ladingen på ladestasjonen ved å holde RFID-kortet mot leseren på nytt – følg instruksjonene på ladestasjonen.
10. Ta ut ladestøpslet. Når lysdioden over ladekontakten lyser, er ladestøpslet låst opp og kan tas ut. Trykk om nødvendig på tasten en gang til for å låse opp.
11. Legg ladekabelen tilbake på plass i bilen.

Hvorfor kan jeg bare lade med 11 kW på en ladestasjon med 22 kW?

Bilen er utstyrt med en lader for lading med 11 kW. En ekstra lader for AC-lading med opptil 22 kW lading kan bestilles om ekstraustyr. Med likestrøm (DC) kan Audi e-tron og Audi e-tron Sportback som standard lades med opptil 150 kW på hurtigladestasjoner.

Hvor ser jeg batteriets ladenivå?

Du finner batteriets ladenivå i prosent i MMI-menyen under "Bil / Lading og effektivitet", menypunktet "Lading …".
Der ser du også ladeglidebryteren, som du kan bruke til å stille inn ønsket ladenivå. Du kan også legge til denne undermenyen i hurtigmenyen ved å trykke lenge på den, og du finner den også i appen (på det øverste nivået).

Kan elbilen lades dersom det lyner?

Anbefalingen er å alltid koble fra ettersom en elbil er som andre elektriske artikler i huset ditt. Blir været veldig heftig i nærheten av deg så er anbefalingen å alltid dra ut laderen fra bilen. Selv med godt overspenningsvern så kan bilen ta skade ved heftig tordenvær. Bilen bør fysisk kobles fra lader da et lynnedslag kan skade bilens elektronikk.

Kan det skade batteriet ved å lade det opp til 100%?

Nei, våre biler har gode buffere i bunn og topp på batteriet slik at du ikke skal kunne skade batteriet ved lading til 100%.

Ordliste

AC og DC

Forkortelsen AC står for"alternating current", DC for "direct current". På norsk brukes vekselstrøm (AC) og likestrøm (DC). Elbiler kan lades med både vekselstrøm og likestrøm, mens ladbare hybrider bare kan lades med vekselstrøm. Bare likestrøm kan lagres i batteriet. Derfor må vekselstrøm omdannes til likestrøm. Elbiler og ladbare hybrider har derfor en AC/DC-omformer som omdanner vekselstrøm fra vanlige stikkontakter, industrikontakter og offentlige vekselstrømladere til likestrøm og lagrer den i batteriet. Når en elbil lades med likestrøm (f.eks. på en offentlig DC- eller HPC-ladestasjon med innebygd AC/DC-omformer), flyter strømmen rett inn i høyenergibatteriet. Det gir høyere ladestrøm, og bilen lades raskere.

HPC

HPC står for High Power Charging og gjør det mulig å lade elbiler raskere. Det er en stor fordel, særlig på lange strekninger. IONITY er leverandør av HPC, og vil innen 2020 ha over 400 ladestasjoner med gjennomsnittlig 6 ladepunkter hver i 24 land. På IONITY-ladestasjonene er det mulig å lade med en ladeeffekt på opptil 350 kW. Ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon holder for å lade høyenergibatteriet til Audi e-tron og Audi e-tron Sportback nok til å kjøre en lang strekning – Audi e-tron 55 quattro og Audi e-tron Sportback 55 quattro oppnår en ladeeffekt på opptil 150 kW, Audi e-tron 50 quattro og Audi e-tron Sportback 50 quattro oppnår en ladeeffekt på opptil 120 kW.

Audi Norge Elbil
Alt om lading