Resirkulerte materialer i e-tron-modeller | Audi Norge
Audi Norge Bærekraft
Resirkulerte materialer i e-tron-modeller

Resirkulerte materialer i e-tron-modeller

For å bli en ledende tilbyder av karbonnøytral mobilitet, optimerer Audi også alle ledd i forsyningskjeden, og forplikter seg til utbyggingen av fornybar energi. Audi gjør også forsyningskjeden mer bærekraftig ved å benytte resirkulerte materialer blant annet med gjenbruk av aluminiumsavfall og bruk av resirkulerte materialer i stadig flere komponenter i bilene.

Tekst: AUDI AG, foto: AUDI AG Lesetid: 7 min

Audi Q4 e-tron interiør

27 bærekraftige materialdeler i Audi Q4 e-tron

Innvendig blir resirkulerte materialer benyttet i isolasjons- og dempematerialer, men også mange synlige overflater inneholder gjenbruksråstoff. Dette inkluderer tepper og deler av bagasjeromsinnkledningen. I S line-interiøret, er sportssetene trukket med Dinamica mikrofiber i kombinasjon med kunstlær. Dinamica består av 45 % polyester, og dette er råstoff som er resirkulert fra PET-flasker eller gamle tekstiler.

Utvendig er dette for eksempel delen som blir brukt til å feste kjølekomponentene, frontlyktene og støtfangeren – en del der det stilles høye mekaniske krav.


Gamle fiskenett i Audi e-tron GT

Tepper og gulvmatter i Audi e-tron GT er laget av Econyl, et materiale som består av 100 prosent resirkulerte nylonfibre. De kommer fra produksjonsavfall, stoff- og tepperester, eller gamle fiskegarn fra havet.

For øvrig er Audi e-tron GT produsert helt uten prototyper. Dette ble muliggjort blant annet av tredimensjonale byggeskanninger, maskinlæringsprosesser og bruk av virtuell virkelighet. Alle monteringsprosessene ble for første gang testet helt virtuelt - og brukes nå under produksjonen av Audis produksjonsmodeller.


Visste du...?

…at det er opptil 45 1,5-litere PET-flasker i setene på en Audi A3? Plastfilamentet som brukes til å lage tråden til setetrekkene har en hastighet på 280 km/t i spinneren. Ytterligere 62 PET-flasker resirkuleres til teppet.

…at to brukte batterimoduler fra e-tron gir strøm til kjøpmenn i Uttar Pradesh, India, slik at de har strøm til å kunne jobbe om natten? Audi Environmental Foundation gir finansiering til den tysk-indiske oppstarten Nunam, som produserer energilagringssystemene.

…at lagringsenheten laget av brukte litiumionbatterier fra Audi utviklingsbiler på Euref-campus i Berlin, har en kapasitet på 1,9 MWh og kan forsyne den over 50 000 m² store campusen med strøm i knappe to timer alene?

…at hver av Audi ladehubens tre lagerkuber, med en samlet kapasitet på 2,45 MWh, kun krever en standard 400 volt høyspenningstilkobling for å drive totalt seks ladepunkter med en ladeeffekt på opptil 300 kW?

…at du kan lage pyrolyseolje av plastavfall fra bilindustrien? Dette kan deretter gjøres om til plast. Audi oppdaget dette i et pilotprosjekt med Karlsruhe Institute of Technology (KIT) og har hatt stor suksess i innledende faser – prosessen er teknisk mulig, nå jobber partnerne med videre skalering.
…at på Audis Győr-lokasjon produserer 36 400 solceller 9,5 gigawattimer strøm årlig på et område på størrelse med omtrent 22 fotballbaner?

…at det ble produsert rundt 507 000 tonn primæraluminium i Tyskland i 2019? Dette krevde rundt 7,6 terawat- timer strøm – litt mindre enn et atomkraftverk genererer på et år. Derfor er det verdt å samle aluminiumsrester og smelte dem på nytt. Av denne grunn introduserte Audi “Aluminium Closed Loop” på lokasjonen i Neckarsulm i 2017, og har også fått implementert den i Ingolstadt (2020) og Győr (2021). Dette resulterte i netto bruk av totalt 165 000 tonn karbonutslipp alene i 2020.