Design og samfunnsansvar | Audi Norge
Audi Norge Livsstil
Ansvarlig design

Fem betraktninger om ansvarlig design

Dr. Mateo Kries, direktør for Vitra Designmuseum, forteller om samfunnsansvar i design.

Copy: Bernd Zerelles - Photo: Andreas Graber - Video: Arnd Buss von Kuk Lesetid: 3 min

Dr. Mateo Kries.Dr. Mateo Kries.

"Design, og museer dedikert til det, kan brukes til å kaste lys over samfunnsdebatter og adressere digitale utfordringer," sier kunsthistoriker, kurator og forfatter, Dr. Mateo Kries. Direktøren for det berømte Vitra Design Museum i Weil am Rhein, Tyskland, har jobbet ved institusjonen siden 1996. Som en av de ledende etablissementene i sitt slag er Vitra forpliktet til å forske og vise frem design, fortid og nåtid, samt undersøker koblingene til arkitektur, kunst og popkultur. Allerede i 2010 tok Kries opp den sosiale relevansen av design i en av bøkene hans, Total Design. «Det handler om å gjøre folk oppmerksomme på miljødesign og lære dem å sette pris på det. Designobjekter sender alltid en melding."

Designerstoler på en hylle.Designerstoler på en hylle.
En stolrygg.En stolrygg.

1. Ansvarlig design

"Vi står overfor enorme globale utfordringer. Design er ikke en luksus. I stedet er det et uunnværlig verktøy for å takle disse utfordringene. Med den logikken kan ikke fokus være på estetikk, men snarere på design som en holdning."

Dr. Mateo Kries.Dr. Mateo Kries.
Farget glassbord.Farget glassbord.

2. Design omfavner mangfold

"Individuelle kulturer, grupper og hele globale regioner ønsker også anerkjennelse for sitt syn på design. Ettersom design omfavner dette nyoppdagede mangfoldet, kan det industrialiserte Vesten ikke lenger forbli den dominerende kraften. For å sikre aksept og mangfold, må designere i økende grad yte rettferdighet til kulturmiljøet. Ved å legge til rette for egne tilpasninger og variasjon, støtter nye teknologier inkludering i design."

3. Design trer inn i den sirkulære økonomien

«For å gjøre livet på jorden mer bærekraftig, må vi ta i bruk en syklisk tilnærming, med fokus på resirkulering av ting og materialer samt å bevare råvarer. Det betyr at designere ikke bare har i oppgave å lage produkter, men også å ta hensyn til livssykluser i arbeidet sitt – fra valg av råmaterialer til gjenstandens avhending. Først da vil vi lykkes med å oppnå større bærekraft.»

Designerobjekter på en hylle.Designerobjekter på en hylle.
Detaljbilde av en lenestol i metall.Detaljbilde av en lenestol i metall.

4. Design som vekker sansene

«I en verden full av utskiftbare former, skiller skarp, edgy design seg virkelig ut. Mens et overskudd av linjer og former skaper forvirring, skaper formell tilbakeholdenhet klarhet. Gitt de utallige bildene og informasjonen i dagens verden, er visuell minimalisme forfriskende. Folk ønsker ikke å bli sugd inn i metaverset, de lengter etter det som er ekte, håndgripelig og ekte sammen med varsomhet. Mens digitalisering fortsetter å drive sosiale trender og designtrender, forblir grunnsteinen for designere den virkelige verden med sine hjørner, kanter, overflater – og følelser.»

Utsikt gjennom en glassfasade til en murbygning.Utsikt gjennom en glassfasade til en murbygning.
Henrik Wenders og Dr. Mateo Kries i samtale.Henrik Wenders og Dr. Mateo Kries i samtale.

5. Mindre design er mer

«Noen ganger – faktisk mesteparten av tiden – er mindre design bedre. Målet er ikke å prøve å skape nye behov, men heller å åpne opp for nye friheter. Designere vil finne ut når det er bedre å avstå fra å designe noe og lansere produkter. Dieter Rams boktittel sier alt – så lite design som mulig."

Samtaler om fremgang: Henrik Wenders møter Dr. Mateo Kries

 

Conversations on Progress