Lysteknologien til Audi Q6 e-tron | Audi Norge

Lysteknologien til Audi Q6 e-tron

Den digitale lyssignaturen til Audi Q6 e-tron er verdens første av sitt slag. Kommunikasjonslysene i baklysene og frontlysene bidrar til å øke trafikksikkerheten, muliggjort av andregenerasjons digital OLED-teknologi og digital kjørelys.

Copy: Bernd Zerelles - Photo: AUDI AG

Nadia Riaz-Ahmed
Lesetid: 4 min

Baklyktene på Audi Q6 e-tron.

Audi har som mål å gjøre "Fremgang gjennom teknologi" tilgjengelig for kundene i fascinerende kjøretøy. Dette gjelder også lysteknologi. Audi har vært konsekvent og progressivt ledende på dette feltet i årevis, og har drevet digitaliseringen av lys fremover – og demonstrerer for tiden dette forspranget igjen med en verdensnyhet i Audi Q6 e-tron.


Lyset blir levende

Den aktive digitale lyssignaturen kombinerer signaturen og bevegelsen av lys for første gang. Målet til Audi-designerne er å visualisere smidighet og personlig interaksjon med Audi Q6 e-tron gjennom konstant bevegelse av lys. Ved første øyekast virker frontlysene og baklysene kommunikative og intelligente. Den aktive digitale lyssignaturen er beskyttet og patentert av Audi og, som en unik lysdesign i Audi Q6 e-tron, synliggjør "Fremgang gjennom lysteknologi" i serieproduksjon.

Teknologisk sett er dette et mestertrekk av Audis lysutviklingsingeniører. En programvaremodul i den nye E³ 1.2 elektronikkarkitekturen genererer et nytt bilde av den aktive digitale lyssignaturen hvert tiende millisekund ved hjelp av en spesialutviklet algoritme. I andre generasjon digitale OLED-baklykter, som Audi Q6 e-tron for første gang har i serieproduksjon, kan 360 segmenter i seks digitale OLED-paneler styres for et tilpasset lysdesign. Dette teknologiske fremskrittet gjorde det mulig for utviklerne å lage et dynamisk lysdesign som den aktive digitale lyssignaturen. Med tolv segmenter som dimmmer opp og ned, skapes de digitale kjørelysene til matrise-LED-frontlysene foran.

Og det er den avgjørende faktoren: dimming opp og ned. Dr. Werner Thomas, prosjektleder for digitale OLED og utvendige skjermer, er ansvarlig for utviklingen av teknologien: «Lovgivningen forbyr enhver variasjon i lysstyrken i et kjøretøys lysfunksjon. Under forhåndsutviklingen oppdaget vi imidlertid at vi kunne dele opp OLED-komponenten vår i byttebare segmenter. Dette betyr at vi kan gjøre ett segment lysere og dimme et undersegment mørkere samtidig, slik at folk kan se bevegelse. En kontrollinstans i programvaren sørger imidlertid for at lysintensiteten alltid forblir konstant.»

En av nøklene til Audis suksess med å bringe denne innovasjonen til serieproduksjon er tidlig koordinering med de tekniske tjenestene til kjøretøyhomologeringsmyndigheten. Florian Runkel, ansvarlig for implementering av eksteriørlysfunksjonen i serieproduksjon: «Vi har brukt år på veldig konstruktive diskusjoner med myndighetene, på å beskrive hva vi har tenkt å gjøre, vise prototyper, utføre lysbildemålinger, tilpasse algoritmer, fremskaffe bevis. Sørge alltid for at vi overholder de juridiske grensevilkårene, spesielt når det gjelder den konstante lysintensiteten.


Den aktive digitale lyssignaturen kombinerer for første gang signaturen og bevegelsen av lys .

Baklys på Audi Q6 e-tron.
Frontlykter på Audi Q6 e-tron.

Symboler i baklysene

I likhet med den aktive digitale lyssignaturenfant, måtte også de innovative kommunikasjonslysene gjennom en intensiv koordinering med myndighetene måtte. Kommunikasjonslysene utvider nærhetsdeteksjonen som allerede er kjent fra andre Audi-modeller, og kan bidra til å øke trafikksikkerheten ved å varsle andre trafikanter om ulykkes- og havaristeder, som de henter fra svermdata.

For dette formål viser kommunikasjonslysene i andregenerasjons digitale OLED-kombinasjonsbaklys en spesifikk statisk baklyssignatur med et integrert trekantvarselsymbol i tillegg til den vanlige baklysgrafikken. Kommunikasjonslysvarselet vises når varselblinkene, et nødanrop, et havarianrop, nødbremselysene, nødhjelp eller utgangsvarslingsfunksjonen er aktivert. I tillegg bruker kommunikasjonslysene en spesifikk lyssignatur foran og bak for å indikere statusen til kjøretøyets parkeringsassistent når den er i en automatisk parkeringsmanøver*.

Audi er den eneste bilprodusenten som har anerkjent potensialet til OLED-lysteknologi og har konsekvent utviklet og digitalisert den. Leon Werner Schmidt, funksjonell prosjektleder for kommunikasjonslys og digitale lyssignaturer: «Denne teknologien gjør det mulig for oss å funksjonelt utvide omfanget av baklysene til å inkludere bil-til-x-kommunikasjon og innhold, slik som symboler bak."

Dette kan også vise veien til fremtiden for autonom kjøring. Selina Hirsch, Communication Lighting Strategy: «Når du tenker på autonom*-kjøring, vil du kommunisere via den ytre delen av kjøretøyet ved hjelp av lys. Baksiden er det ideelle stedet for dette, siden det kan sees av alle kjøretøy som kjører bak. Vi øker bruken av OLED-teknologi for å lage en skjerm fordi vi ønsker å kommunisere med omgivelsene våre.»

Kommunikasjonslysene kan bidra til å øke trafikksikkerheten ved å varsle andre trafikanter om ulykkes- og havaristeder.

Kommunikasjonslys til Audi Q6 e-tron.
 
Audi Q6 e-tron.

Ladeytelse og effektivitet

Nye Audi Q6 e-tron tilbyr ikke bare innovative lysteknologier. Den første produksjonsmodellen fra Audi på Premium Platform Electric (PPE) har også et nyutviklet høyspentbatteri med 800-volts teknologi og effektiv termisk styring for kortere ladetider, større rekkevidde og lengre levetid.