Det nye grensesnittet mellom bilen, føreren og omgivelsene
Audi Norge Fremtiden
Utvidet virkelighet

Utvidet virkelighet

I konseptbilen Audi activesphere* kombineres den virtuelle og den virkelige verden ved hjelp av mixed reality-briller*. Sid Odedra, leder for UI/UX-design hos Audi, forteller om det nye grensesnittet mellom bilen, føreren og omgivelsene.

Tekst: Bernd Zerelles - foto: Matthias Ziegler  Lesetid: 7 min

Bilen på bildet er en konseptbil. Den leveres ikke som serieprodusert bil.

Sid Odedra forklarer ved hjelp av en digital projeksjon.

Sid, kommer vi snart til å kjøre bil med mixed reality-briller?
En konseptbil gir oss en pekepinn på hva vi håper å oppnå i fremtiden. Jeg vil vise hvor nærme vi faktisk er.
Når vi designer brukergrensesnitt (UI) og brukeropplevelser (UX), betyr slagordet «forspranget ligger i teknikken» at vi vil være i forkant av utviklingen og bruke teknologien til å skape opplevelser, ikke bare snakke om den.

Sjefen din, Marc Lichte, designsjef hos Audi, sier at design starter med UI/UX og slutter med UI/UX, altså med deg. Hva betyr det?
Jeg pleier å si at UI/UX er bokstøttene i en prosess. Hvordan kommuniserer teknologien med mennesker? Hvordan oppleves den? UX, eller brukeropplevelsen – opplevelsen en bruker har – bør alltid begynne med å forstå brukeren. Vi må identifisere hvilket problem vi prøver å løse.
Når vi forstår problemet, kan vi utvikle løsninger med fokus på brukeren, og alle designteamene er involvert i designprosessen. Og så har vi UI, brukergrensesnittet, stedet der produktet eller maskinen møter mennesket.

Hvordan vil UI/UX endre kjøreopplevelsen?
Audi har konstruert biler i over 100 år. Men det er bare de siste ti årene UI/UX har vært et krav.
Vi er nå i en overgangsfase der UI/UX er i ferd med å ta over som kjernen i produktet. Når det er snakk om mobiler, smartklokker og lignende produkter, er vi opptatt av to spørsmål: Er produktet nyttig? Og: Er opplevelsen god?
De samme spørsmålene må vi stille i forbindelse med biler. Jeg liker at Audi har valgt å omtale konseptbilene sine som opplevelsessentra. Bilen er en del av det digitale økosystemet.

Portrettfoto av Sid Odedra.
Digitalt landskap med spesialmål.

Bilen er en del av det digitale økosystemet.

Sid Odedra

Jeg er vant til å bruke smarttelefon, smartklokke, datamaskin. Bør fremtidens biler fungere på samme måte?
Begrepet er kanskje litt oppbrukt, men ja, jeg vil absolutt si at den bør fungere sømløst, sett fra brukerens perspektiv. Det er jo derfor vi bruker dem hele tiden: De fungerer utrolig bra. De er alltid oppdaterte, de fungerer bra sammen, du kan enkelt bytte fra den ene til den andre.
En bil bør passe inn i hverdagen vår på samme måte som disse produktene gjør. Den bør kunne tilpasse seg ulike behov. Du bør ikke føle at du må bruke bilen på den tradisjonelle måten.

Med hvilket teknologisk konsept kan dette lykkes?
Vi snakker om en fremtid der produktet går fra lommen til håndleddet til ansiktet. Kjernen i systemet vårt er avanserte mixed reality-briller* som lar all informasjon fra utvidet virkelighet interagere med omgivelsene.
Vi ser ikke på MR-brillene som et rent underholdningsprodukt. For oss handler det om å vise informasjon på en ny måte som gjør det enklere for oss å gjøre det vi skal gjøre.

quattro visualisert gjennom mixed reality-briller.
Bilde av Sid Odedra med MR-briller.

Mixed reality-brillene* muliggjør sømløs interaksjon.

Sid Odedra

Hvordan fungerer dette egentlig?
I konseptbilen Audi activesphere* viser vi hva vi kan gjøre med denne mixed reality-teknologien akkurat nå: gi en forbedret opplevelse med mindre synlig teknologi i kupeen. Vi vil at du skal være midt i grensesnittet. Det tekniske grensesnittet er ikke lenger innenfor rammer, skjermer eller projeksjoner. Du blir en del av det. Vi kaller det Audi dimensions.
Det handler om å skape en grenseløs opplevelse. Du har tilgang til informasjonen hvor som helst og når som helst.
Systemet er fleksibelt og kan forstørres og forminskes. Når du ikke trenger noe informasjon, kan visningen reduseres til et minimum. Når du vil ha informasjon, kan den utvides, slik at du raskt får vite det du trenger. Systemet gir deg akkurat den informasjonen du trenger, verken mer eller mindre.
Audi har alltid fokus på kjøreytelser. Selv når bilene er automatisert, vil vi fortsatt gi deg en best mulig kjøreopplevelse. Vi vil gi deg informasjon du ikke har fått før. For eksempel informasjon som gjør det lettere å kjøre i terrenget.

Så mixed reality-brillene* viser ulik informasjon avhengig av situasjonen?
Audi dimensions-systemet viser tre romlige nivåer, tre informasjonsnivåer. Det første er informasjon i kupeen, den du vanligvis finner bak rattet. Så kan vi legge informasjon på frontruten. Og til slutt er det et romlig felt som strekker seg fra panseret til området rundt og viser informasjon om omgivelsene.
Hvis du kjører utenfor vanlig vei, gir vi deg mer informasjon om terrenget og viser deg den tryggeste ruten. Informasjon i sanntid om været eller farevarsler. Men også: Hvor bratt er bakken, er det noen hindringer? Med brillene for eksempel kan du også skjule karosseriet og se hvordan hjulet responderer på underlaget. Det kaller vi quattro vision. Vi gjør drivteknologien synlig.


 
 
Sid Odedra foran en projisert førerplass i en bil.

Vil mixed reality-briller* bli noe jeg alltid kommer til å ha med meg, akkurat som mobiltelefonen?
Ja, fordi det digitale økosystemet handler om at du skal kunne ta dem med deg, om det nå er brillene eller noe annet, og bruke dem på en god måte. Brillene¹ er en del av opplevelsen, de er ikke bare noe du legger i hanskerommet, de er en berikelse og lar deg gjøre mer.
Vi ser på bilen og opplevelsessenteret som en del av økosystemet. Opplevelsen skal ikke være over når du går ut av bilen. Vi tenker utenfor selve bilen. Hvordan kan vi ledsage kundene våre i bakgrunnen i løpet av dagen og være der når de trenger oss?
ystem. The experience shouldn’t stop when you leave the car. We think beyond the vehicle as such. How can we accompany our customers in the background throughout the day to be there when they need us?

Innovasjoner overlever bare hvis de blir brukt. Hvordan skal dere få til det?Jeg kjenner til så mye bra teknologi i andre produkter som ikke blir brukt fordi den er så avansert at folk er redd for å bruke den.
Et godt produkt tilbyr en god løsning på et riktig identifisert problem og er enkelt å bruke for de fleste.

UI/UX må selvfølgelig også ha den estetiske intelligensen som er typisk for Audi. Og det må stimulere kundene, gi dem selvtillit. Jeg pleier å si til teamet mitt at de må overbevise folk med tre ting: selvtillit, komfort og enkelhet. Og klarer du å appellere til følelsene deres, er det en bonus.