Innovativ lakk bidrar til økt rekkevidde på elbiler | Audi Norge
Audi Norge Design
Innovativ kjøleeffekt

Innovativ kjøleeffekt

Innovativ lakk kan spille en viktig rolle for Audis elbiler, takket være reflekterende pigmenter.

Tekst: Birte Mußmann, foto: Robert Fischer Lesetid: 2 min

Bilen på bildet er en konseptbil. Den leveres ikke som serieprodusert bil.

Lakkfargen Solar SkyLakkfargen Solar Sky

Sammen med blant annet aerodynamikk og dekkegenskaper kan lakk bidra til å øke rekkevidden til Audis elbiler. Hvordan det fungerer, kan vi se på lakken til konseptmodellen Audi Q4 e-tron*. Audis dekor- og lakkdesignere valgte en spesiell lakk på karosseriet til denne konseptbilen. Fargen kalles Solar Sky og ble utviklet i samarbeid med BASF Coatings.


Audi A4 e-tron konseptmodell{ft_concept-vehicle} sett fra sidenAudi A4 e-tron konseptmodell{ft_concept-vehicle} sett fra siden

Pigmenter reflekterer en del av solstrålene

Lakken skal sørge for at kupeen ikke blir for varm når temperaturen stiger. Det er mulig takket være spesielle pigmenter som reflekterer kortbølgede solstråler. De fleste materialer absorberer disse strålene og konverterer dem til varmeenergi som varmer opp objektet. Det er denne effekten spesiallakken reduserer.


Lakkfargen Solar Sky Lakkfargen Solar Sky
Siden karosseriet ikke blir så varmt, blir temperaturen i kupeen lavere. Dermed kan bruken av klimareguleringen reduseres. Energien kan i stedet brukes av bilens elektromotor. På denne måten bidrar effekten av lakken ikke bare til en kjøligere kupé, men også til lengre rekkevidde per lading.


Fremtidens lakk

Den innovative lakken på konseptmodellen Audi Q4 e-tron* er en forsmak på Audis fargepalett for kommende elbiler. Så bilkundene kan se frem til et større utvalg lakkfarger. Fremover vil spesiallakk fra Audi ikke bare være en innovativ måte å redusere temperaturen i kupeen på når det er varmt. De gir også kundene nye tilpasningsmuligheter.

 

Sirkulær økonomi for bærekraft

Innovasjon og bærekraft hadde førsteprioritet ved valg av gulvmattene i konseptmodellen Audi Q4 e-tron*. De er av et spesialgarn kalt Econyl som er lagd av resirkulerte tekstiler og gamle fiskegarn som er hentet fra havet. På den måten gjenbruker vi ikke-fornybare ressurser til å produsere garnet. Resultatet er en lukket kjede, fordi nylonet i disse gulvmattene kan resirkuleres igjen og igjen uten at kvaliteten reduseres.

 
Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron

Konseptet er fremtidsrettet, Audi Q4 e-tron-modellen står allerede for bærekraft uten at det går på bekostning av kvalitet eller designspråk. Les mer om denne e-tron-modellen.