Audi skysphere concept | Konseptbil for komplett frihet | Audi Norge
The Audi skysphere concept.

Audi skysphere concept

Audi skysphere concept¹ er utviklet med ett mål for øye: å se for seg en fremtid der bilen blir en interaktiv sfære og opplevelsesenhet. Den elektriske to-dørs roadsteren kombinerer visjonen om autonom kjøring, et revolusjonerende nytt interiørdesign og et fullt integrert digitalt økosystem.

Audi Skysphere concept
Audi skysphere concept

For å gi passasjerene maksimal frihet, er Audi skysphere concept utviklet for to ulike kjøreopplevelser: «Grand Touring», og «Sport». Her benyttes en spektakulær teknisk detalj – en variabel akselavstand. Elektriske motorer og en finurlig mekanikk gjør at karosseri- og rammekomponentene kan skyves 250 mm, slik at både akselavstanden og den totale lengden endres. Samtidig kan bakkeklaringen justeres med 10 mm, for å prioritere enten komfort eller kjøredynamikk.

Med en berøring velger sjåføren sin kjøreopplevelse. Med forkortet akselavstand kan han eller hun selv kjøre den 4,94 meter lange roadsteren i «Sport»-modus. Da sørger firehjulsstyringen for en utsøkt agilitet, tross lengden.

Føreren kan også velge å la seg bli kjørt av den da 5,19 meter lange bilen i den autonome «Grand Touring»-modusen. Da kan landskapet under åpen himmel virkelig nytes, med maksimal benplass og tjenester fra det integrerte, digitale økosystemet. Ratt og pedaler forsvinner, og romfølelsen åpner for helt nye dimensjoner i en sportslig kabriolet.

465 kW kraftutfoldelse

«Audi skysphere» har en elektrisk motor som driver bakakselen. 456 kW (632 hk) og 750 Nm dreiemoment har en enkel jobb med den rundt 1800 kg lette roadsteren. Rundt 60 % av vekten hviler på bakakselen, noe som gir en enestående fremdrift. Om ønskelig akselererer bilen til 100 km/h på bare 4 sekunder.

Batterimodulene i «Audi skysphere» er i hovedsak plassert bak kupeen – en ideell plassering med tanke på agilitlet og tyngdepunkt. Ytterligere batterimoduler finnes mellom setene og i midttunellen gjennom kupeen, også dette en plassering som er gunstig for dynamikken. Batterikapasiteten er ventet å bli mer enn 80 kWh. Dermed oppnås en rekkevidde – i alle fall i den økonomiske GT – modusen – på over 500 km etter WLTP-standarden.

Bakhjulsstyring og adaptivt luftunderstell

Både foran og bak er hjulopphenget av typen doble triangelarmer, der både øvre og nedre bærearmer er i aluminium. Styringen av alle fire hjulene gjøres med et «steer-by-wire»-system, uten mekanisk forbindelse med forhjulene. Dermed kan ulike styreutvekslinger og avstemminger velges med et tastetrykk, og styringen kan gå fra å være ekstremt direkte til svært komfortable, men også fra å ha stor tilbakemeldingsmotstand til liten. Kombinasjonen av firehjulsstyring og adaptiv akselavstand gir også en kort svingradius.

Adaptivt luftunderstell er allerede en klassisk understellsteknologi hos Audi. Nå vises det neste evolusjonstrinnet: Tre uavhengige luftkammer sørger for en komfortabel grunninnstilling. Ved sportslig kjøring eller høye belastninger kan enkeltkammer deaktiveres. Resultat: Fjæringsresponsen blir mer progressiv – krengningsbevegelser og steiling/ kneling blir redusert til et minimum. Senkingen av karosseriet med 10 mm er også gunstig for luftmotstanden, og dermed rekkevidden ved langkjøring.

Audi skysphere concept interiør

Når bilen overtar hele ansvaret for kjøringen kan betjeningselementer som ratt og pedaler fjernes, slik at også sjåføren kan nyte en helt ny grad av frihet. Uten betjeningselementer oppleves interiøret lettere, og mer rommelig. Den estetiske elegansen fra designmøbler preger de komfortable setene, samtidig som de oppfyller alle funksjonene til et bilsete – som for eksempel sidestøtte og sikkerhetsegenskaper.

Setetrekkene er av bærekraftig produsert mikrofiber, og de mange innstillingsmulighetene gir en bevegelsesfrihet som en førsteklasses flyreise. Økologisk sertifisert eukalyptustre og syntetisk produsert lærerstatning er andre eksempler på bærekraftige materialer.

Ved manuell kjøring, endrer interiøret seg til en ergonomisk perfekt bil. Sammen med understell og karosseri, kommer også monitorpanelet og midtkonsollen bakover. Sjåføren har dermed alle betjeningselementene i riktig posisjon.

Den store monitorflaten strekker seg i 1 415 mm bredde, med en høyde på 180 mm. Med den øvre delen av midtkonsollen betjenes bilsystemene og infotainmentsystemet. I «Grand Touring»-modus kan man velge innhold fra internett, som videokonferanser eller filmer. Små touchpaneler i dørene betjener klimafunksjonene.

Høyteknologiske "sfærer"

Konseptbilene viser hvordan Audi i nær fremtid forestiller seg førsteklasses mobilitet med «design-rom» som omslutter passasjerene og tilbyr nye opplevelser under reisen. Audi kaller det "sfærer".

Med overgangen til elektromobilitet, og innen få år automatisk kjøring (nivå 4), vil denne sfæren endres mer dramatisk enn det har gjort de siste tiårene. Og med interiøret og den romlige arkitekturen vil det også dukke opp et helt nytt bilkonsept, hvor det indre rommet blir kjernen i designet av nye biler. Et digitalt økosystem vil også gjøre det mulig med personlige tjenester utenfor bilen.

Alle sphere-konseptbilene, skysphere, grandsphere, urbansphere og activesphere, tolker dette paradigmeskiftet i design ulikt, men har passasjerens behov og opplevd kvalitet på toppen av listen over designkriterier. Teknologiske innovasjoner og materialer av høyeste kvalitet omslutter passasjerene om bord, hvor de kan nyte friheten til å kjøre selv eller - når det er mulig - koble fra trafikken og omgivelsene i en helt selvkjørende bil.

I motsetning til visjonsbiler som Audi AI: CON eller AI: ME, prøver ikke de nye konseptbilene å se inn i en fjern fremtid. I stedet presenterer de linjer, teknologier og opplevelser som forventes å dukke opp fra midten av 2020-tallet i seriebiler fra Audi.

Audi Norge Konseptbiler
Audi skysphere concept