Audi grandsphere concept | Futuristisk mobilitet | Audi Norge
Audi grandsphere concept

Audi grandsphere concept

Som en førsteklasses flytur kombinerer den 5,35 m lange grandsphere-sedanen luksusen av privat reise med den største komforten med et omfattende tilbud ombord.

Interiøret i Audi grandsphere concept med utsikt ut panoramataket.

Audi grandsphere concept¹ er en opplevelsesenhet for passasjerene om bord. De innfelte setene og de brede glassflatene gir følelsen av et oppholdsrom.

Rekkevidde

750

km

Lengde

5,35

m

Batterikapasitet

120

kWt

Audi grandsphere concept

Dørene på Audi grandsphere concept slår mot hverandre, uten noen B-stolpe. Hele interiøret åpnes opp i det samme passasjerene skal ta plass. Allerede før det, har bilen indentifisert de reisende ved å gjenkjenne ganglaget – en innovativ funksjon som gjør at dørene åpnes, og at de får en individuell velkomst.

Interiørlinjene er markert horisontale. Det åpne, brede interiøret bygger opp under inntrykket av et unikt rom. De store glassflatene understreker også denne følelsen. Det samme gjelder den spesielle geometrien til sidevinduene. Den øvre halvdelen har en distinkt vinkel – den videste delen er like over øyehøyde. Dette er et grep som Audi første gang viste i 2017, med den futuristiske konseptbilen AI:CON. Nå nærmer dette seg serieproduksjon.

Audi grandsphere concept er en 2+2-seter, med individuelle seter både foran og bak. De kan stilles inn for å optimeres til ulike behov. Hodestøttene har egne luftdyser med filtrering og temperaturkontroll – om ønskelig også med dufttilsats. Høyttalere som ikke kan høres av andre enn den som sitter is setet er også integrert.

Mellom forsetene finnes en kompakt, avkjølt bar med to glass – nok et tegn på at «Audi grandsphere concept» sikter mot første klasse.

Utvendig design

Like slående som dimensjonene, er det visuelle inntrykket man får ved det første møtet. Audi grandsphere concept er nemlig fjernt fra en tradisjonell sedan. Den minner mer om en firedørs GT, med linjer som kommer rett fra vindtunnelen. Den er også helt strippet for dekor og unødvendige detaljer. Proporsjonene vitner om elektrisk drivlinje, med korte overheng, flatt panser, og en langt fremtrukken frontrute. Dog, i motsetning til mange elbiler, er designet slett ikke futuristisk, men understreker heller klassiske skjønnhetsideal.

Toppen av panseret er trukket langt bakover, for å illudere et langt motorrom – som på en klassisk GT. Bak fortsettes denne linjen i samme høyde over bakhjulene, slik at hele kupeen omfavnes, og størrelsen betones.

En annen horisontal linje deler dørområdene. Hjulene har et mykt, men likevel distinkt uttrykk – altså typisk Audi. Den slanke hekken bak den markante C-stolpen følger klassiske strømlinjeformer, og den dynamisk fallende taklinjen viser at «grandsphere» ivaretar Audi Sportback-tradisjonen. Alle linjer og alle flater virker å være organisk forbundet, slik at de forenes i en monolittisk helhet.

De 23-tommer store hjulene siterer et ikon fra 90-tallet: Audi Avus. De seks dobbeltekene signaliserer både letthet og stabilitet, og minner både om funksjonelle motorsporthjul, og design i Bauhaus-tradisjonen.

Drivlinje og lading

Den teknologiske plattformen til Audi grandsphere concept er kjent som «Premium Platform Electric» (PPE). Denne er utviklet kun for elektrisk drift, og utnytter derfor teknologien til det fulle. Nøkkelelementet i PPE-plattformen er batterimodulen mellom akslene, som kan lagre rundt 120 kWh energi i «grandsphere concept». En flat batterilayout er mulig siden Audi utnytter hele bilens lengde mellom akslene.

Audi grandsphere concept har selvsagt også quattro. Konseptbilen har to elektriske motorer, som gir perfekt balanse mellom dynamisk kjøring og energieffektivitet. De to motorene leverer samlet 530 kW (721 hk), og et dreiemoment på 960 Nm.

Hjertet i drivlinjen er likevel ladesystemet med 800-voltteknologi. På samme måte som Audi e-tron GT, gjør dette det mulig å lade med opptil 270 kW over kortere tidsrom ved lynladestasjoner. Ladetidene nærmer seg tidene det tar å tanke en tradisjonell bil: Ti minutter med lading er nok til å gi bilen 300 nye kilometer i rekkevidde. På mindre enn 25 minutter kan det 120 kWh store batteriet lades fra 5 til 80 % kapasitet.

Sammen med en rekkevidde på mer enn 750 km – avhengig av valgt kjøremodus og kraftleveranse – er Audi grandsphere concept utvilsomt egnet for lange distanser.

Audi grandsphere concept front

Når man ser inn i det minimalistiske interiøret med naturlige farger før bilen aktiveres, er hverken instrumenter eller sorte skjermer synlige. Dette er en forfinet form av «digital detox».

Isteden domineres inntrykket av høyverdige materialer: Tre og ull, syntetiske stoffer og metall møter passasjerene, og gir en god følelse ved berøring. Mange av disse materialene er fra bærekraftige kultiveringer, eller er laget av resirkulerte råvarer. Det finnes ikke lær i Audi grandsphere.

Et svært innovativt kontrollelement er plassert i nær døren: MMI med berøringsfri respons. Dersom føreren sitter i aktiv posisjon bak rattet, langt fremme i interiøret, kan føreren velge fra haptiske funksjonsmenyer i flere nivåer ved rotere og trykke.

Dersom sjåføren aktiverer autonomt kjøremodus og trekker seg tilbake, kan disse menyene fremdeles betjenes, men da gjennom en kombinasjon av blikkdeteksjon og gest-styring. Dermed kan alle funksjonene fremdeles benyttes – helt uten berøring.

Høyteknologiske "sfærer"

Konseptbilene viser hvordan Audi i nær fremtid forestiller seg førsteklasses mobilitet med «design-rom» som omslutter passasjerene og tilbyr nye opplevelser under reisen. Audi kaller det "sfærer".

Med overgangen til elektromobilitet, og innen få år automatisk kjøring (nivå 4), vil denne sfæren endres mer dramatisk enn det har gjort de siste tiårene. Og med interiøret og den romlige arkitekturen vil det også dukke opp et helt nytt bilkonsept, hvor det indre rommet blir kjernen i designet av nye biler. Et digitalt økosystem vil også gjøre det mulig med personlige tjenester utenfor bilen.

Alle konseptbilene, skysphere, grandsphere, urbansphere og activesphere, tolker dette paradigmeskiftet i design ulikt, men har passasjerens behov og opplevd kvalitet på toppen av listen over designkriterier. Teknologiske innovasjoner og materialer av høyeste kvalitet omslutter passasjerene om bord, hvor de kan nyte friheten til å kjøre selv eller - når det er mulig - koble fra trafikken og omgivelsene i en helt selvkjørende bil.

I motsetning til visjonsbiler som Audi AI: CON eller AI: ME, prøver ikke de nye konseptbilene å se inn i en fjern fremtid. I stedet presenterer de linjer, teknologier og opplevelser som forventes å dukke opp fra midten av 2020-tallet i seriebiler fra Audi.

Audi Norge Konseptbiler
Audi grandsphere concept