Ladbare plug-in hybrider | Elektrisk mobilitet | Audi

Ladbar hybrid

 • A192316_large_crop.jpg
A192316_large_crop.jpg
Oppdatert 20. oktober 2021

Ladbar plug-in hybrid: kombinasjon av elektrisk og klassisk drivteknologi

Ladbare plug-in hybridmodeller kombinerer mange fordeler med elektromobilitet og klassiske drivteknologier. Hos Audi heter de TFSI e.

 • 1277x718_AQ7_TFSIe_D_191009_RGB.jpg
  Hva er en PHEV?

  Plug-in hybrid har nå etablert seg som den vanligste formen for hybridbil i dag. Dette begrepet er avledet fra engelsk: "Plugin Hybrid Electric Vehicle" - for kort PHEV.

  Begrepet e-tron beskriver alle rent batterielektriske kjøretøyer fra Audi. Plug-in hybridmodellene kalles "TFSI e". Tillegget er en klar indikasjon på at et kjøretøy kan flyttes på to måter. En elektrisk stasjon med et kompakt batteri er installert for korte avstander og en ekstra forbrenningsmotor for lengre avstander.

  Hybrider kombinerer to drivteknologier: De har hver en forbrenningsmotor og en elektrisk motor. Når det gjelder hybrider, kan den elektriske drivenheten brukes lokalt utslippsfritt som eneste stasjon eller støtte forbrenningsmotoren med en ekstra boostkraft.

Stort modellutvalg: Audis strategi for ladbare hybrider

Ladbare hybrider fra mellomstore SUV-er til sedaner i luksusklassen: Audi satser offensivt på bærekraftig mobilitet og utvider nå utvalget av ladbare hybrider med Q5, A6, A7 og A8 TFSI e. De nye modellene kommer i to varianter med forskjellig ytelse og utstyr avhengig av modellserie: komfortmodellen (50 TFSI e) og en mer sportslig konfigurasjon perfekt for S line-utstyr (55 TFSI e eller 60 TFSI e i A8-serien), med stivere fjæring og en elektromotor med forbedret boostfunksjon som gir mer dynamiske kjøreegenskaper. Fra nå av blir Audis ladbare hybrider merket med bokstavene TFSI e, mens e-tron-navnet forbeholdes merkets helelektriske modeller.
Se alle plug-in hybridmodeller
1920x1080-audi-a6-avant-tfsi-e-AA6_TFSIe_191003_1.jpg

To kraftsentre: et allsidig bilkonsept

De ladbare hybridenes store allsidighet har gitt dem mange tilhengere. De gir ingen utslipp lokalt ved bykjøring, setter en effektiv stopper for rekkeviddeangsten ved langkjøring og utgjør en sportslig og dynamisk løsning med to kraftsentre i form av forbrenningsmotor og elektromotor. Dette er biler med mange muligheter!

Alle de ladbare hybridene våre har en rekkevidde på over 40 km i WLTP-syklus ved helelektrisk kjøring. Brukerne kan dermed gjøre unna rundt en tredel av hverdagskjøringen i elbilmodus.

Alle de ladbare hybridene har en TFSI, en turboladet bensinmotor med direkteinnsprøytning, kombinert med en elektromotor integrert i girkassen. Et litiumionbatteri under bagasjeromsgulvet står for strømforsyningen. Elektromotoren kan dermed hjelpe forbrenningsmotoren i akselerasjonsfasen. Det gir høyere ytelse umiddelbart når du trår på gasspedalen, og kraftigere akselerasjon.

Samtidig gjenvinnes energien omtrent på samme måte som i den nye helelektriske Audi e-tron, via et vært effektivt rekuperasjonssystem. Når du bremser, gjenvinner Audis nye ladbare hybrider inntil 80 kW energi. Elektromotoren tar seg av moderat nedbremsing, som er det vi oftest har ved daglig kjøring. Ved middels kraftig nedbremsing, fordeles oppgaven mellom de hydrauliske hjulbremsene, som tar helt over ved nedbremsing på mer enn 0,4 g.

Litiumionbatteriet i A6, A7 og A8 består av 104 poseceller fordelt på åtte moduler. Det kan lagre 14,1 kWh med strøm ved en spenning på 385 V. Litiumionbatteriet i Q5 består av prismeceller og har samme kapasitet. I begge tilfeller er batteriets kjølekrets integrert i lavtemperaturkretsen som forsyner elektromotoren og effektelektronikken med strøm. Effektelektronikken omformer likestrømmen fra høyspentbatteriet til trefasestrøm for elektromotoren. Ved energigjenvinning gjør den det motsatte. Varmepumpen, som er standardutstyr, sikrer effektiv klimastyring i bilen og kan generere inntil 3 kW varmeenergi fra 1 kW elektrisk energi gjennom å utnytte overskuddsvarme fra bilen.
Audi A6 TFSI e
 • A192315_large.jpg

Drivlinjen: økonomisk TFSI-motor, høytytende elektromotor og litiumionbatteri med høy kapasitet

A8 L 60 TFSI e quattro har en forbrenningsmotor av typen 3.0 TFSI og en elektrisk permanent magnetisert synkronmotor. Denne er integrert med clutchen i den 8-trinns tiptronic-girkassen, som overfører dreiemomentet til den permanente firehjulsdriften.

De to motorene i Audi A8 L 60 TFSI e quattro gir til sammen en sportslig ytelse på 330 kW (449 hk) og et dreiemoment på 700 Nm. Luxury Line-utgaven av A8 L er en 5,3 meter lang variant med forlenget akselavstand.

Audi A7 og A6 i ladbar hybridutgave har samme drivlinje. Batterikapasiteten er den samme som for Audi A8 PHEV. Forbrenningsmotoren er en 2.0 TFSI-motor. En 7-trinns S tronic-girkasse overfører dreiemomentet til alle fire hjul ved hjelp av quattro ultra-teknologi. Direktekoblingsgirkassen er integrert med elektromotoren.  
Begge modellene fås med to forskjellige motoreffekter og motorboostnivåer. For 50 TFSI e er motoreffekten 220 kW (299 hk) og for 55 TSFI e er den hele 270 kW (367 hk). Dreiemomentet kommer opp i henholdsvis 450 og 500 Nm.

Drivlinjen i Audi Q5 ladbar hybrid har samme oppbygning som i Audi A6 og A7. SUV-en kommer også på markedet i Europa i 50 TSFI e quattro-versjon med en samlet motoreffekt på 220 kW (299 hk) og som 55 TFSI e quattro med 270 kW (367 hk).
1920x1080_AA7_TFSIe_191002.jpg

Kjøremoduser og motorstyring: topp komfort og stor elektrisk rekkevidde

De ladbare hybridene har en hybridstyringsfunksjon utviklet for å gi optimal effektivitet og komfort, som automatisk velger den optimale driftsstrategien. Bilen starter som standard i elbilmodus (EV). Forbrenningsmotoren kan deretter kobles inn avhengig av situasjonen.

De ladbare hybridene har følgende kjøremoduser: EV, Auto og Hold. Ved hjelp av driftsmodusknappen kan føreren velge blant følgende tre grunninnstillinger: prioritert elektrisk drift, helautomatisk hybridmodus eller strømsparing til en senere etappe av kjøreturen. I Auto-modus oppnås optimal effektivitet gjennom smart samhandling mellom elektromotoren og forbrenningsmotoren. I Hold-modus styrer motorstyringssystemet driften, slik at gjeldende ladestatus for batteriet opprettholdes og du for eksempel har nok strøm til å kjøre helelektrisk i byen senere.

Det prediktive effektivitetssystemet er avgjørende for å øke den elektriske rekkevidden og sikre maksimal komfort. Det smarte motorstyringssystemet integrerer kjørerutens profil i driftsstyringen. Den prediktive driftsstrategien evaluerer både navigasjonsdataene og data om det prediktive effektivitetssystemet og bilens sensorsystem. Ved hjelp av disse dataene skisserer den en plan for turen og utarbeider en detaljert kjørerute for de første kilometerne. Den kartlegger dermed også når og hvor føreren bør løfte foten fra gasspedalen. Føreren får beskjed om dette på displayet og varsles i tillegg med vibrasjoner i gasspedalen. Samtidig aktiveres funksjonen for forutseende rekuperasjon.

Føreren kan i tillegg velge mellom kjøremodusene Comfort, Efficiency, Auto og Dynamic ved hjelp av de velkjente bryterne i Audi drive select-systemet for dynamisk tilpassing av kjøreegenskaper og dermed påvirke innstillingene for både drivlinje, fjæring og styring. Terskelverdiene for når de to motorene skal kombineres eller elektromotoren skal kobles inn for boostfunksjon og øke det maksimale dreiemomentet ved akselerasjon, avhenger av disse innstillingene. I Dynamic-modus støtter elektromotoren forbrenningsmotoren mer aktivt, og den elektriske boostfunksjonen gir svært dynamiske kjøreegenskaper.  

I elbilmodus bidrar den aktive gasspedalen med variabelt trykkpunkt til mest mulig effektiv kjøring ved å gi føreren tilbakemeldinger i form av vibrasjoner. Når føreren løfter beinet fra gasspedalen, glir bilen automatisk over i automatgiret D og Audi drive select velger automatisk profilene Auto og Efficiency (under 160 km/t), slik at både forbrenningsmotoren og elektromotoren kobles ut og slås av. I S-giret og når Dynamic-profilen er aktivert, forblir imidlertid elektromotoren aktiv i nedbremsingsfasen, der den gjenvinner eller omformer bevegelsesenergien til elektrisk strøm.

Audi virtual cockpit (ekstrautstyr) og MMI-displayet viser alle viktige data knyttet til elektrisk drift: effektmåling, rekkevidde og energiflyt.

Stor allsidighet på flere områder: modellstrategi og utstyrslinjer

Audi tilbyr A6, A7 og Q5 både som komfortmodeller med 50 TFSI e quattro og i de sportslige og dynamiske 55 TFSI e quattro-versjonene. Sistnevnte lanseres med en svært sportslig utstyrspakke: I tillegg til en ekstra kraftig boostfunksjon for elektromotoren leveres den med S line-eksteriør som standard. A6 og A7 fås dessuten med en stylingpakke i sort bestående av mørke detaljer, røde bremsekalipere og sotede ruter bak. Som de kraftfulle hybridene de er, har de dessuten en rekke sportslige interiørdetaljer. A6 og A7 leveres med sportsunderstell som standard.
A192483_large.jpg

Styr ladingen fra sofakroken: myAudi-appen

myAudi-appen er også et praktisk verktøy for administrasjon av bilen. Med appen får kundene tilgang til tjenester fra Audi connect-porteføljen fra en smarttelefon. De kan holde øye med batteristatus og gjenværende rekkevidde, sette i gang lading, programmere ladetidspunkt og vise statistikk for lading og forbruk uten å befinne seg i nærheten av bilen.

En annen funksjon i myAudi-appen er oppstart av klimaanlegget før avreise. Dette er mulig fordi klimaanleggets kompressor og varmeapparatet drives av høy spenning. Brukeren bestemmer til nøyaktig hvilken temperatur kupeen skal varmes opp eller kjøles ned mens bilen står parkert eller batteriet lades. Avhengig av bilens utstyrsnivå kan også rattvarme, setevarme og varme i sidespeil, frontrute og bakrute samt seteventilasjon aktiveres via den samme klimaanleggsfuksjonen i appen. Klimaanleggets komponenter kan også startes umiddelbart når bilen låses opp med nøkkelen.