Audi e-tron regenerering | Elbil-nytt | Audi

Regenerering Audi

  • 1920x600-e-tron-sideview.jpg
1920x600-e-tron-sideview.jpg

Audi e-tron tar regenerering til nye høyder

Audi e-tron kombinerer enorme krefter med høy effektivitet. Med hele 300kW akselererer den helelektriske SUV-en fra null til 100 km/t på under seks sekunder. Elektrisk rekkevidde på Audi e-tron 55 ved blandet kjøring (WLTP) er inntil 436 km. En viktig årsak til den lange rekkevidden er det innovative og markedsledende regenereringskonseptet Audi har utviklet for e-tron – og som ble testet i legendariske Pikes Peak i Colorado med e-tron prototypen.

2018-08-08 For hver kilometer e-tron kjører nedover, regenereres om lag én kilometer rekkevidde. teaser 2.jpg

På 4.302 meter rager Pikes Peak over Colorado Springs i den sørlige delen av Rocky Mountains. Den verdenskjente bakkeløpsbanen hvor Walter Röhrl vant i sin Audi Sport quattro S1 i 1987. Nå er det e-tron som skal imponere med det nye, og innovative regenerasjonssystemet som er det mest effektive systemet på markedet.

På den 31 kilometer lange nedkjøringen regenererer den elektriske SUVen så mye strøm til batteriet, at det om lag kan dekke den samme distansen på nytt. Nedkjøringen tar deg ned hele 1,900 høydemeter, akkurat det som skal til for at dette lar seg gjøre. Prototypen regenerer energi med opptil 300 Nm dreiemoment og en elektrisk kraft på 220 kW – mer enn 70 prosent av sin operative energi-input.

Ingen serieprodusert modell har tidligere kunnet oppnå og vise til tilsvarende verdier.

Se også: alt om e-tron

A189277_overfull.jpg

Fra freewheeling til én-pedalsfølelse

Regenereringssystemet bidrar med opp til 30 prosent av SUV-ens rekkevidde. Det involverer begge de elektriske motorene og det integrerte elektrohydrauliske bremsesystemet. For første gang er tre ulike regenereringsmodus kombinert: manuell coasting ved bruk av hendlene på rattet, automatisk coasting via assistentsystemet som bruker navigasjonen for å forutse ruten for mest mulig effektivt energiforbruk (predictive efficiency assist), samt regenerering via bremsene med sømløs overgang mellom elektrisk og hydraulisk retardasjon.

Helt opp til 0.3 g regenerer e-tron-protypen energi kun via de elektriske motorene, og helt uten å bruke de konvensjonelle bremsene – som dekker over 90 prosent av alle nedbremsinger. Resultatet er at energi gis tilbake til batteriet ved alle normale nedbremsinger. Sjåføren kan også velge mellom ulike nivåer av regenerering ved hjel av hendlene på rattet. På det laveste nivået ruller bilen med ingen ytterligere motstand når sjåføren slipper gasspedalen. På det høyeste nivået reduserer hastigheten betydelig, og sjåføren kan bremse ned og akselerere kun ved hjelp av gasspedalen.

Audi - første bilprodusent ute med bremsesystemet

Hjulbremsene involveres kun når sjåføren bremser med mer enn 0.3 g med bremsepedalen. Responsen er ekstremt rask, takket være det nye elektrohydrauliske bremsesystemet. Audi er den første bilprodusenten i verden som bruker dette konseptet på en serieprodusert el-bil. Et hydraulisk stempel i bremsene generer ytterligere trykk og dermed ekstra bremsekraft i regenereringsprosessen. Dersom automatisk nødbrems aktiveres, tar det kun 150 millisekunder før maksimal bremsekraft oppnås. Takket være den raske oppbygningen av trykk, reduseres bremseavstanden med opp til 20 prosent sammenliknet med konvensjonelle bremsesystemer.

Avhengig av kjøresituasjonen, bestemmer det elektrohydrauliske bremsesystemet – individuelt på hver aksel – om den elektriske SUVen skal bremse ved hjelp av de elektriske motorene, hjulbremsene, eller en kombinasjon av de to. Overgangen fra motorbrems til ren friksjonsbremsing er så myk at sjåføren ikke legger merke til den. Dette systemet gjør at e-tron kan oppnå sitt maksimale regenereringspotensial ved hjelp av effektivitetsassistenten som kommer som standard.

Systemet bruker radarsensorer, kamera-bilder, navigasjonsdata og bil-til-X-informasjon som analyserer trafikkbildet og ruten. Bilen bearbeider informasjonen og sjåføren får beskjed i Virtual Cockpit så fort det er fornuftig å ta foten av gasspedalen. Dersom man velger adaptiv cruise assist som tilvalg, kan effektivitetsassistenten selv bremse ned og akselerere den elektriske SUVen på bakgrunn av den samme informasjonen.
A189278_overfull.jpg


Imponerende ytelse

Det som er fascinerende med en helelektrisk SUV er ikke bare effektiviteten, men også ytelsen. De to elektriske motorene har en ytelse på hele 265 kW, og et dreiememoment på hele 561 Nm. Bilen kan levere denne ytelsen i opp til 60 sekunder. På denne måten kan bilen akselerere fra null til den elektronisk begrensede topphastigheten på 200 km/t flere ganger på rad uten at det påvirker ytelsene.

Alle kreftene blir tilgjengelig i løpet av et brøkdels sekund når du trykker på gasspedalen. Skifter man kjøremodus fra D til S og trykker gasspedalen helt ned, aktiveres boost mode i åtte sekunder. Her leverer motorene hele 300kW og dreiemomentet øker til 664 Nm. Prototypen av Audi e-tron gjør da null til 100 på under seks sekunder.
Mer om Audi e-tron
Audi Norge Elektrisk mobilitet
Regenerering Audi