Audi trer inn i Formel 1 | Audi Norge
Audi Norge Audi Sport
Audi trer inn i Formel 1

Audi trer inn i Formel 1

Fra og med 2026 vil Audi konkurrere i FIA Formel 1 med en egenutviklet drivlinje. Prosjektet starter ved Audi Sport sitt anlegget i Neuburg nær Ingolstadt. Det er første gang på over et tiår at en Formel 1-drivlinje bygges i Tyskland.

Tekst: Patrick Morda – Foto: AUDI AG, Julian Rausche Lesetid: 8 min

Audi Formel 1 showcarAudi Formel 1 showcar
«Motorsport er en integrert del av Audis DNA. Formel 1 er både en global scene for merkevaren vår og et svært utfordrende utviklingslaboratorium. Kombinasjonen av høy ytelse og konkurranse er alltid en drivkraft for innovasjon og teknologioverføring i vår bransje. Med det nye regelverket er det absolutt riktig tidspunkt å engasjere seg nå. Både Formel 1 og Audi har klare bærekraftsmål," sier Markus Duesmann, styreleder i Audi AG.


 Oliver Hoffmann, foran Audi F1 showcar Oliver Hoffmann, foran Audi F1 showcar

Formel 1 er i endring, og Audi ønsker å ta en aktiv rolle på denne reisen.

Oliver Hoffmann

Når Audi trer inn i Formel 1 er det en klar plan for hvordan konkurransen skal bli mer bærekraftig og kostnadseffektiv. Det nye tekniske regelverket, som vil gjelde fra 2026, fokuserer på økt elektrifisering og bærekraftig drivstoff. I tillegg til eksisterende kostnadstak for et lag, skal et kostnadstak for produsenter av såkalte Power-Units innføres i 2023. Formel 1 har også satt det ambisiøse målet om å bli karbonnøytral innen 2030.

"Med tanke på de store teknologiske sprangene som serien tar mot bærekraft i 2026, kan vi snakke om en ny Formel 1. Formel 1 er i endring og Audi ønsker å aktivt støtte denne reisen. En tett forbindelse mellom vårt Formel 1-prosjekt og AUDI AGs avdeling for tekniske utvikling vil åpne for synergier." Oliver Hoffmann, styremedlem for teknisk utvikling i Audi AG.

Fra 2026 øker graden av elektrifisering sammenlignet med dagens Formel 1-motorer, via en ny Power Unit bestående av en elektrisk motor, batteri, kontrollelektronikk og forbrenningsmotor. Elmotoren blir da nesten like sterk som forbrenningsmotoren, som har en effekt på omtrent 544 hk. De svært effektive 1,6-liters turbomotorene drives av bærekraftig syntetisk drivstoff – en forutsetning for at Audi skal kunne ta steget inn i serien.

Audi F1 ShowcarAudi F1 Showcar
Audi F1 Showcar.Audi F1 Showcar.

Utvikling av "Power Unit" i Neuburg

Audis drivlinje skal bygges ved Audi Sport sitt toppmoderne motorsportkompetansesenter i Neuburg, ikke langt fra Audis hovedkvarter i Ingolstadt. I Neuburg er det allerede testbenker for F1-motorer, elektriske motorer og batterier og nå utvides annlegget med et nytt bygg på rundt 3000 kvadratmeter for å få alt nødvendig på plass innen utgangen av 2022. Et eget selskap ble nylig dannet for «Power-Unit»-prosjektet som et heleid datterselskap av Audi Sport. Adam Baker tar over ledelsen av selskapet og dermed Formel 1-prosjektet. Den erfartne ingeniøren har hatt ulike lederstillinger for produsenter og lag innen motorsport. Før han begynte i Audi i 2021, jobbet han i FIA i tre år.

Motorsport kompetansesenter – nybygg F7.2 til Formel 1-prosjektetMotorsport kompetansesenter – nybygg F7.2 til Formel 1-prosjektet

Kompetansesenteret, som åpnet sommeren 2014, regnes som et av de mest moderne i sitt slag. Herfra koordineres alle racing-operasjoner på fabrikken, så vel som kunderacing. Audi RS Q e-tron, med sin innovative drivlinje for Dakar Rally, ble bygget i Neuburg, i likhet med versjoner av Audi R18 e-tron quattrol, Audi RS 5 DTM og den helelektriske Formel E-racerbilen.

Nybygget, kalt F7.2, skal bygges i den sørvestlige enden av eksisterende bygningskompleks på et tidligere ubrukt areal og kobles til F7-bygget gjennom en lukket bru. I tillegg til testbenker for kraftaggregatet og motorer, vil det være tekniske rom, mekanisk verksted og arbeidsplasser for ca 60 ansatte. Bygger er planlagt å ferdigstilles i første kvartal 2024. En del av nybygget skal settes i drift allerede i mars neste år.

Strøm- og varmeforsyningen i Neuburg er allerede CO₂-nøytral: anlegget forsynes med fjernvarme fra industriell spillvarme og grønn strøm fra vannkraftverk. FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) har tildelt anlegget sin høyeste utmerkelse for miljøbevaring og bærekraft med det trestjerners miljøgodkjenningsmerket. På sikt er Audis mål å generere energien til Formel 1-prosjektet ved Neuburg-anlegget helt uavhengig og regenerativt.


En ambisiøs tidslinje

Tidsplanen frem mot 2026-sesongen er ambisiøs og utvidelsen av Neuburg-anlegget med personell, bygninger og teknisk infrastruktur bør i stor grad være på plass i 2023. De første testene med «Audi Power Unit» utviklet for 2026-reguleringer i en Formel 1-testbil er planlagt i 2025.

Formel 1 tar et stort steg mot bærekraft med det nye regelverket som trer i kraft fra 2026. Dette var en viktig forutsetning for at Audi skulle bestemme seg for å delta i mesterskapet. Kraftaggregatene vil være mer effektive enn de er i dag, da andelen elektrisk kraft vil øke betydelig. Den elektriske drivlinjen vil da ha nesten like mye kraft som forbrenningsmotoren, som kommer til 400 kW (544 hk). De svært effektive 1,6-liters turboladede motorene vil bli drevet av bærekraftig syntetisk drivstoff som er CO2-nøytralt (i henhold til EU-standarder). Formel 1 har også satt seg som mål å være CO2-nøytral som racingserie innen 2030.

Sauber blir Audis partner i Formel 1

Audi har valgt det sveitsiske racingteamet Sauber som partner for Formel 1-inntredenen i 2026. Med rundt 30 års konkurranseerfaring er Sauber et av de mest anerkjente og tradisjonsrike teamene i Formel 1. Mens «Audi Power Unit» skal lages ved Audis Motorsport Competence Center i Neuburg an der Donau, vil Sauber utvikle og produsere racerbilen på sitt anlegg i Hinwil, Sveits.

– Vi er glade for å ha fått en så erfaren og kompetent partner for vårt ambisiøse Formel 1-prosjekt, sier Oliver Hoffmann. Vi kjenner allerede Sauber Group med dets toppmoderne anlegg og erfarne team fra tidligere samarbeid og er overbevist om at vi sammen vil danne et sterkt team. For eksempel har Audi Sport allerede regelmessig brukt Sauber Groups høyteknologiske vindtunnel i Hinwil, i underkant av fire timer unna med bil, under den vellykkede Le Mans-tiden og under utviklingen av klasse 1-bilen for DTM.


Audi F1 showcar i EA SPORTS F1®

Formel 1-fans må vente litt lenger før Audi konkurrerer i motorsportens toppklasse for første gang tidlig i 2026. Men den virtuelle verdenen forkorter ventetiden. Audi ble allerede en del av den offisielle EA SPORTS F1 ® 22-spillet fra Codemasters.

Audi F1 Showcar er en del av den offisielle EA SPORTS F1 ® 22-spillet fra Codemasters.Audi F1 Showcar er en del av den offisielle EA SPORTS F1 ® 22-spillet fra Codemasters.

EA SPORTS regnes som den ledende utvikleren av sportsspill for konsoll og PC. F1® er det offisielle videospillet til FIA Formel 1 World Championship, tilgjengelig for PlayStation, Xbox og PC – også i VR på PC. Alle de nåværende lagene, sjåførene og banene er inkludert i spillet. I  F1® 22 er Audis utstillingsbil er en del av "Podium Pass Series 4 VIP tier".

 
Audi RS Q e-tron i Paris

Myte: Dakar Rally

Veien til Dakar Rally 2023 tok Audi RS Q e-tron* og Audi Sport-teamet til ikoniske steder – for rallyet som sådan og laget spesielt. Fordyp deg i over 40 år med motorsporthistorie.