Audi trer inn i Formel 1 | Audi
Konseptbil Audi F1

Audi trer inn i Formel 1

Fra og med 2026 vil Audi konkurrere i FIA Formel 1 med en egenutviklet drivlinje. Prosjektet starter ved Audi Sport sitt anlegget i Neuburg nær Ingolstadt. Det er første gang på over et tiår at en Formel 1-drivlinje bygges i Tyskland.

«Motorsport er en integrert del av Audis DNA. Formel 1 er både en global scene for merkevaren vår og et svært utfordrende utviklingslaboratorium. Kombinasjonen av høy ytelse og konkurranse er alltid en drivkraft for innovasjon og teknologioverføring i vår bransje. Med det nye regelverket er det absolutt riktig tidspunkt å engasjere seg nå. Både Formel 1 og Audi har klare bærekraftsmål," sier Markus Duesmann, styreleder i Audi AG.

Konseptbil Audi F1

Når Audi trer inn i Formel 1 er det en klar plan for hvordan konkurransen skal bli mer bærekraftig og kostnadseffektiv. Det nye tekniske regelverket, som vil gjelde fra 2026, fokuserer på økt elektrifisering og bærekraftig drivstoff. I tillegg til eksisterende kostnadstak for et lag, skal et kostnadstak for produsenter av såkalte Power-Units innføres i 2023. Formel 1 har også satt det ambisiøse målet om å bli karbonnøytral innen 2030.

"Med tanke på de store teknologiske sprangene som serien tar mot bærekraft i 2026, kan vi snakke om en ny Formel 1. Formel 1 er i endring og Audi ønsker å aktivt støtte denne reisen. En tett forbindelse mellom vårt Formel 1-prosjekt og AUDI AGs avdeling for tekniske utvikling vil åpne for synergier." Oliver Hoffmann, styremedlem for teknisk utvikling i Audi AG.

Fra 2026 øker graden av elektrifisering sammenlignet med dagens Formel 1-motorer, via en ny Power Unit bestående av en elektrisk motor, batteri, kontrollelektronikk og forbrenningsmotor. Elmotoren blir da nesten like sterk som forbrenningsmotoren, som har en effekt på omtrent 544 hk. De svært effektive 1,6-liters turbomotorene drives av bærekraftig syntetisk drivstoff – en forutsetning for at Audi skal kunne ta steget inn i serien.

Les også: Sauber blir Audis partner i Formel 1
Konseptbil Audi F1

Kompetansesenteret, som åpnet sommeren 2014, regnes som et av de mest moderne i sitt slag. Herfra koordineres alle racing-operasjoner på fabrikken, så vel som kunderacing. Audi RS Q e-tron, med sin innovative drivlinje for Dakar Rally, ble bygget i Neuburg, i likhet med versjoner av Audi R18 e-tron quattrol, Audi RS 5 DTM og den helelektriske Formel E-racerbilen.

Nybygget, kalt F7.2, skal bygges i den sørvestlige enden av eksisterende bygningskompleks på et tidligere ubrukt areal og kobles til F7-bygget gjennom en lukket bru. I tillegg til testbenker for kraftaggregatet og motorer, vil det være tekniske rom, mekanisk verksted og arbeidsplasser for ca 60 ansatte. Bygger er planlagt å ferdigstilles i første kvartal 2024. En del av nybygget skal settes i drift allerede i mars neste år.

Strøm- og varmeforsyningen i Neuburg er allerede CO₂-nøytral: anlegget forsynes med fjernvarme fra industriell spillvarme og grønn strøm fra vannkraftverk. FIA (Fédération Internationale de l'Automobile) har tildelt anlegget sin høyeste utmerkelse for miljøbevaring og bærekraft med det trestjerners miljøgodkjenningsmerket. På sikt er Audis mål å generere energien til Formel 1-prosjektet ved Neuburg-anlegget helt uavhengig og regenerativt.

Audis motorkompetansesenteret i Neuburg

EA SPORTS regnes som den ledende utvikleren av sportsspill for konsoll og PC. F1® 22 er den nyeste versjonen av det offisielle videospillet til FIA Formel 1 World Championship, tilgjengelig for PlayStation, Xbox og PC – også i VR på PC. Alle de nåværende lagene, sjåførene og banene er inkludert i spillet. Audis utstillingsbil er en del av "Podium Pass Series 4 VIP tier" vil være tilgjengelig for spillere fra 7. desember.

Audi F1 showcar i lanseringsdesign for EA Sports F1
Audi Norge Audi Sport
Audi Formel 1