Nye Audi A3 | Lanseringer | Audi

Nye Audi A3

  • 1920x600-A3_2020_0272.jpg
1920x600-A3_2020_0272.jpg
Artikkel publisert mars 2020

Nye Audi A3: Premiumkompakt i versjon 4.0

I 1996 startet Audi en ny bilklasse: Premiumkompakt. Nå kommer den fjerde generasjonen av suksessmodellen A3 på markedet – sportslig, digital og tilkoplet internett. Og under det progressive designspråket i karosseriet, finnes mange innovasjoner fra luksusklassen.

  • Femdørs premiumkompaktbil med sportslig design
  • Teknologi fra luksusklassen: Infotainment, understell og førerassistentsystemer
  • Kraftfulle TDI- og TFSI-motorer med høy effektivitet
1920x1080-A3_2020_0274.jpg

Distinkt: design og lys

Kompakte proporsjoner og et sportslig design – slik fremstår den nye Audi A3 Sportback. Foran gir den brede «Singeframe»-grillen og de store luftinntakene en dynamisk karakter. Karosseriskulderen løper i en svøpende linje fra frontlykter til baklykter. Flaten under er buet innover – et nytt motiv i Audis design, og hjulhusene er tydelig markert.

Digitale kjørelys som en del av LED-Matrix-lyktene er også en innovasjon. De har et mønster satt sammen av tre ganger fem LED-segmenter. Det gir den nye Audi A3 en spesiell lyssignatur, og gjør den kan gjenkjennes umiddelbart.

Den sportslige og høyverdig designen fortsetter innvendig. En ny girvelger, dekorelementer av aluminium eller karbon, markante dørhåndtak og instrumenter med «black-panel»-utseende gir et sofistikert inntrykk. For første gang brukes setetrekk av resirkulerte PET-flasker, med stilfulle kontrastsømmer.
1920x1080-A3_2020_0277.jpg

Digitalisert: betjening og display

Cockpiten i A3 Sportback er førerfokusert. Her benyttes kjente elementer fra Audis større luksusmodeller, med for eksempel et 10.1-tomers touchbetjeningspanel sentralt i midtkonsollen som standard. Systemet har håndskriftgjenkjenning, gir akustisk tilbakemelding, og kan også styres med naturlig tale.

Også instrumentpanelet er digitalt i alle utgavene av A3, og med «Audi Virtual Cockpit» gir det mulighet til stor navigasjonskartvisning rett foran rattet. I «Plus»-utgave er størrelsen hele 12,3 tommer, og instrumentene har tre forskjellige visninger – blant annet en ekstra sportslig. Head-up-display kan leveres om ønskelig.
1920x1080-A3_2020_0278.jpg

Intensivert: infotainment

MMI-betjeningssystemet er basert på tredje generasjon av det modulære infotainmentsystemet, med ti ganger mer datakraft enn i foregående utgave. Systemet håndterer alle «connectivity»-funksjonene, for eksempel telefoni og «Audi Connect»-tjenester med «LTE Advanced»-hastighet, og har også integrert WLAN-aksesspunkt.

Personlige innstillinger kan lagres i brukerprofiler – alt fra klimatisering til seteposisjon, navigasjonsmål og foretrukne medievalg. Ruteveiledning er både mer fleksibel og enklere: Navigasjonssystemet kan varsle om kommende trafikkutvikling, og har høyoppløste satellittbilder, inkludert detaljerte 3D-modeller av mange europeiske storbyer. «Audi Connect» kopler også POI-punkter bilder, åpningstider og brukervurderinger.

«Car-to-X»-tjenester er også en del av de digitale tjenestene. Basert på sanntidsinformasjon får sjåføren hjelp til å finne ledige parkeringsplasser, eller til å tilpasse hastigheten for «grønnbølgesurfing» gjennom byen.

Smartelefonen koples til A3 Sportback med «myAudi»-appen, “Apple Car Play” eller “Android Auto”, eller med “Audi Phone Box”. Sistnevnte kopler telefonen til bilens antenne, og lader kompatible telefoner med induksjon. Like etter lanseringen vil også en «Audi Connect»-nøkkel bli lansert, som gjøre det mulig å åpne og starte bilen ved hjelp av en Android-smarttelefon.
1920x1080-A3_2020_0271.jpg

Kultivert: motorene

Audi A3 Sportback vil bli lansert i Europa med tre motoriseringer: en 1,5 TFSI-motor med 150 hk (110 kW), en 2,0 TDI med enten 116 (85 kW) eller 150 hk (110 kW). Alle motorene imponerer med kraftfullt dreiemoment og kultivert gange. Lanseringsmodellene vil ha forhjulsdrift og en sekstrinns manuell girkasse, eller en lynrask syvtrinns «S tronic» dobbeltclutchkasse (tilvalg). Denne for også en ny og kompakt girvelger.

Kort tid etter lanseringen vil ytterligere drivlinjer også lanseres, deriblant elektrifiserte og versjoner med quattro.

Forfinet: understellet

Understellet til nye A3 Sportback vil ha en firelengers bakaksel for alle motoriseringer fra og med 150 hk (110 kW). Den er sportslig og harmonisk, og forener kjørekomfort med god dynamikk. Som tilvalg kan et 10 mm lavere understell med adaptive støtdempere levers. Her tilpasses hver demper seg veistandard og kjøresituasjon – og innstilligene som er gjort i «Audi drive select». Spennvidden mellom smidig komfort og stram sportslighet er større enn tidligere.

Et eget sportsunderstell er standard med S-line eksteriør (tilvalg ellers). Med et strammere oppsett av både fjærer og dempere, og 15 mm senket karosseri, formidler kompaktmodellen da en enda mer direkte kontakt med veibanen.
1920x1080-A3_2020_0276.jpg

Betryggende: førerassistentsystemene

Med «Audi pre sense front”, unnamanøverassistent og varsel dersom kjørefeltet forlates uten å bruke blinklys, hjelper A3 Sportback til med å forhindre sammenstøt med andre trafikanter, og har et svært høyt sikkerhetsnivå som standard. I tillegg kan ytterligere assistentsystemer som filassistent, varsel for kryssende trafikk og systemer for parkeringshjelp velges som tilvalg.

Den adaptive cruisekontrollen, kjent fra Audis større modeller, kan gi assistanse både i lengderetningen og sideveis. Fart og avstanden til forankjørende holdes, og den elektromekaniske styringen gir myke styreinngrep for å holde bilen innenfor sitt kjørefelt. Dette hever komforten, spesielt på langkjøring.

Optimert: plassutnyttelsen

Nye A3 Sportback tilbyr mer plass og funksjonalitet. Med en lengde på 4,34 meter og en bredde på 1,82 meter uten speil, har den kompakte premiumbilen vokst rundt 3 cm i forhold til forgjengeren. Høyden på 1,43 meter og akselavstanden på 2,64 meter er uforandret. Bagasjerommet er på 380 liter, som økes til 1200 liter når bakseteryggen felles, og bagasjeromsgulvet kan reguleres i flere høyder. Om ønskelig kan en elektrisk bakluke med fotsensor leveres.
Les også: Nye A3 TFSI e
Audi Norge Lanseringer
Nye Audi A3