Lade elbil

Med e-tron gjør Audi elektrisk langdistansekjøring til en realitet. Grunnen er avansert teknologi som gir en unik ladekurve. Det gjør at den maksimale ladeeffekten på 150 kW er tilgjengelig lenger, slik at ladestopp på langtur faktisk fungerer. Med smarte løsninger for lading både hjemme og når du er på farten, har det blitt bekymringsfritt å kjøre elbil.

Les mer om lading:

lade elbil

Fra 5 til 80 prosent på ca. 30 minutter

Når du er på langtur med en elbil, er det viktig å ha mulighet til å lade raskt. Med Audi e-tron trenger du bare stoppe en kort stund for å lade, siden de kan lade batteriet til opptil 80 prosent med den maksimale ladeeffekten på 150 kW. Elbilene fra Audi trenger bare ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon for å lade batteriet fra 5 til 80 prosent. Vil du lade batteriet helt opp for å få maksimal rekkevidde, trenger du takket være den smarte batteristyringen bare lade i 20 minutter til.

Audi e-tron 55 quattro oppnår da lengre rekkevidde på ca. 30 minutter enn sammenlignbare elbiler (bekreftet i test utført av ADAC).

Les hvorfor Audi e-tron er best på ladeeffekt og ladetid

Lade elbil hjemme

 • 1920x1080-audi-e-tron-front-my2021-0079.jpg
  Nødlading med vanlig stikkontakt

  Lader du elbilen gjennom vanlig stikkontakt hjemme, er det viktig at du er klar over risikoen ved slik lading. I de fleste boliger, også nye, er strømkursen til garasje sjelden beregnet på det belastningsmønsteret som elbillading har - nemlig høy belastning over lang tid, uten pause. Da er det fare for varmgang og i verste fall brann.
  Lading av elbil på vanlig stikkontakt bør kun benyttes til nødlading med følgende sjekklise:
  > Maks 10A sikring
  > Jordfeilvern Type B
  > Stikkontakten han en dedikert kurs
  > Ladekabelen skal ikke henge i kontakten
  > Det anbefales overspenningsvern
  > Bruk av skjøteledning frarådes på det sterkeste

 • 1920x1080-A_E-TRON_191035_1.jpg
  Fastmontert vegglader

  Med en egen ladeboks kan du lade bilen både raskere og sikrere enn ved lading gjennom en vanlig stikkontakt. Du lader raskere fordi en ladeboks utnytter e-tron’s ladekapasitet på 32A. Lader du med en vanlig stikkontakt begrenses ladekapasiteten til maksimalt 10A.

  Ved installasjon av en ladeboks får du en dedikert kurs som gir all strøm til bilen, riktig sikring og jordfeilvern. I tillegg får du beskjed om eventuelle feil, og stopper strømtilførselen når bilen er fulladet.

hjemmelader elbil

Easee laderobot

Easee Laderobot er utviklet og produsert i Norge. Teknologien i laderen er satt sammen på revolusjonerende måte som gjør den lynintelligent. Laderoboten erstatter ikke bare stikkontakten, men den gir deg også mer kraft, smartere styring og en høyere grad av sikkerhet.

Les mer om Easee og installasjon
hjemmelader elbil

DEFA hjemmelader

DEFA er Nordens ledende leverandør av ladeløsninger og tilbyr hjemmeladere med testvinnende ladeteknologi i en rekke varianter. Alle kan justeres i effekt fra 3,7 kW til 22 kW.

DEFA tilbyr løsninger med uttak og med fast kabel, doble ladestasjoner lading av to elbiler og ladestasjoner med alt av moderne teknologi, inkludert fulldynamisk lastbalansering for raskest mulig lading, appstyring og EU-godkjente energimetere.

DEFAs ladeløsninger leveres med standard installasjon, og du nyter godt av et supportteam som er tilgjengelig syv dager i uken. Du er ikke bundet til en bestemt strømleverandør ved å velge DEFA.

Se anbefalte DEFA ladebokser

Ladekabler til e-tron

1920x1080-Ladesystem_Kompakt.jpg

Standardutstyr

Ladesystemet på e-tron gir deg full fleksibilitet enten du skal lade hjemme, på hytta eller på offentlige ladestasjoner. Standardutstyret består av en betjeningsenhet med:

> Ladekabel til offentlige ladestasjoner 11 kW
> Ladekabel med betjeningsenhet med både husholdningsstøpsel og industristøpsel medfølger. Ladeeffekt inntil 7,2 kW ved 230V og inntil 11 kW ved 400V.

På betjeningsenheten kan du bytte manuelt mellom 100 prosent og 50 prosent ladeeffekt. Det kan være praktisk når diverse annet elektrisk utstyr er i bruk i huset samtidig. Lysdioder på betjeningsenheten viser statusen til ladesystemet og ladestatus.
e-tron-ladesystemet connect
883x496_A_E-TRON_D_191015.jpg
e-tron ladesystemet connect kan kobles til et kompatibelt strømstyringssystem i boligen din. Systemet består av en betjeningsenhet, en kabel til bilen i valgfri lengde og to strømkabler (én med husholdningsstøpsel og én med industristøpsel), og støtter en ladeeffekt på inntil 22 kW. Betjeningsenheten er utstyrt med en 5-tommers berøringsskjerm. Ladesystemet connect leveres bare til elbiler fra Audi og skal etter planen kunne leveres som ekstrautstyr mot slutten av 2020.

e-tron-ladesystemet connect har følgende fordeler:

> Strømbruddbeskyttelse: e-tron-ladesystemet connect lader bilen med den maksimale effekten som er tilgjengelig i boliginstallasjonen, forutsatt at bilen er koblet til et kompatibelt strømstyringssystem i boligen. Når annet elektrisk utstyr brukes i huset samtidig, reduserer systemet ladeeffekten automatisk. Så snart det andre elektriske utstyret slås av, øker ladesystemet ladeeffekten igjen så mye som mulig. På den måten forebygger systemet strømbrudd som følge av at hovedsikringen overbelastes, og sørger samtidig for at bilen lades så raskt som mulig.

> Kostnadsoptimert lading: Systemet tar hensyn til døgnvariasjoner i strømprisen når ladingen planlegges. Det tar utgangspunkt i ønsket avreisetid og planlegger ladingen slik at den skjer når strømprisen er lavest. Dette gjelder så lenge bilen er koblet til ladesystemet. Avreisetiden stiller du enkelt inn i bilen eller i myAudi-appen.

> Bruk av solenergi: Har du solcelleanlegg, kan du optimere ladingen av din e-tron, slik at den lades så mye som mulig med solenergi. Det beregnes en plan for ladingen basert på solprognoser og ønsket avreisetid. Avreisetiden stiller du enkelt inn i bilen eller i myAudi-appen.

> Integrert ladestrømregistrering: Registrering av strømforbruket under lading gjør det enkelt å dokumentere strømutgifter knyttet til jobbkjøring. Med eksportfunksjonen kan dokumentasjonen enkelt leveres til arbeidsgiveren hvis du får utgiftene dekket gjennom jobben.

> PIN-kode: Ved å programmere inn en 4-sifret PIN-kode kan du beskytte ladesystemet mot uautorisert bruk.

> Programvareoppdateringer: Med programvareoppdateringene holder du e-tron-ladesystemet connect oppdatert.

e-tron Charging Service

Tilgang til et av de største offentlige ladenettverkene i Europa:

 • 278 551 ladepunkter i 25 europeiske land – og det blir stadig flere
 • Lading i mange land med én enkelt avtale med e-Roaming
 • Samme priser over hele landet
 • Oversikt over dine ladinger og fakturaer finner du på myAudi.com eller i myAudi-appen
e-tron elbil ladekort
Elbil ladestasjoner

Ladestasjoner i nærheten

Søk
Hurtiglading

Hurtiglading i IONITY-nettverket

Audi bidrar i utbyggingen av et nettverk av hurtigladestasjoner langs europeiske hovedferdselsårer. Selskapet IONITY bygger og driver et hurtigladenettverk langs motorveier i 25 europeiske land. På ca. 30 minutter kan du lade høyenergibatteriet i Audi e-tron-modeller. Hurtigladestasjonene kan bare brukes av elbiler.

 • Hurtigladenettverket (High Power Charging, HPC) med ladeeffekt på opptil 350 kW gjør det mulig å kjøre elektrisk på lange strekninger
 • Lading tilgjengelig hele døgnet hele uken
 • Enkel fakturering med e-tron Charging Service
 • Ladestopp legges inn automatisk i e-tron ruteplanlegger
Til IONITY

Hvor lenge må jeg lade?

Hvor lang tid det tar å lade batteriet, avhenger av flere faktorer, blant annet omgivelsestemperatur, hvilket støpsel som brukes, og om kupeen er blitt temperert på forhånd eller ikke (f.eks. fjernstyrt klimaregulering). Ved bruk av vanlige støpsler er ladeeffekten begrenset av e-tron-ladesystemet. Ladetidkalkulatoren tar utgangspunkt i verdiene for Audi e-tron og Audi e-tron Sportback.

Vanlige spørsmål om elbil lading

Kan bilen lades på 3 faser i et 230V anlegg?

Nei, 230V har ikke 3 faser, kun 1 fase.

Jeg skal sette opp ladeboks hjemme, hva bør jeg passe på?

Vi anbefaler at du kontakter en elektriker for å utføre en kontroll av det elektriske anlegget ditt. Elektriker setter opp ladeboksen via en egen kurs og legger opp ladeboksen etter hva som passer ditt elektriske anlegg. De fleste husholdninger har 230V anlegg og vil da på det meste med 32A få ut 7,2 kW. Velg en ladeboks med så stor kapasitet som mulig for å fremtidssikre ditt ladebehov.

Jeg har 400V hjemme – hvilken sikring gir hvilken effekt?

Med 400V vil 16A gi en ca. effekt på 11kW, har du 32A vil det gi en ca. effekt på 22Kw, men det forutsetter at ombordladeren i bilen kan ta til seg så mye.

Tilleggsinfo: 230V = IT-anlegg (Isolated Terra). 400V = TN (Terra Neutral). Det lades med 230V i TN også, men over flere kurser. Man sier bare 400V for å holde de to systemene fra hverandre, i stedet for å si IT og TN.

Jeg har 400V hjemme med 32A som skal gi 22Kw, vil bilen ta til seg dette?

Bilen tar til seg det den har kapasitet til. Ombordladeren i en e-tron er på 11 kW, og selv om ladeboksen kan levere 22kW så vil bilen kun ta til seg 11 kW.

Jeg har satt opp ladeboks hjemme med 230V og 32A, men den gir ikke lovet effekt på 7,2 kW, hva er grunnen til dette?

Om du har en ladeboks som regulerer i forhold til bruk av strøm i huset og bilen, så vil bilen prioriteres til sist. Brukes det mindre strøm i huset så vil bilen få mer. Men temperatur vil også påvirke hvor mye som leveres til bilen. Batteritemperaturen vil også påvirke ladeeffekten. Dersom forskjell i ladeeffekten er markant og ikke endrer seg over tid så anbefaler vi deg å ta kontakt med din elektriker så de får undersøkt ladeboksen og det elektriske anlegget ditt.

Jeg har en hjemmelader uten ladekabel, skal laderen inn i boksen først så bilen eller omvendt?

Du setter kabelen inn i boksen først og deretter den andre enden inn i bilen.

Jeg ser bilen har med en ladekabel for offentlig lading og en lader med stikkontakt, er det trygt å lade med stikkontakt?

Du kan lade med stikkontakt innimellom, men det anbefales ikke som fast lademetode, kun som nødlading. Pass på at stikkontakten kan ta den strømmen som kreves ved lading i stikkontakt som er minimum 10A. På grunn av fare for overoppheting av støpsel/stikkontakt skal det IKKE brukes skjøteledning ved lading via stikkontakt. Kabeltrommel som ikke er helt rullet ut vil også kunne bli overopphetet.

Vi anbefaler å få montert egen ladeboks med egen kurs og jordfeilbryter B etter gjeldende regler, kontakt elektriker. Ladeboksene kan leveres med fastmontert ladekabel eller du kan velge den uten å bruke kabelen for offentlig lading som følger med bilen.

Hva må jeg passe på når jeg skal lade på en (offentlig) ladestasjon?

I tillegg til punktene som nevnes her, finner du all relevant informasjon i bilens instruksjonsbok i menyen "Høyenergibatteri – Lade – Starte lading".

1. Bilen må være låst opp.
2. Trykk på tasten over ladeluken for å åpne den. Ladeluken er plassert på forskjermen på førersiden. Det kan også være en AC-ladekontakt på passasjersiden, avhengig av bilens utstyr.
3. Hvis det følger en ladekabel med bilen, bruk denne. Den ligger i oppbevaringsrommet under panseret. Panserutløseren finner du i fotrommet på førersiden.
4. Sett inn støpslet og hold det fast til det er låst (lysdioden blinker hvitt).
5. Betal for ladingen (hold RFID-kortet mot leseren på ladestasjonen eller start ladingen i appen), og følg instruksjonene på ladestasjonen.
NB: Du kan bare bruke ladekort (f.eks. fra e-tron Charging Service) som tilbyderen godtar. Bruk ev. en annen tilbyder eller kredittkort.
6. Følg med på ladeindikatoren (blinker grønt = bilen lader). Du finner en forklaring ved siden av ladekontakten.
7. Ladeenergien og beregnet ladetid vises i kombiinstrumentet når du åpner døren.

Avslutte lading:
8. Lås opp bilen.
9. Trykk på tasten på bilens ladekontakt for å avslutte ladingen. Bekreft om nødvendig ladingen på ladestasjonen ved å holde RFID-kortet mot leseren på nytt – følg instruksjonene på ladestasjonen.
10. Ta ut ladestøpslet. Når lysdioden over ladekontakten lyser, er ladestøpslet låst opp og kan tas ut. Trykk om nødvendig på tasten en gang til for å låse opp.
11. Legg ladekabelen tilbake på plass i bilen.

Hvorfor kan jeg bare lade med 11 kW på en ladestasjon med 22 kW?

Bilen er utstyrt med en lader for lading med 11 kW. En ekstra lader for AC-lading med opptil 22 kW lading kan bestilles om ekstraustyr. Med likestrøm (DC) kan Audi e-tron og Audi e-tron Sportback som standard lades med opptil 150 kW på hurtigladestasjoner.

Hvor ser jeg batteriets ladenivå?

Du finner batteriets ladenivå i prosent i MMI-menyen under "Bil / Lading og effektivitet", menypunktet "Lading …".
Der ser du også ladeglidebryteren, som du kan bruke til å stille inn ønsket ladenivå. Du kan også legge til denne undermenyen i hurtigmenyen ved å trykke lenge på den, og du finner den også i appen (på det øverste nivået).

Kan bilen lades dersom det lyner?

Anbefalingen er å alltid koble fra ettersom en elbil er som andre elektriske artikler i huset ditt. Blir været veldig heftig i nærheten av deg så er anbefalingen å alltid dra ut laderen fra bilen. Selv med godt overspenningsvern så kan bilen ta skade ved heftig tordenvær. Bilen bør fysisk kobles fra lader da et lynnedslag kan skade bilens elektronikk.

Når vil det være mulig å kjøpe e-tron-ladesystemet connect?

Integrering av e-tron-ladesystemet connect vil etter planen kunne leveres mot slutten av 2020.

Kan det skade batteriet ved å lade det opp til 100%?

Nei, våre biler har gode buffere i bunn og topp på batteriet slik at du ikke skal kunne skade batteriet ved lading til 100%.

Hvor lang tid tar det å lade?

Med Audi e-tron og Audi e-tron Sportback trenger du ikke stoppe lenge for å lade. Når du lader på en hurtigladestasjon med maks. ladeeffekt på opptil 150 kW, kan du lade batteriet til 80 prosent på kort tid. Da trenger disse modellene bare ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon for å lade batteriet fra 5 til 80 prosent. Vil du lade batteriet helt opp for å få maksimal rekkevidde, trenger du takket være den smarte batteristyringen bare lade i 20 minutter til. Prøv gjerne ladetidkalkulatoren vår for å beregne ladestopptiden.

Ordliste

AC og DC

Forkortelsen AC står for"alternating current", DC for "direct current". På norsk brukes vekselstrøm (AC) og likestrøm (DC). Elbiler kan lades med både vekselstrøm og likestrøm, mens ladbare hybrider bare kan lades med vekselstrøm. Bare likestrøm kan lagres i batteriet. Derfor må vekselstrøm omdannes til likestrøm. Elbiler og ladbare hybrider har derfor en AC/DC-omformer som omdanner vekselstrøm fra vanlige stikkontakter, industrikontakter og offentlige vekselstrømladere til likestrøm og lagrer den i batteriet. Når en elbil lades med likestrøm (f.eks. på en offentlig DC- eller HPC-ladestasjon med innebygd AC/DC-omformer), flyter strømmen rett inn i høyenergibatteriet. Det gir høyere ladestrøm, og bilen lades raskere.

e-tron Charging Service-nettverket

e-tron Charging Service-nettverket gir tilgang til over 140 000 ladepunkter i 24 europeiske land (per 2. mars 2020). Audi e-tron Charging Service-kunder kan velge mellom to prisalternativer som er tilpasset ulike bruksmønstre.

HPC

HPC står for High Power Charging og gjør det mulig å lade elbiler raskere. Det er en stor fordel, særlig på lange strekninger. IONITY er leverandør av HPC, og vil innen 2020 ha over 400 ladestasjoner med gjennomsnittlig 6 ladepunkter hver i 24 land. På IONITY-ladestasjonene er det mulig å lade med en ladeeffekt på opptil 350 kW. Ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon holder for å lade høyenergibatteriet til Audi e-tron og Audi e-tron Sportback nok til å kjøre en lang strekning – Audi e-tron 55 quattro og Audi e-tron Sportback 55 quattro oppnår en ladeeffekt på opptil 150 kW, Audi e-tron 50 quattro og Audi e-tron Sportback 50 quattro oppnår en ladeeffekt på opptil 120 kW.