Lydopplevelser i bilen | Audi Norge

Lydopplevelser i bilen

Audis spesialister skaper lydopplevelser i biler med lydanlegg av høy kvalitet. Bli med når vi besøker Audis lydlaboratorium.

Tekst: Bernd Zerelles – foto: Dirk Bruniecki Lesetid: 5 min

Testhodemikrofon i førersetet.

«Her er ingenting tilfeldig.» Denne beskrivelsen av Audis referanselytterom bringer frem et smil hos Klaus Brummet, leder for lydutvikling og infotainmentdesign hos Audi. Akustikkrommet, som er nitidig designet etter ideelle akustiske parametere, hjelper Brummet og kollegene hans å «kalibrere ørene», forklarer han.

De kalibrerer ørene mot det perfekte lydbildet for et musikkstykke under optimale forhold i referanselytterommet. Etterpå kontrollerer han og resten av teamet om de har klart å overføre dette perfekte lydbildet til lydanlegget i en Audi.

Men hvordan definerer Brummet perfekt lyd? «Som en uanstrengt opplevelse, uten for skarpe topptoner eller for grumsete bass, men fortsatt presist. Du skal kunne høre hele lydbildet klart og tydelig. Et musikkstykke med mange instrumenter og stemmer skal ikke bli en meningsløs grøt av lyder, du skal kunne skille ut hver enkelt. Kan jeg skille ulike stemmer fra hverandre, kan jeg høre enkeltpersoner synge?»

Klaus Brummet og Alexander Kluge.
Frekvensbånd.

Akustikkingeniør Alexander Kluge, lydsystemutvikler og spesialist på høyttalere og lydopplevelser, legger til: «Det er en balansegang. Å høre på musikk i bilen skal først og fremst være gøy, og det skal ikke være for mange effekter. Men lydsystemene våre har så høy kvalitet at du kan høre alle detaljer og analysere musikken.»
Utviklerne er enige om at et trent analytisk øre vil høre forsinkelser, uren bass og upresis lyd. Vanlige lyttere som bare nyter musikken, vil ikke nødvendigvis oppfatte dette i så stor grad at det virker forstyrrende, men de vil fortsatt legge merke til om det er en rund, rik lyd som gir en komfortabel følelse, eller om det er noe som ikke stemmer.

Lydsystemene våre har så høy kvalitet at du kan høre alle detaljer.

Alexander Kluge

Plugger og kabler.
Klaus Brummet.

Å oppnå så perfekt lyd som mulig i kupeen er en utfordring for Audis lydspesialister. «Kupeen til en bil er langt fra et optimalt akustisk rom,» forklarer Kluge. «Det er for mange glatte og reflekterende overflater.»
Men det er noen fordeler også. Klaus Brummet bemerker: «Vi vet nøyaktig hvor lytterne sitter, vi kan definere eksakt hvor høyttalere skal plasseres for den beste lytteopplevelsen, og vi kan justere lyden presist etter det. Derfor er ambisjonen vår at lydopplevelsen i en Audi skal være bedre enn hjemme i stua. Vi kan avstemme akustikken i kupeen og sørge for at de rike detaljene i et musikkstykke kan høres og nytes.»


Alexander Kluge.
Testhodemikrofon.

Lydutviklerne jobber for å oppnå dette, for eksempel med lydanlegget fra Bang & Olufsen med 18 høyttalere (ekstrautstyr) som fordeler lyden foran, ved siden av, bak og over personene i bilen. Teamet utvikler allerede ny teknologi for enda bedre lydopplevelser i fremtiden. Blant annet vil regn i et musikkstykke høres ut som det drypper ovenfra, for en mest mulig naturlig lydopplevelse i hele kupeen.

Når de definerer et bilkonsept, må Brummet og kollegene ta hensyn til ideelle akustiske forhold helt fra starten: Hvor er hvilken høyttaler plassert, hvordan er de plassert i forhold til frontruten, hvilken vinkel har de, tar head-up-displayet bort plassen til en diskanthøyttaler, er det en optimal plassering av subwooferen for ideell lyd i bilen som vil gi ønsket følelsesmessig effekt?

Dette konseptet legger grunnlaget for lydopplevelsen i kupeen, men den virkelige opplevelsen kommer etter at innredningen har blitt finjustert i Audis lydlaboratorium. Lyden fra de 18 høyttalerne skal være like god på passasjersiden og i baksetet som på førerplassen. For å oppnå det er det nøyaktig definert hvilken høyttaler som sender et bestemt signal med en bestemt forsinkelse og på et bestemt nivå, slik at det generelle lydbildet som når øret, gjengir alle frekvenser naturtro med rik akustikk og høy kvalitet.

Audis lydpartner

Det anerkjente danske merket Bang & Olufsen har levert lydanlegg av høy kvalitet til Audi i nærmere 20 år. Merkene deler ambisjonen om å skape spesielle opplevelser for kundene ved hjelp av kraftfull lyd, unik design og førsteklasses kvalitet. Blant annet er de bevegelige diskanthøyttalerne i Bang & Olufsens avanserte lydanlegg inspirert av den koreograferte bevegelsen som også fins i Bang & Olufsens underholdningsprodukter. Her ser du akustikklinsen til Bang & Olufsen Beolab 50.

Detalj på en høyttaler.

To av Audis hovedpartnere er involvert i denne justeringsprosessen: lydspesialisten Bang & Olufsen og Fraunhofer-instituttet for integrerte kretser IIS. Begge arbeider i flere uker på hver bilmodell for å finjustere lyden i kupeen.
Etter at høyttalerne er linearisert gjennom høyttalernes styringssystem, justerer spesialistene fra Bang & Olufsen hver høyttaler, slik at lydbildet fra referanselytterommet reproduseres presist i kupeen, uten en surroundalgoritme.
Så tar ingeniørene fra Fraunhofer-instituttet over og justerer romeffekten til lydanlegget i hver bil. Ved hjelp av en patentert algoritme henter de ut rominformasjon fra musikksporene og sender den ut gjennom diskant- og surroundhøyttalerne. Dette gir musikksporet et mer intenst rominntrykk. De kaller det oppmiksing til 3D-lyd.

Lydopplevelsen i en Audi skal være bedre enn hjemme i stua.

Klaus Brummet

 
 
Klaus Brummet i diskusjon med Alexander Kluge.
Hodestøtte med integrerte høyttalere.

Målet med alt dette arbeidet er å skape en best mulig lydopplevelse med et lydbilde som omslutter lytterne. Det skal gi en følelse av at kupeen er vesentlig høyere og bredere enn den er. Lydopplevelsen utvider romfølelsen.
Klaus Brummet henter en buet hodestøtte fra et lydkammer. To integrerte høyttalere er synlige bak den perforerte overflaten. «Det er en foreløpig design,» avslører han. Og forteller engasjert om prosjektet sitt: «Med lyden rett bak hodet føler du en letthet, som om hodestøtten ikke var der, som om du var i et åpent rom.»
Du kan også overføre telefonsamtaler og veivisning til disse høyttalerne, som er atskilt fra passasjersiden, slik at lyden bare høres fra hodestøtten. Dette ville være det første skrittet mot separate lydsoner for hvert sete og hver person i kupeen. Og når kan vi forvente dette første skrittet mot separate lydsoner? Det kan ikke Brummet si ennå, bare dette: «Med en ny teknologiplattform som PPE (premium platform electric) kommer det ofte innovasjoner på markedet.»