Kjøredynamikk med tre elektromotorer | Audi Norge
Audi Norge Teknologi
Kjøredynamikk på et helt nytt nivå

Kjøredynamikk på et helt nytt nivå

Tre elektromotorer gir en unik kjøreopplevelse i Audi SQ8 Sportback e-tron. quattro elektrisk firehjulsdrift og momentstyring bidrar vesentlig til dette.

Tekst: Benjamin Seibring, foto: Matthias Ziegler Lesetid: 7 min

Audi SQ8 Sportback e-tron sett fra siden på øvingsbane.Audi SQ8 Sportback e-tron sett fra siden på øvingsbane.
Et tåkeslør har lagt seg over Audi driving experience-anlegget i den tyske byen Neuburg ved elven Donau. Her tester Audis kunder og testkjørere bilenes kjøreegenskaper og samler erfaringer. Rolf Volland har lang erfaring med raske biler, både som tidligere racerkjører og som instruktør ved anlegget.


Audi-instruktør Rolf VollandAudi-instruktør Rolf Volland
Audi SQ8 Sportback e-tron på øvingsbanen.Audi SQ8 Sportback e-tron på øvingsbanen.

To elektromotorer bak gir nye muligheter for dynamisk kjøring.

Rolf Volland

Volland stopper en blå Audi SQ8 Sportback e-tron ved bommen inn til banen. Herfra er det ikke langt til kjøresikkerhetsbanen og manøvreringsbanen. «Når du kjører en elbil, har du nesten perfekt respons fra underlaget og betydelig bedre veigrep», forklarer Rolf Volland. Plasseringen av batteriet i gulvet gir et lavt tyngdepunkt og dermed veldig gode styreegenskaper. Det forutsetter imidlertid mye mer presis og intelligent motorstyring. «To elektromotorer bak, som på Audi SQ8 Sportback e-tron, gir helt nye muligheter for dynamisk kjøring.»

Audi-instruktør Rolf Volland i førersetet på Audi SQ8 Sportback e-tron.Audi-instruktør Rolf Volland i førersetet på Audi SQ8 Sportback e-tron.

Volland viser nå hva dette betyr, ved å akselerere til 90 km/t på det første rettstrekket. Så bremser han kort og styrer Audi SQ8 Sportback e-tron inn i den første 180-graders svingen med relativt kort radius. «Her er enorme krefter i sving», sier han, samtidig som han holder linjen lekende lett. «Hjulet i innersving har mindre dreiemoment enn hjulet i yttersving. En vanlig differensial ville nå utlignet hastighetsforskjellen mellom hjulene ved hjelp av bremseimpulser.» Men det gjør ikke momentstyringen til Audi SQ8 Sportback e-tron. I den nyeste versjonen av quattro-firehjulsdriften er optimal fordeling av drivkraften det viktigste. «Momentfordelingen kan reguleres separat av de to elektromotorene, som driver ett bakhjul hver», forklarer Volland og akselererer ut av svingen. «Dreiemomentet er nå høyere på hjulet i yttersving.» Forskjellen i dreiemoment er opptil 220 Nm, og på hjulene er den ca. 2100 Nm på grunn av utvekslingsforholdet. «Det betyr i praksis enda bedre svingegenskaper», sier Volland.

Men momentstyringen bestemmes ikke kun av de tre elektromotorene hver for seg, men først og fremst av samspillet mellom dem. Bilen kommer nå inn i en lang sving i nesten 100 km/t, og Volland tester veigrepet til Audi SQ8 Sportback e-tron. «Hvor fort kjører jeg? Hva er styrevinkelen? Hvilken posisjon er gasspedalen i? Hvor godt veigrep har bilen? Alt dette resulterer i millioner av data som evalueres på brøkdelen av et sekund og omdannes til instruksjoner til de tre elektromotorene. Og det skjer uavbrutt.»

Audi-instruktør Rolf Volland på terrengbanen.Audi-instruktør Rolf Volland på terrengbanen.
Hjul på Audi SQ8 Sportback e-tron sett fra siden.Hjul på Audi SQ8 Sportback e-tron sett fra siden.
Displayet på førerplassen i Audi SQ8 Sportback e-tron.Displayet på førerplassen i Audi SQ8 Sportback e-tron.
Audi SQ8 Sportback e-tron sett fra siden i en oppoverbakke.Audi SQ8 Sportback e-tron sett fra siden i en oppoverbakke.

Millioner av data evalueres på brøkdelen av et sekund og omdannes til instruksjoner.

Rolf Volland

Audi quattrokurs på Golsjfellet.

Opplev Audi

Audi Driving Experience

I mer enn 20 år har Audi gjennomført quattro-kurs på Golsfjellet, som en del av Audi Driving Experience. I flotte vinteromgivelser og på speilblank is får deltakerne teste Audis kjøreegenskaper og quattro-teknologi i sitt rette element.

Ifølge Volland gir ikke dette kun fordeler når du kjører fort gjennom svinger. Rolf Volland manøvrerer Audi SQ8 Sportback e-tron til terrengbanen på Audi driving experience-anlegget. På en steinbelagt strekning med forhøyninger kommer bilen i en skråstilling. Det fører til at hjulene som er diagonalt overfor hverandre, blir hengende i luften. Og det er nettopp der Rolf Volland vil ha den elektriske SUV-en: «I det øyeblikket forhjulet henger i luften, kommer en bremseimpuls, og kraften overføres til det andre hjulet. Slik virker differensialen på forakselen. Bak er det ikke behov for bremseinngrep. Hvert enkelt hjul styres etter behov.» Når Volland velger offroadmodus, reagerer også momentstyringen mer etter behov og mer direkte enn vanlige drivsystemer. «Med tanke på kjøreopplevelsen er det selvfølgelig alltid bedre når noe drives frem og ikke bremses», sier den tidligere racerkjøreren Volland.

Audi SQ8 Sportback e-tron har nå en stigning på 55 prosent foran seg. Den vil vise hvor smart momentstyringen er, og hvilke krefter som skjuler seg i SUV-en. «Elbiler har ikke girkasse. Når du skal opp en stigning på 55 prosent, trenger du høy kraft på bakakselen og optimalt veigrep», forklarer Volland og akselererer enkelt opp bakken.

Audi SQ8 Sportback e-tron sett bakfra.Audi SQ8 Sportback e-tron sett bakfra.
Nærbilde av Audi-instruktør Rolf Volland.Nærbilde av Audi-instruktør Rolf Volland.
Audi SQ8 Sportback e-tron sett forfra på vippehinderet på terrengbanen.Audi SQ8 Sportback e-tron sett forfra på vippehinderet på terrengbanen.
Oppoverbakke sett gjennom frontruten på Audi SQ8 Sportback.Oppoverbakke sett gjennom frontruten på Audi SQ8 Sportback.
Etter runden gjennom anlegget parkerer Rolf Volland Audi SQ8 Sportback e-tron foran kundesenteret. «For meg er momentstyringen, som brukes i Audi SQ8 Sportback e-tron for første gang, først og fremst en funksjon for bedre ytelser og kjøredynamikk. Ikke bare blir akselerasjonen raskere, friksjonen lavere og ytelsene høyere, men du får også mye høyere komfort og bedre dynamikk i svinger», sier han. «Systemet er komplekst og svært presist. De tre elektromotorene og måten de samarbeider på, gir i mine øyne en helt ny kjøreopplevelse», konkluderer den erfarne racerkjøreren. «De som tviler på at det er moro å kjøre en elbil, er velkomne til å bestille et kurs hos oss», sier han og blunker lurt mens han kobler SUV-en til en ladestasjon.


Sving på manøvreringsbanen på Audi driving experience-anlegget.Sving på manøvreringsbanen på Audi driving experience-anlegget.
Fronten på Audi SQ8 Sportback e-tron.

Dynamisk og smidig

Elbilen Audi SQ8 Sportback e-tron tar kjøredynamikk til et helt nytt nivå. Med allsidige kjøremoduser imponerer den sportslige SUV-en både på vei og i terreng. Les mer om bilen med sprek design, avansert teknologi, stor batterikapasitet og høy ladeeffekt.