Elbiler på vinterføre | Audi Norge
Audi Norge Teknologi
Elbiler på vinterføre

Elbiler på vinterføre

Hvordan kjører du en elbil trygt på snø og is? Alpinstjernen Anna Veith tester hvordan det er å kjøre Audi RS e-tron GT på vinterføre på et Audi driving experience-anlegg.

Tekst: Bernd Zerelles, foto: Andi Mayr Lesetid: 8 min

Audi driving experience-opplæringen som er beskrevet i denne teksten, fant sted på lukket bane og under fagkyndig veiledning. Kjøreteknikkene som læres bort, må kun brukes på offentlige veier hvis det ikke er i strid med trafikkreglene.

Audi RS e-tron GT i snø.Audi RS e-tron GT i snø.

«Drei på rattet, og bruk gasspedalen aktivt», sier stemmen i radioen. Anna Veith sitter bak rattet i Audi RS e-tron GT og ser instinktivt på sirkelen med kjegler, akselererer og dreier på rattet. Idet bakenden på Audi RS e-tron GT slår ut, utbryter Anna: «Oi, det er skikkelig glatt.» Instruktør Stefan Eichhorner er fornøyd: «Ja, veldig bra. Nå kan du prøve å styre ved å fjære gassen», sier han i radioen.

Målet med denne opplæringen på Audi driving experience-anlegget i Seefeld i Østerrike er å lære å sladde kontrollert på isete underlag. Den tidligere østerrikske alpinisten Anna Veith er med for å bli bedre kjent med bilens reaksjoner og plukke opp noen tips og triks for kjøring av elbil på snø og is. Hun er olympisk gullmedaljevinner, har blitt verdensmester tre ganger og har vunnet verdenscupen totalt to ganger. Hun avsluttet sin alpinkarriere i 2020. Hun valgte bil, en Audi e-tron GT quattro, basert på sin overbevisning: «Bærekraft er viktig for meg. Jeg spør alltid meg selv: Hvordan kan jeg utgjøre en forskjell?»


 
Nærbilde av Anna Veith.

Den tidligere østerrikske alpinkjøreren Anna Veith har vunnet olympisk gull, har tre verdensmestertitler og har vunnet verdenscupen totalt to ganger.

Dette er Anna Veiths første kjørekurs på snø og is. Instruktør Stefan Eichhorner har en motorsportkarriere bak seg og mener det når han sier: «Det er en ren fornøyelse for meg å se en idrettsutøver som Anna reagere instinktivt i bilen akkurat som hun ville gjort på ski. Svingteknikken, inkludert siktlinjen, kurvens spiss og hvilken hastighet som er riktig når, faller helt naturlig for henne.» Sladding i sirkel er en krevende øvelse som kun kan utføres trygt på snø på et lukket område som dette. Og det er en god øvelse. Den krever ikke bare riktig trykk på gasspedalen, men også riktig siktlinje. Du må holde blikket på punktet der du vil havne til slutt.

Men la oss ta det fra starten. Eichhorner insisterer på at elevene hans skal beherske det grunnleggende først og kunne svare på følgende spørsmål: Når mister en elbil veigrepet på snø og is? Når begynner bilen å skli? Hva skjer deretter? Og hvordan får jeg kontroll over bilen igjen? «Det blir først kritisk når bilen presses helt til grensen. Det skjer heldigvis sjelden ved vanlig kjøring. Men hvis du aldri har øvd på hva du skal gjøre i en slik situasjon, vil du få problemer med å komme deg ut av den. Derfor lærer vi teknikkene her.


Hånden til Anna Veith på rattet.Hånden til Anna Veith på rattet.
Audi RS e-tron GT sett ovenfra. Audi RS e-tron GT sett ovenfra.

Less is more, spesielt når det er glatt. Styr rolig og presist, ikke drei mer på rattet enn nødvendig.

Stefan Eichhorner

 
Bakhjulet på Audi RS e-tron GT.

På elbiler med quattro firehjulsdrift, som Audi RS e-tron GT, er det én elektromotor foran og én bak. Det betyr at kraftfordelingen er enda raskere enn på biler med quattro som har forbrenningsmotor.

Som alpinist tøyde Anna Veith alltid grenser. Men hun nikker når Eichhorner sier: «Less is more, spesielt når det er glatt. Styr rolig og presist, ikke drei mer på rattet enn nødvendig.» Det er også viktig å huske at du bør akselerere proporsjonalt med hastighetsøkningen i en elbil. Med andre ord: Kjør i gang langsomt, og ikke akselerer mer før hastigheten er høyere. Hvorfor? Ganske enkelt fordi elbiler har veldig høyt dreiemoment. Hvis du akselererer på snø på samme måte som på tørr vei, er det fare for at hjulene spinner og sender bilen i en annen retning enn du ønsker.

Ta det med ro i starten og akselerer forsiktig, så vil du få veldig godt veigrep på snø. På elbiler med quattro firehjulsdrift, som Audi RS e-tron GT, er det én elektromotor foran og én bak som fordeler kraften enda raskere. Faktisk har også elbiler med bakhjulsdrift, f.eks. Audi Q4 e-tron, bedre veigrep enn tilsvarende biler med forbrenningsmotor. Sammenlignet med biler med forbrenningsmotor på omtrent samme størrelse, har elbiler vanligvis raskere antispinnregulering og større akselavstand. Når batteriet er plassert midt i bilen, oppnås nesten perfekt statisk hjulbelastning. Når du akselererer, flyttes hjulbelastningen dynamisk bakover. For Audi Q4 e-tron betyr det til drivakselen. Prinsippet er enkelt: Mer vekt på drivakselen gir større akselerasjon og bedre veigrep, også i oppoverbakke.


 

Forsprang i praksis

Audi driving experience-kursene gir deltakerne muligheten til å forbedre kjøreferdighetene sine og teste de smarte funksjonene til sportslige elbiler som Audi RS e-tron GT. Sommeren 2022 var det mulig å delta på Audi training experience, Audi sportscar experience, Audi tour experience og Audi individual experience på Audi driving experience-anlegg eller på baner. Audi ice experience tilbys igjen vinteren 2023.

 
Anna Veith i samtale med Stefan Eichhorner.Anna Veith i samtale med Stefan Eichhorner.
Hjulspor i snøen.Hjulspor i snøen.

I dag fikk jeg for første gang kjenne hvordan Audien sladder på is. Det gjør meg tryggere.

Anna Veith

Men Eichhorner legger raskt til: «Ikke så fort. Du må ta hensyn til elbilens vekt når du kjører nedover. Så snart du slipper opp gasspedalen, har det nemlig ingen betydning om du har forhjuls-, bakhjuls- eller firehjulsdrift.» Tommelfingerregelen for elbiler er å konsekvent utnytte lastendringer. Det vil si at du alltid først bør slippe opp gasspedalen når det er glatt for å overføre vekten til forakselen, og deretter begynne å styre. Gjør du det, får du svært presis respons fra bilen. Trår du hardt på gasspedalen og prøver å styre, sklir bilen enda raskere. Det er viktig å forhindre at bakakselen mister veigrepet. Med andre ord bør du unngå for sterk rekuperasjon.

Audi Q4 e-tron har bakhjulsdrift og prioriterer energigjenvinning på bakakselen. På tørr vei omdannes energi til strøm som brukes til å lade batteriet. Men på snø- og isbelagte veier må dette begrenses, slik at unødvendig bremsing på bakakselen ikke fører til at hjulene mister veigrepet. Når du kjører en Audi Q4 e-tron, bør du derfor velge modusen D (seiling) i stedet for B (rekuperasjon). Det samme gjelder for Audi RS e-tron GT med quattro firehjulsdrift. Aktiver modusen efficiency eller comfort i Audi drive select for å koble fra elektromotorene, slik at bare styrekreftene overføres til veien.


Audi RS e-tron GT sladder i sirkel.Audi RS e-tron GT sladder i sirkel.

Anna Veith setter seteryggen i en mer oppreist stilling og flytter setet nærmere rattet, som hun holder med kvart-på-tre-grepet. Så trår hun inn gasspedalen i Audi RS e-tron GT. Når bilen har høy nok hastighet, dreier hun rattet mot venstre og så mot høyre, slik at bilen danser lett på det snødekte underlaget. «Jeg må jo benytte muligheten», smiler hun nesten unnskyldende. «I dag fikk jeg for første gang kjenne hvordan Audien sladder på is. Nå vet jeg hva jeg skal gjøre hvis bilen begynner å skli på vanlig vei. Det gjør meg tryggere.» Som idrettsutøver vet hun at det er øvelse som gjelder.

Design og ytelse

Design og ytelse

Audi RS e-tron GT er en kombinasjon av tidløs eleganse og spreke ytelser.