Audi grandsphere concept | En helt ny kjøreropplevelse
Audi Norge Fremtiden
Unik opplevelse og intuitiv betjening

Unik opplevelse og intuitiv betjening

Brukergrensesnittet i konseptbilen Audi grandsphere*, som gjør det mulig å kommunisere med bilen, bidrar til en helt ny kjøreopplevelse. Designerne av brukergrensesnittet, Xenia Sichwardt og Bartos Scharmach, forteller mer.

Tekst: Bernd Zerelles – foto: Piotr Kożuch Lesetid: 6 min

Bilen på bildet er en konseptbil. Den leveres ikke som serieprodusert bil.

Designer Bartos Scharmach i interiørmodellen av konseptbilen Audi grandsphere.Designer Bartos Scharmach i interiørmodellen av konseptbilen Audi grandsphere.

Xenia Sichwardt og Bartos Scharmach, hva er god brukergrensesnittdesign?
Bartos Scharmach: Designen må ha fokus på brukeren. Brukerne skal ikke tilpasse seg teknologien, teknologien skal tilpasse seg dem. Kundene forteller bilen hva de vil gjøre, og den kommer med forslag tilpasset deres ønsker.

Hva betyr det konkret i konseptbilen Audi grandsphere¹?
Bartos Scharmach: Hvis brukerne for eksempel vil slappe av, må bilen gjøre alt som er nødvendig for at de skal kunne gjøre det. Derfor er det for eksempel ingen statisk meny i Audi grandsphere¹, kun en kontekstavhengig. Hvis du for eksempel indikerer at du vil slappe av, gir ikke bilen deg bare mulighet til å se en film eller lytte til avslappende musikk, men foreslår også at du tar en roligere rute gjennom et vakkert landskap. 

Skisser av kupeen i Audi grandsphere henger på en oppslagstavle.Skisser av kupeen i Audi grandsphere henger på en oppslagstavle.

Vår oppgave har utviklet seg fra å lage førerorienterte førerplasser til å utforme interiører med fokus på romfølelse.

Bartos Scharmach

Designer Bartos Scharmach ved siden av interiørmodellen av konseptbilen Audi grandsphere.Designer Bartos Scharmach ved siden av interiørmodellen av konseptbilen Audi grandsphere.
Portrettfoto av Xenia SichwardtPortrettfoto av Xenia Sichwardt

Konseptbilen Audi grandsphere* er laget for førsteklasses kjøreopplevelser med enestående komfort. Hvilken innvirkning har det på brukergrensesnittet?
Xenia Sichwardt: Smarttelefonprodusentene er alltid den viktigste referansen for utforming av brukergrensesnitt (UI) og brukeropplevelse (UX). Det spesielle hos oss er at vi ikke er begrenset til bare én flate, som på en smarttelefon. Vi har nye designmuligheter i bilens kupé. Det er utrolig spennende fordi det betyr at vi kan kombinere materialvalg, arkitektur og utforming av grensesnitt.
Bartos Scharmach: Vi har utformet Audi grandsphere* for en fremtid der selvkjørende biler* kan bli en realitet. Vi som designere må legge til rette for opplevelser som handler om mer enn selve kjøringen. Vår oppgave har utviklet seg fra å lage førerorienterte førerplasser til å utforme interiører med fokus på romfølelse. Alt i bilen – sidene, taket, gulvet – krever like stor oppmerksomhet. Kort sagt: Når vi designer en bil som Audi grandsphere, som kanskje en dag vil kunne kjøre selv, har vi muligheten til å tenke helt nytt når det gjelder innvendig design og skape rom som gir personene i bilen større frihet til å gjøre ting.

Konseptbilen Audi grandsphere med åpne dører.Konseptbilen Audi grandsphere med åpne dører.

Så ved hjelp av projeksjoner kan dere bruke hele kupeen til å skape opplevelser for personene i bilen?
Bartos Scharmach: Audi grandsphere² har ikke et vanlig instrumentpanel. Når du setter deg inn i bilen, ser du ingen inaktive skjermer, ingen døde, sorte overflater, som vi kaller det. Rektangulære skjermer er veldig begrensende siden de bestemmer hvor vi som designere kan integrere grensesnittene. Samtidig signaliserer de til brukerne at her, og bare her, er grensesnittet for interaksjon mellom menneske og maskin. Ved å projisere informasjon på innvendige flater, som i dette tilfellet er laget av tre, trenger vi ikke disse skjermene. Vi projiserer på bestemte deler av den tilgjengelige flaten og kan skape et fleksibelt interiør ved å forstørre eller forminske disse delene avhengig av situasjonen. Og når du slår av projeksjonene, vil det ikke være noen sorte skjermer.
Xenia Sichwardt: Rammeløs design, det vil si grensesnitt som ikke må holdes innenfor bestemte mål eller som ikke er knyttet til en bestemt posisjon, var veldig viktig for oss. Uten disse begrensningene står du fritt til å vise informasjon der du vil, eller enda viktigere, der brukerne vil. Og det har øverste prioritet i denne sammenhengen: å oppfylle brukernes behov.

Hvordan integrerer dere fysiske materialer i et brukergrensesnitt?
Xenia Sichwardt: Vi begynte med å spørre oss selv hvordan det ville være å fjerne alle skjermer fra bilen og i stedet bruke så mange naturmaterialer som mulig i stedet, f.eks. tre. Treverk er alltid unikt. Det finnes ikke to like deler. For oss som UI-designere er det også veldig spennende å utforske denne nye visningsformen. Hva skjer egentlig når vi kombinerer projeksjoner og naturmaterialer? Hva slags grensesnitt oppstår da? Vi er alle vant med glassflater som skjermer. Projeksjoner på tre er noe helt nytt. Vi mennesker har også en forkjærlighet for naturmaterialer og føler oss vel når vi er omgitt av natur.

Projeksjoner foran i konseptbilen Audi grandsphere.Projeksjoner foran i konseptbilen Audi grandsphere.

Rammeløs design, det vil si grensesnitt som ikke må holdes innenfor bestemte mål, eller som ikke er knyttet til en bestemt posisjon, var veldig viktig for oss i konseptbilen Audi grandsphere*.

Xenia Sichwardt

Treprøver ligger på et bord.Treprøver ligger på et bord.
Projeksjoner i ulike farger på tre.Projeksjoner i ulike farger på tre.

Det er en dreieknott i dørene. Hva brukes den til?
Bartos Scharmach: Dreieknotten og knappene danner et innovativt betjeningselement som føreren kan bruke til å navigere i ulike funksjonsmenyer når han eller hun kjører bilen selv. I automatisert kjøremodus* tar bilen over kjøringen. De som sitter i bilen, kan lene setene bakover til en behagelig posisjon. Da kan betjeningselementene i dørene være utenfor rekkevidde. Vår løsning er MMI touchless response, som bruker blikkregistrering og bevegelsesstyring. Du kan bruke blikket til å utføre samme bevegelse som når du dreier på knotten med fingrene. Du berører ingenting, men du kan se at knotten dreier seg som reaksjon på bevegelsen.

Bartos Scharmach viser hvordan bevegelser styrer MMI touchless response.Bartos Scharmach viser hvordan bevegelser styrer MMI touchless response.

Audi-genene er tydelige i det utvendige designspråket. Hva er unikt med måten Audi designer brukergrensesnitt på?
Xenia Sichwardt: Vi henter inspirasjon fra andre kulturer. I dette prosjektet lånte vi hovedsakelig elementer fra tradisjonell japansk malekunst og designprinsippet om at tomheten omfavner bildet. Å snu tankegangen vår opp ned på denne måten var veldig inspirerende. I stedet for å fylle på med så mye informasjon som mulig, har vi redusert den til det vesentligste for å fremheve den. Hos Audi etterstreber vi alltid det enkle og samtidig naturlig elegante. Eller som den tyske industridesigneren Dieter Rams en gang sa: «Less but better».

Audi grandsphere concept