Dette må du vite om dekktrykk | Audi Norge
Audi Norge Biltips
Dekktrykk: dette bør du vite

Dette må du vite om dekktrykk

Dekktrykk påvirker bilens kjøreegenskaper, drivstofforbruk og dekkenes levetid. I verste fall kan feil dekktrykk gå utover trafikksikkerheten.

04.05.2023

Audi Q4 e-tron med takboks

Hvorfor er lufttrykk i dekk så viktig?

Dekktrykk har mye å si for både bilens veigrep, men også slitasje på dekke. Harde dekk gir mindre rullemotstand, men er trykket for høyt kan det skape slitasje på midten av dekket og gi et mye dårligere veigrep. Er dekkene derimot for myke, økes både rullemotstanden og energiforbruket drastisk. Dekkene slites ned mye raskere og du kan få skjeve dekk som kan skape store problemer på veien. Dersom mønstersporene slites fort ned og trykket i dekkene er feil øker du blant annet risikoen for vannplaning, samtidig som bremselengden forverres.

Så hvordan vet du hvilket dekktrykk som er riktig for dine dekk, hvor ofte må det justeres og hvordan ser du når det er på tide? Et godt tips er å sjekke dekktrykk når dekkene er kalde. La derfor bilen kjøle seg ned først dersom du nettopp har vært ute og kjørt.

Bruk original dekktrykk-tabell

En dekktrykk-tabell viser anbefalt trykk for både lett- og fullastet bil, men hvilket dekktrykk som er riktig avhenger også av andre faktorer som fart og temperatur. Som hovedregel er det alltid bedre med et litt for høyt enn for lavt dekktrykk med tanke på risikoen for alvorlige skader og ulykker. På vinteren anbefaler mange dekkeksperter å fylle på omtreng 10% mer luft enn det bilprodusentene har oppgitt i sine oversikter. Det samme gjelder dersom du skal kjøre langt i høye hastigheter, for eksempel på store motorveier.

Det er bilprodusenten som avgjør hvilket dekktrykk som er optimalt. I de fleste Audi-modeller finner du en dekktrykk-tabell i tankluken, på en klistrelapp på tverrsiden av førerdøren eller i instruksjonshåndboken.

Dersom du har mistet instruksjonshåndboken og ikke finner lappen med dekktrykk-tabellen på bilen din, er det tryggeste å ringe et merkeverksted for å få oppgitt riktig dekktrykk for din bil. Audi anbefaler ikke generiske dekktrykk-tabeller som finnes på internett og noen bensinstasjoner da de i verste fall kan inneholde feil.

Audi 5-armet volsella

Så ofte bør du sjekke dekktrykket

I 2015 ble det påbudt for alle nye personbiler å ha en dekktrykksensor, eller TPMS (Tire Pressure Monitoring System). En dekktrykksensor varsler deg gjennom en lampe i dashbordet dersom dekktrykket er feil. Men også en dekktrykksensor krever jevnlig kontroll og vedlikehold, og det er da ekstra viktig å oppsøke et kvalifisert og Audi-sertifisert bilverksted som kjenner systemet og din bil.

Det viktigste du kan gjøre for å sørge for et optimalt dekktrykk året gjennom, er rett og slett å sjekke dekktrykket ofte, helst bare med et par ukers mellomrom.