Selve batteriet er den mest energikrevende delen av elbilproduksjonen, det står for nesten en fjerdedel av samlet utslipp per produserte bil. Derfor var det også her Audi begynte det målrettede arbeidet mot nullutslipp. Allerede i 2018 initierte selskapet «CO2 Program in the Supply Chain» for å finne muligheter for å redusere utslippene, sammen med underleverandørene. Lukkede kretsløp for materialer og bruk av grønn energi står sentralt her.
Mer resirkulering og mindre avfall
Allerede til produksjonen av den første elektriske bilen fra Audi, e-tron, var det kontraktsfestet at energien til batteriproduksjonen skulle komme fra fornybare kilder. Dette gjelder selvsagt fremdeles. Audi har forpliktet seg til tallrike initiativ sammen med side partnere, noe som for eksempel inkluderer medlemskap i «Global Battery Alliance». Denne plattformen ble etablert i 2017, på initiativ fra «World Economic Forum».
Bare når batteriene ikke lenger kan benyttes til nye bruksområder, blir de demontert og resirkulert som råmaterialer. Dette gjøres flere steder, blant annet ved Volkswagengruppens pilotanlegg for resirkulering av litium-ion-batterier i Salzgitter. Analyse av battericellene med software utviklet av Audi avgjør om batteriene kan få et nytt liv – for eksempel i de fleksible lynladestasjonene – eller om materialene skal gjenvinnes. Målet er å etablere et lukket materialkretsløp for batteriene.
Bilde: Analyseprogramvaren BattMAN ReLife er et hurtigsjekksystem brukt som et middel for innledende diagnose ved batteriresirkulering.
Les også: Resirkulerte materialer i Audi e-tron-modellerBrukte litiumionbatterier i fabrikkbiler
Audi tester fabrikkbiler drevet av brukte litiumionbatterier på hovedfabrikken i Ingolstadt. Som alle bilprodusenter er Audi ved lov forpliktet til å ta tilbake energibærere etter at de har blitt brukt i biler. Den gjenværende ladekapasiteten til et litiumionbatteri etter bruk i en bil er mer enn tilstrekkelig for kravene til transportkjøretøyene.
To batterimoduler leverer strøm til omtrent 50 små-butikker
Audi Environmental Foundation og den tysk-indiske startupen, Nunam, har gjort to Audi e-tron batterimoduler fra testbiler til et solar nanogrid. Det nyutviklede energilagringssystemet testes for tiden i daglig bruk hos en lokal energitjenesteleverandør i India. Prototypen lar for tiden omtrent 50 butikkeiere og små bedrifter fortsette å jobbe selv etter mørkets frembrudd. På den måten forhindres for tidlig resirkulering av intakte batterimoduler, samtidig som vi sikrer at folk kan få billig tilgang til strøm.
Det svenske batteriproduksjonsselskapet Northvolt og industriselskapet Hydro, gikk sommeren 2020 sammen for å opprette Hydrovolt. Fabrikken vil bli av de mest teknologisk avanserte resirkuleringsanleggene i verden, og skal ligge like ved selskapet Batteriretur i Fredrikstad som vil drifte anlegget. Når det første anlegget er oppe og går i slutten av 2021, vil Hydrovolt kunne resirkulere hele det norske volumet, og vi vil også samle inn batterier fra Sverige og andre deler av Europa.
Batteriene som skal gjenvinnes kommer inn gjennom det norske billinnsamlingssystemet Autoretur, som drives av bilimportørene i Norge. Batteriretur vil vurdere om batteriene kan brukes videre blant annet knyttet til solceller. De batteriene som ikke kan brukes lenger, går videre til demontering og utlading. Deretter går de til Hydrovolt, som tar dem inn i en knusemaskin og deler dem inn i ulike fraksjoner, som aluminium, kobber, plastikk, gummi, stål og elektrolytter, også det som kalles svart masse og blant annet inkluderer kobolt, litium og mangan.
Aluminium som gjenvinnes fra anlegget vil sendes tilbake til Hydro for resirkulering, mens den svarte massen vil brukes til å lage nye batterier av Northvolt og selges til andre aktører.