Audi e-tron - testvinner på ladetid

Mange er opptatt av lengst mulig rekkeveidde på elbiler, men ladetid er vel så viktig. Kanskje ikke når du lader over natten hjemme, men når bilen er stappet med små og store, og du trenger et ladestopp på veien. Da kan minuttene bli lange. Veldig lange.

Oppdatert januar 2021

For mange som som vurderer elbil er naturligvis rekkevidde en viktig faktor, men det som er vel så viktig er tiden det tar å lade opp bilen. Om bilen har en rekkevidde på 300 eller 400 kilometer er stort sett uvesentlig i hverdagen. Hvor ofte skal du egentlig kjøre avstanden mellom Oslo og Bergen? Det som derimot er sikkert, er at du må lade bilen din med jevne mellomrom, og da er det en fordel at ladetiden er raskest mulig.

Audi e-tron som lader

Autofils test av ladetid

Bilmagasinet Autofil har foretatt en omfattende test blant premiumbilene Audi e-tron 55, Mercedes-Benz EQC, Jaguar i-Pace og Tesla Model X. Magasinet kaller dem for «de fire store», og testen er utført ved at alle bilene starter fulladet, og kjøres til de er tomme. Deretter lades de under samme forhold på samme ladestasjon til batteriet er fulladet. Dette gir et godt bilde av både rekkevidde og ladetid. «At vi valgte Ionitys ladere på Ringdalsskogen var ingen tilfeldighet. Disse leverer mer strøm enn noen av bilene er i stand til å ta imot, så bilen vil være det svakeste leddet i denne sammenhengen», skriver biljournalist Fred Magne Skillebæk.

Audi e-tron

Storeslem til Audi e-tron på ladetid

Resultatene taler for seg selv. Audi e-tron 55 ble fulladet fra 0 - 100% på nøyaktig 39 minutter. De andre premiumbilene ble stående igjen mye lenger på ladestasjonen. Til sammenligning brukte Mercedes-Benz EQC 62 minutter på full lading, Jaguar i-Pace brukte 70 minutter og Tesla Model X brukte hele 107 minutter på fullading av batteriet. Det er en forskjell på over en time, og den timen kan helt sikkert brukes til noe bedre enn å tvinne tommeltotter ved en ladestasjon.

Audi e-tron

Også best på ladetid fra 20 - 80%

Mange har fått med seg at man i el-bilsammenheng ofte refererer til spennet mellom 20 - 80% av batteriets kapasitet. Det er innenfor dette området batteriet oppfører seg optimalt, og derfor inkluderer også Autofils testteam hvilken bil som lader raskest fra 20 til 80%. Også her er Audi e-tron 55 testens vinner. Bilen brukte kun 22 minutter på denne ladeprosessen, til sammenligning med Mercedes-Benz EQC som brukte 33 minutter, Jaguar i-Pace 35 minutter og Tesla Model X 39 minutter. Det ser med andre ord ut til at hvis det er viktig for deg å komme raskt frem, så er Audi e-tron 55 en optimal partner - både på veien og på ladestasjonene.

Derfor har e-tron høy ladeytelse

Forskjell på ladetid og ladeeffekt

I kjølevannet av elbil-revolusjonen, har det dukket opp en begrepsjungel det kan være vanskelig å tyde når man tilnærmer seg elbilmarkedet som førstegangskjøper. Bilprodusentene skryter gjerne av maksimal ladeeffekt, og oppgir tall i kW (kilowatt). Men det hjelper lite at dette tallet er imponerende hvis bilen kun opprettholder makseffekten i en brøkdel av ladetiden, noe som var tilfelle blant flere av bilene i testen. Derfor er det langt mer interessant å vurdere den faktiske tiden det tar å lade opp bilen, slik Autofils test gjør. Kun da kan du vurdere hvor høy effekt bilen har blit tilført over tid. Det gir deg også et mer sannferdig bilde av hvor lenge du må henge på ladestasjonen før du kan kjøre videre. «Her var det som ventet én produsent som utmerket seg i positiv retning; Audi e-tron 55», konkluderes det i Autofil-testen. Er du fortsatt i tvil, så spør en sjåfør som har ladet på seg neglesprett!

Audi Norge Elektrisk mobilitet
Audi e-tron testvinner på ladetid