• A8 L
  A8 L
  Pris: fra 1 261 900 NOK Mnd.pris fra 8 850 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: 12,1–7,2 l/100km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 275–188 g/km

  Eff. rente 5,48 % ved lånebehov kr 790 205 o/10 år, etableringsgebyr kr 2.724. Totalt kr 1 449 185. 

 • A8 TFSI e
  A8 TFSI e
  Pris: fra 1 169 800 NOK Mnd.pris fra 8 214 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: Bensin: 2,6–2,2 l/100km | Strøm: 21,3–20,3 kWh/100 km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 59–51 g/km

 • A8 L TFSI e
  A8 L TFSI e
  Pris: fra 1 258 500 NOK Mnd.pris fra 8 827 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: Bensin: 2,6–2,3 l/100km | Strøm: 21,3–20,8 kWh/100 km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 61–53 g/km

 • S8 TFSI
  S8 TFSI
  Pris: fra 1 642 600 NOK Mnd.pris fra 11 481 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: 11,8–11,5 l/100km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 267–260 g/km

 • Q7 TFSI e
  Q7 TFSI e
  Pris: fra 1 028 900 NOK Mnd.pris fra 7 240 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: Bensin: 3,0–2,5 l/100km | Strøm: 25,0–23,5 kWh/100 km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 68–57 g/km

 • SQ7 TFSI
  SQ7 TFSI
  Pris: fra 1 536 800 NOK Mnd.pris fra 10 652 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: 12,7–11,9 l/100km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 288–270 g/km

Bilsete barn - sikring av barn i bil

 • Barnesikring_audi.jpg
Barnesikring_audi.jpg

Sikring av barn i bil

Finn ut hvordan du best mulig kan sikre barnet ditt i bilen – fra kjøreturen hjem fra sykehuset og etterhvert som barnet blir eldre.

2018-10-05 Når du får et nytt barn til verden er det mange nye rutiner som skal på plass. Sikring av barn i bil er en viktig rutine som bør prioriteres. Uansett om dere skal dra på en kort eller lang biltur skal babyen eller barnet være sikret godt i bilen slik at de små sitter så trygt som mulig ved en eventuell kollisjon.

I Norge er vi flinke til å sikre barna. Likevel er det lett å slurve litt eller glemme hvordan du skal sikre barnet aller best i bilen. Hvis du snart blir forelder kan det være greit å vite noen viktige ting om bilstoler til baby og generelt om sikring av barn i bil.
barnesete_audi.jpg


Lover og regler for sikring av barn i bil

bilstoler_audi.jpg
Visste du at sikring av barn i bil er påbudt, uansett om det er en kort eller lang tur, egne eller andres barn? Alle barn skal til enhver tid være festet sikkert.
Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt, mens barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen. Reglene gjelder for barn under 36 kilo, ifølge Statens Vegvesen.

Bakovervendt babybilstol

bilstol_audi.jpg
Du må sikre babyen godt i bilen allerede fra første biltur hjem fra sykehuset. Nyfødte barn skal sitte i en bakovervendt bilstol, altså mot kjøreretningen, fordi de minste barna har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. I tillegg er muskulatur og beinbygning svakere enn hos større barn og voksne, ifølge NAF.

Det er ikke skadelig for en nyfødt baby å sitte i et barnesete, men hvis du skal på lange turer er det anbefalt å ta jevnlige pauser slik at babyen kommer ut av setet og får beveget seg.

Ettersom babybilstolen er bakovervendt er det smart å feste et Audi babyspeil på baksetet, for å få verdifull øyekontakt og få oversikt over at den lille har det bra til enhver tid. Det er også lurt å beskytte bilens sete og seterygg mot smuss med et sparketrekk.

Unngå plassering i forsetet med airbag

Per-Anders-Fossan-Albjerk-Bil-Drammen.jpg
Barn skal ikke transporteres i bakovervendt barnestol i forsetet der det er airbag. Unntaket er hvis airbagen er slått av, og barn over tre år skal ikke transporteres i forsetet i biler uten bilbelte. Det er svært viktig at barnet er sikret til enhver tid når dere skal kjøre bil.

– Fra mai 2006 sier loven at barn opp til høyde 135 cm skal bruke godkjent sikkerhetsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt, opptil 36 kilo. For de aller minste så må det brukes en stol som er beregnet for riktig vekt og alder. Gruppe 0 (0-9 måneder). Dette er for å beskytte barnet ved en kollisjon, sier Per Anders Fossan hos Audi-forhandler Albjerk Bil Drammen.
Albjerk Bil Drammen

Bytte til større bil?

Som småbarnsforelder er det mange som ønsker å oppgradere til en større bil, for eksempel til en stasjonsvogn. Når familien utvides melder nye behov seg, for eksempel ønsker du gjerne større plass til mer bagasje, store barnevogner og flere praktiske løsninger inne i bilen.

– Du må passe på at det blir nok plass til alle barnestolene som trengs hvis dere skal ha flere barn. Du bør også sjekke om det finnes Isofix forankringspunkter til barnestoler ettersom det forenkler monteringen.

For å finne et riktig og praktisk barnesete for din bil bør du sjekke ut utvalget av barneseter og hvilke modeller som kan passe akkurat dere.

– Folk er generelt flinke til å sikre barna. Man velger riktig barnesete ved å forhøre seg med betjeningen i butikken. De kan gi deg en anbefaling om riktig barnesete til både barn og for selve bilen, forklarer Fossan.

Smart Isofix til bilsete

barnesete_audi.jpg
Hvordan bør du sikre barnet ditt og bilstolen forsvarlig? Barnesetene festes enten med bilens trepunktsbelter eller med Isofix forankringspunkter.

Den enkleste og sikreste måten å feste et barnesete i bilen på er å bruke festesystemet Isofix. Ved montering av barnesetet erstatter Isofix-festene bilens belter. Isofix forenkler monteringen betraktelig, og reduserer faren for feilmontering. De fleste nye biler har Isofix, så sjekk dette nøye slik at du finner et barnesete som kan brukes i din bil.

For mange barneseter trenger også en base som du fester bilstolen på.

Sikring når barnet blir eldre

Barnesetet skal byttes ut når barnet passerer den øvre vektgrensen, eller før barnet har blitt for langt til bilstolen. Når barnet er mellom 9 måneder og ett år er det tid for å bytte fra babybilstolen til en bilstol for småbarn, men det er fortsatt anbefalt å sitte bakovervendt. Se barnesetets bruksanvisning for å finne ut når du må bytte til et større bilsete.

Fra barnet er rundt 4 år kan det sitte i en såkalt beltestol. Det er en bilstol der barnet sikres med bilens belter, ikke belter som sitter fast i bilstolen. En beltestol vokser med barnet og har rygg og nakkestøtte som kan justeres oppover i takt med at barnet vokser. Beltestoler er godkjent fra 15 kg.

Se de ulike fargene av Besafe Izi Combi X4 med Isofix under:

Besafe Izi Combi X4 med Isofix

Gode tips for sikring av barn i bil:

• Følg produsentens monteringsanvisning svært nøye.

• La barna sitte bakovervendt så lenge som mulig, helst til barnet er minst 4 år gammelt.

• Bilbeltet skal alltid sitte på tett inntil kroppen som mulig og være godt strammet, og ikke ligge under armen eller bak ryggen til barnet.

• Unngå at barnestolen står løst i setet.

• God hodestøtte er viktig for sikkerheten ved en sidekollisjon.

Kilde: NAF