• A8 L
  A8 L
  Pris: fra 1 261 900 NOK Mnd.pris fra 8 850 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: 12,1–7,2 l/100km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 275–188 g/km

  Eff. rente 5,48 % ved lånebehov kr 790 205 o/10 år, etableringsgebyr kr 2.724. Totalt kr 1 449 185. 

 • A8 TFSI e
  A8 TFSI e
  Pris: fra 1 169 800 NOK Mnd.pris fra 8 214 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: Bensin: 2,6–2,2 l/100km | Strøm: 21,3–20,3 kWh/100 km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 59–51 g/km

 • A8 L TFSI e
  A8 L TFSI e
  Pris: fra 1 258 500 NOK Mnd.pris fra 8 827 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: Bensin: 2,6–2,3 l/100km | Strøm: 21,3–20,8 kWh/100 km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 61–53 g/km

 • S8 TFSI
  S8 TFSI
  Pris: fra 1 642 600 NOK Mnd.pris fra 11 481 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: 11,8–11,5 l/100km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 267–260 g/km

 • Q7 TFSI e
  Q7 TFSI e
  Pris: fra 1 028 900 NOK Mnd.pris fra 7 240 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: Bensin: 3,0–2,5 l/100km | Strøm: 25,0–23,5 kWh/100 km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 68–57 g/km

 • SQ7 TFSI
  SQ7 TFSI
  Pris: fra 1 536 800 NOK Mnd.pris fra 10 652 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: 12,7–11,9 l/100km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 288–270 g/km

Artificial Intelligence > Audi Norge

Artificial Intelligence (AI)
- fra visjon til virkelighet

Den selvkjørende bilen er ikke altfor langt unna, men hva kan vi forvente av Artificial Intelligence (kunstig intelligens), eller Audi Intelligence som vi bruker uttrykket, og hvordan vil det påvirke livene våre?

artificial_intelligence_audi.jpg
Det er bare noen år siden AI bokstavelig talt var science fiction. I dag er kunnskap og bevissthet rundt AI kommet mye lenger, og allerede benytter vi oss av teknologien – uten nødvendigvis å tenke over det.

Bilene våre er gode eksempler på hvordan AI er noe vi omgir oss med daglig, og ikke minst hvor viktig det blir i fremtiden. Stadig mer intelligente assistentprogram hjelper oss med alt fra rygging til å holde avstand, men dette er bare begynnelsen. Bilene blir hele tiden mer AI-drevet, de vil parkere på egenhånd, kunne overta kjøringen i rushtrafikk, kalkulere de raskeste og beste rutene og fortsette å utvikle seg, helt til vi er fremme ved selvkjørende, biler. Andrew Ng, professor på Standford University og en av de ledende forskerne på AI i verden, mener teknologien er like revolusjonerende som det var å få elektrisitet.
– Den industrielle revolusjonen frigjorde folk fra repeterende fysisk arbeid, nå gjør AI det samme for mentalt arbeid.» Andrew Ng forutser at gjennom AI vil vi oppleve enorm fremgang innen alt fra helsevesen til transport. Livene våre vil bli enklere, tryggere og mer effektive, sier Andrew Ng.

Ng er så langt ifra den eneste som spår en lys teknologisk fremtid. Forskningen er kommet så langt at vi klart ser områder hvor AI vil påvirke livene våre til det bedre. Assistentsystemene utvikler seg i rasende fart. Med Audi AI traffic jam pilot kan for eksempel bilen overta kjøringen i hastigheter under 60 km/t, på motorveier hvor det er fysiske skiller, eller bilen kan parkere seg selv. Det er ikke mange årene siden dette ble sett på som umulig, men nå er det i ferd med å bli en del av hverdagen vår.
ai_audi.jpg
Som Andrew Ng sier vil utviklingen sørge for at hverdagen vår blir både enklere og mer komfortabel. Bilen, eller andre områder der AI tas i bruk, vil selv overta kjedelige og repeterende oppgaver, dette gjør at vi får mer tid til overs og mindre stress med å huske på og bekymre oss over ting. For eksempel vil bilen selv kunne bestille service når den trenger det, og takket være at den alltid er koblet på nettet vil den alltid kjenne den raskeste og beste ruten du bør kjøre. Ikke bare slipper du å planlegge hvordan du skal kjøre i rushtrafikken, bilen sørger også for at du ikke trenger å følge med på veien. Utvilsomt noe å glede seg til.
Fortsatt står vi i startgropen når det gjelder AI, men utviklingen skjer raskt. Sumang Liu, leder for Mosaic, jobber for en verden der AI fungerer som en fjernkontroll for livene våre, enten det gjelder i bilen eller hjemme. Og fjernkontrollen er stemmestyrt:

– Tenk når dagen kommer at vi bare kan si – nå går jeg hjem – så setter det i gang en rekke hendelser, som at bilen starter, varmen blir skrudd på hjemme, familien får beskjed, sier Liu.
Denne teknologien er allerede kommet så langt at Liu og Mosaic i dag jobber sammen med eiendomsutviklere i San Francisco for å utstyre leiligheter med den nødvendige hardware og software for at beboerne skal kunne kommunisere med en alltid tilstedeværende assistent i alle rom.

Med AI kommer selvfølgelig også utfordringer, som behovet for gode kontrollsystemer. Men brukt på den rette måten og utviklet med det mål for øyet at livene våre skal bli mer komfortable, er det ingen tvil om at vi har mye å hente gjennom AI.

Yann LeCunn, fra Facebook AI Research (FAIR) og ledende computerekspert innen AI de siste 40 årene, mener at i løpet av et tiår vil vi være kommet så langt at maskinene konkret vil være i stand til å gjøre livene våre både mer effektive, tryggere og bedre, enten det er snakk om biler som parkerer seg selv eller som er i stand til å lese hvordan det står til med helsen din:

– Intelligens er evnen til å forutse hva som vil skje, basert på erfaring og fornuft, det har ikke maskinene vært i stand til før nå. Nå blir de mer selvlærende, og en mulighet for å utvikle dette videre er ved å sette et AI-system opp mot et annet, og la de lære av hverandre. Det er den beste og kuleste ideen innen AI-utvikling de siste 10–20 årene, slår han fast.

Utviklingen går i en rasende fart, gårsdagens sci-fi-filmer, er dagens virkelighet. Enn så lenge trenger du ikke være redd for at bilen skal overta fullstendig. Alle som er glade i å sitte bak rattet vil kunne fortsette å kose seg i førersetet. Derimot kan vi om ikke altfor lenge, la bilen få ta seg av alle de kjedelige oppgavene, som køkjøring og lukeparkering – og det gleder vi oss til!
Les også: Fremtidens selvkjørende biler vil gi deg 1 ekstra time i døgnet

Lyst til å prøvekjøre en av Audi modellene selv om de ikke enda er selvkjørende? Registrer deg her: