Audi "sphere" concept | Det nye interiørkonsptet | Audi Norge
Audi urbansphere concept

Nye konseptbiler i luksusklassen

Audi skysphere, grandsphere og urbansphere

Audi presenterer en ny familie av konseptbiler for å illustrere hvordan fremtidens design for luksusklassen vil se ut. Bruk av "sphere" i navnene til alle tre modellene, understreker designets fokus på et nytt interiørkonsept og et helhetlig digitalt økosystemet.

Audi urbansphere concept

Audi urbansphere concept¹ gir en klar visjon for fremtidens mobilitet i urbane strøk og storbyer. Fullspekket med det fremste innen teknologi og moderne interiør, setter urbansphere en helt ny standard for passasjerenes komfort og opplevelse inne i bilen.

Audi urbansphere er laget på PPE-plattformen og har selvsagt quattro firhjulstrekk. Batteriet kan lades med opp til 270 kilowatt, og kan oppnå en rekkevidde på 300 kilometer på ti minutter. Batteriet kan lades fra 5 til 80 prosent på mindre enn 25 minutter, og leverer en rekkevidde på opp til 750 kilometer WLTP.

Audi urbansphere concept
Audi urbansphere concept

Audi urbansphere konseptet er 5.51 meter lang, 2.01 meter bred og 1.87 meter høy. Bilen er designet “fra innsiden og ut”, der passasjerenes komfort og mulighetsrom inne i bilen har vært førende for hvordan den ser ut utenpå. Tanken er at passasjerene selv skal velge om de vil jobbe, streame, samhandle eller slappe av. Funksjonene inne i bilen skal også ivareta oppgaver som for eksempel online-shopping, middagsplanlegging eller se på konserter eller sportsarrangementer. Den autonome bilen vil plukke opp passasjerene hjemme, og deretter finne parkeringsplass med lademuligheter.

Audi urbansphere er opprinnelig utviklet for asiatiske megacities, men er også tenkt å kunne tilpasses andre metropoler og storbyer i verden.

Når du åpner bilen rulles den røde løperen ut i form av lyssetting på bakken. De seks setene er plassert med to i bredden, for å gi passasjerene følelsen av førsteklasses luksus eller «business class». Stolene kan reguleres mot hverandre, eller man kan sette opp skjermbeskyttelse mellom setene for å ivareta hver passasjers privatliv. Det er lagt vekt på materialer som tre og ull, for å sikre kvalitet og følelsen av komfort og hjemmehygge.

Oppdag mer på progress.audi

Audi skysphere concept

Audi skysphere concept¹ er utviklet med ett mål for øye: å se for seg en fremtid der bilen blir en interaktiv sfære og opplevelsesenhet. Den elektriske to-dørs roadsteren kombinerer visjonen om autonom kjøring, et revolusjonerende nytt interiørdesign og et fullt integrert digitalt økosystem.

Audi skysphere concept

For å gi passasjerene maksimal frihet, er Audi skysphere concept utviklet for to ulike kjøreopplevelser: «Grand Touring», og «Sport». Her benyttes en spektakulær teknisk detalj – en variabel akselavstand. Elektriske motorer og en finurlig mekanikk gjør at karosseri- og rammekomponentene kan skyves 250 mm, slik at både akselavstanden og den totale lengden endres. Samtidig kan bakkeklaringen justeres med 10 mm, for å prioritere enten komfort eller kjøredynamikk.

Med en berøring velger sjåføren sin kjøreopplevelse. Med forkortet akselavstand kan han eller hun selv kjøre den 4,94 meter lange roadsteren i «Sport»-modus. Da sørger firehjulsstyringen for en utsøkt agilitet, tross lengden.

Føreren kan også velge å la seg bli kjørt av den da 5,19 meter lange bilen i den autonome «Grand Touring»-modusen. Da kan landskapet under åpen himmel virkelig nytes, med maksimal benplass og tjenester fra det integrerte, digitale økosystemet. Ratt og pedaler forsvinner, og romfølelsen åpner for helt nye dimensjoner i en sportslig kabriolet.

465 kW kraftutfoldelse

«Audi skysphere» har en elektrisk motor som driver bakakselen. 456 kW (632 hk) og 750 Nm dreiemoment har en enkel jobb med den rundt 1800 kg lette roadsteren. Rundt 60 % av vekten hviler på bakakselen, noe som gir en enestående fremdrift. Om ønskelig akselererer bilen til 100 km/h på bare 4 sekunder.

Batterimodulene i «Audi skysphere» er i hovedsak plassert bak kupeen – en ideell plassering med tanke på agilitlet og tyngdepunkt. Ytterligere batterimoduler finnes mellom setene og i midttunellen gjennom kupeen, også dette en plassering som er gunstig for dynamikken. Batterikapasiteten er ventet å bli mer enn 80 kWh. Dermed oppnås en rekkevidde – i alle fall i den økonomiske GT – modusen – på over 500 km etter WLTP-standarden.

Bakhjulsstyring og adaptivt luftunderstell

Både foran og bak er hjulopphenget av typen doble triangelarmer, der både øvre og nedre bærearmer er i aluminium. Styringen av alle fire hjulene gjøres med et «steer-by-wire»-system, uten mekanisk forbindelse med forhjulene. Dermed kan ulike styreutvekslinger og avstemminger velges med et tastetrykk, og styringen kan gå fra å være ekstremt direkte til svært komfortable, men også fra å ha stor tilbakemeldingsmotstand til liten. Kombinasjonen av firehjulsstyring og adaptiv akselavstand gir også en kort svingradius.

Adaptivt luftunderstell er allerede en klassisk understellsteknologi hos Audi. Nå vises det neste evolusjonstrinnet: Tre uavhengige luftkammer sørger for en komfortabel grunninnstilling. Ved sportslig kjøring eller høye belastninger kan enkeltkammer deaktiveres. Resultat: Fjæringsresponsen blir mer progressiv – krengningsbevegelser og steiling/ kneling blir redusert til et minimum. Senkingen av karosseriet med 10 mm er også gunstig for luftmotstanden, og dermed rekkevidden ved langkjøring.

Audi skysphere concept interiør

Når bilen overtar hele ansvaret for kjøringen kan betjeningselementer som ratt og pedaler fjernes, slik at også sjåføren kan nyte en helt ny grad av frihet. Uten betjeningselementer oppleves interiøret lettere, og mer rommelig. Den estetiske elegansen fra designmøbler preger de komfortable setene, samtidig som de oppfyller alle funksjonene til et bilsete – som for eksempel sidestøtte og sikkerhetsegenskaper.

Setetrekkene er av bærekraftig produsert mikrofiber, og de mange innstillingsmulighetene gir en bevegelsesfrihet som en førsteklasses flyreise. Økologisk sertifisert eukalyptustre og syntetisk produsert lærerstatning er andre eksempler på bærekraftige materialer.

Ved manuell kjøring, endrer interiøret seg til en ergonomisk perfekt bil. Sammen med understell og karosseri, kommer også monitorpanelet og midtkonsollen bakover. Sjåføren har dermed alle betjeningselementene i riktig posisjon.

Den store monitorflaten strekker seg i 1 415 mm bredde, med en høyde på 180 mm. Med den øvre delen av midtkonsollen betjenes bilsystemene og infotainmentsystemet. I «Grand Touring»-modus kan man velge innhold fra internett, som videokonferanser eller filmer. Små touchpaneler i dørene betjener klimafunksjonene.

Audi grandsphere concept

Med 5,35 meter lengde, 2 meter bredde og en høyde på 1,39 meter, plasserer Audi grandsphere concept seg utvilsomt i den største luksusklassen. Akselavstanden på 3,19 meter overgår med god margin selv den lange versjonen av dagens Audi A8.

På første klasse mot fremtiden

I likhet med en førsteklasses flyreise kombinerer Audi grandphere concept det beste fra luksusreiser og høy komfort med et omfattende opplevelsestilbud ombord. Nivå 4 automatisert kjøring gjør nye dimensjoner av frihet mulig: i denne modusen blir interiøret til en romslig opplevelsessfære uten ratt, pedaler eller skjermer. Og forsetene blir en førsteklasses salong med maksimal plass, friere utsikt og tilgang til alle funksjonene i et helhetlig digitalt økosystem som Audi grandsphere er integrert i.

Audi grandsphere concept

Dørene på Audi grandsphere concept slår mot hverandre, uten noen B-stolpe. Hele interiøret åpnes opp i det samme passasjerene skal ta plass. Allerede før det, har bilen indentifisert de reisende ved å gjenkjenne ganglaget – en innovativ funksjon som gjør at dørene åpnes, og at de får en individuell velkomst.

Interiørlinjene er markert horisontale. Det åpne, brede interiøret bygger opp under inntrykket av et unikt rom. De store glassflatene understreker også denne følelsen. Det samme gjelder den spesielle geometrien til sidevinduene. Den øvre halvdelen har en distinkt vinkel – den videste delen er like over øyehøyde. Dette er et grep som Audi første gang viste i 2017, med den futuristiske konseptbilen AI:CON. Nå nærmer dette seg serieproduksjon.

Audi grandsphere concept er en 2+2-seter, med individuelle seter både foran og bak. De kan stilles inn for å optimeres til ulike behov. Hodestøttene har egne luftdyser med filtrering og temperaturkontroll – om ønskelig også med dufttilsats. Høyttalere som ikke kan høres av andre enn den som sitter is setet er også integrert.

Mellom forsetene finnes en kompakt, avkjølt bar med to glass – nok et tegn på at «Audi grandsphere concept» sikter mot første klasse.

Utvendig design

Like slående som dimensjonene, er det visuelle inntrykket man får ved det første møtet. Audi grandsphere concept er nemlig fjernt fra en tradisjonell sedan. Den minner mer om en firedørs GT, med linjer som kommer rett fra vindtunnelen. Den er også helt strippet for dekor og unødvendige detaljer. Proporsjonene vitner om elektrisk drivlinje, med korte overheng, flatt panser, og en langt fremtrukken frontrute. Dog, i motsetning til mange elbiler, er designet slett ikke futuristisk, men understreker heller klassiske skjønnhetsideal.

Toppen av panseret er trukket langt bakover, for å illudere et langt motorrom – som på en klassisk GT. Bak fortsettes denne linjen i samme høyde over bakhjulene, slik at hele kupeen omfavnes, og størrelsen betones.

En annen horisontal linje deler dørområdene. Hjulene har et mykt, men likevel distinkt uttrykk – altså typisk Audi. Den slanke hekken bak den markante C-stolpen følger klassiske strømlinjeformer, og den dynamisk fallende taklinjen viser at «grandsphere» ivaretar Audi Sportback-tradisjonen. Alle linjer og alle flater virker å være organisk forbundet, slik at de forenes i en monolittisk helhet.

De 23-tommer store hjulene siterer et ikon fra 90-tallet: Audi Avus. De seks dobbeltekene signaliserer både letthet og stabilitet, og minner både om funksjonelle motorsporthjul, og design i Bauhaus-tradisjonen.

Drivlinje og lading

Den teknologiske plattformen til Audi grandsphere concept er kjent som «Premium Platform Electric» (PPE). Denne er utviklet kun for elektrisk drift, og utnytter derfor teknologien til det fulle. Nøkkelelementet i PPE-plattformen er batterimodulen mellom akslene, som kan lagre rundt 120 kWh energi i «grandsphere concept». En flat batterilayout er mulig siden Audi utnytter hele bilens lengde mellom akslene.

Audi grandsphere concept har selvsagt også quattro. Konseptbilen har to elektriske motorer, som gir perfekt balanse mellom dynamisk kjøring og energieffektivitet. De to motorene leverer samlet 530 kW (721 hk), og et dreiemoment på 960 Nm.

Hjertet i drivlinjen er likevel ladesystemet med 800-voltteknologi. På samme måte som Audi e-tron GT, gjør dette det mulig å lade med opptil 270 kW over kortere tidsrom ved lynladestasjoner. Ladetidene nærmer seg tidene det tar å tanke en tradisjonell bil: Ti minutter med lading er nok til å gi bilen 300 nye kilometer i rekkevidde. På mindre enn 25 minutter kan det 120 kWh store batteriet lades fra 5 til 80 % kapasitet.

Sammen med en rekkevidde på mer enn 750 km – avhengig av valgt kjøremodus og kraftleveranse – er Audi grandsphere concept utvilsomt egnet for lange distanser.

Audi grandsphere concept front

Når man ser inn i det minimalistiske interiøret med naturlige farger før bilen aktiveres, er hverken instrumenter eller sorte skjermer synlige. Dette er en forfinet form av «digital detox».

Isteden domineres inntrykket av høyverdige materialer: Tre og ull, syntetiske stoffer og metall møter passasjerene, og gir en god følelse ved berøring. Mange av disse materialene er fra bærekraftige kultiveringer, eller er laget av resirkulerte råvarer. Det finnes ikke lær i Audi grandsphere.

Et svært innovativt kontrollelement er plassert i nær døren: MMI med berøringsfri respons. Dersom føreren sitter i aktiv posisjon bak rattet, langt fremme i interiøret, kan føreren velge fra haptiske funksjonsmenyer i flere nivåer ved rotere og trykke.

Dersom sjåføren aktiverer autonomt kjøremodus og trekker seg tilbake, kan disse menyene fremdeles betjenes, men da gjennom en kombinasjon av blikkdeteksjon og gest-styring. Dermed kan alle funksjonene fremdeles benyttes – helt uten berøring.

Høyteknologiske "sfærer"

Konseptbilene viser hvordan Audi i nær fremtid forestiller seg førsteklasses mobilitet med «design-rom» som omslutter passasjerene og tilbyr nye opplevelser under reisen. Audi kaller det "sfærer".

Med overgangen til elektromobilitet, og innen få år automatisk kjøring (nivå 4), vil denne sfæren endres mer dramatisk enn det har gjort de siste tiårene. Og med interiøret og den romlige arkitekturen vil det også dukke opp et helt nytt bilkonsept, hvor det indre rommet blir kjernen i designet av nye biler. Et digitalt økosystem vil også gjøre det mulig med personlige tjenester utenfor bilen.

Hver av de tre konseptbilene, skysphere, grandsphere og urbansphere, tolker dette paradigmeskiftet i design ulikt, men har passasjerens behov og opplevd kvalitet på toppen av listen over designkriterier. Teknologiske innovasjoner og materialer av høyeste kvalitet omslutter passasjerene om bord, hvor de kan nyte friheten til å kjøre selv eller - når det er mulig - koble fra trafikken og omgivelsene i en helt selvkjørende bil.

I motsetning til visjonsbiler som Audi AI: CON eller AI: ME, prøver ikke de nye konseptbilene å se inn i en fjern fremtid. I stedet presenterer de linjer, teknologier og opplevelser som forventes å dukke opp fra midten av 2020-tallet i seriebiler fra Audi.

Audi Norge Lanseringer
Audi "sphere" concept