Fra Audi A5 til e-tron | På langtur i Europa med elbil | Audi
Audi Norge Elbil
Langtur med e-tron

På langtur med Audi e-tron

Mats Christian Knutsen gikk fra A5 til e-tron, og la straks ut på langtur i Europa.
– Her er det plass til alt og alle, og i tillegg er den morsom å kjøre. Det hadde jeg ikke forventet av en elbil, sier Mats Christian Knutsen.

Artikkel fra 2019
Mats Christian Knutsen i sin nye Audi e-tron

Fra A5 til e-tron

– e-tron er min første elbil, og den er så komfortabel at det bokstavelig talt føles som å kjøre på en sky. Jeg hadde virkelig ikke trodd at en så stillegående bil kan være så morsom å kjøre, sier Mats Christian Knutsen.

– For meg som er opptatt av god lyd på anlegget, føler jeg at jeg sitter i et lydstudio. Jeg har utrolig nok bedre lyd i bilen enn på lydanlegget i stua, noe som er ironisk ettersom jeg har lagt en del penger i det, ler han. Utover dette er det selve ladeopplevelsen som er den største forskjellen fra Audi A5 som Mats kjørte tidligere. – I begynnelsen føltes alt litt fremmed, men man blir fort vant til det. Nå plugger jeg inn bilen, går inn og kjøper en iskrem og kommer ut til en hurtigladet bil. Enkelt og greit, sier han.

– Dessuten kom vi til å spare på de månedlige utgiftene hvis vi kjøpte denne bilen kontra en bensin- eller dieselbil. Vi slipper årsavgift, moms, bensinutgifter, parkeringsutgifter og bompenger, forklarer han, og legger til at slik er det i Stavanger. I andre byer er det kanskje andre regler som gjelder.

Audi e-tron er en familievennlig elbil

At det ble en e-tron er ikke helt tilfeldig. Mats var en fornøyd eier av en Audi A5, men da han og samboeren fant ut at to snart skulle bli tre, var tiden inne for å oppgradere til en mer familievennlig bil. Det var spesielt viktig at den nye bilen scoret høyt på sikkerhet på grunn av den lille passasjeren som etterhvert vil innta baksetet. – e-tron føles som en ordentlig voksenbil, sier Mats, og paret falt øyeblikkelig for det lekre ytre og de rause dimensjonene på e-tron.

Mats Christian Knutsen i sin nye Audi e-tron

Tok e-tron på roadtrip i Europa

Når vi snakker med Mats, har han hatt sin e-tron i gråfargen «tyfon» i en drøy måned. På den tiden har han rukket å kjøre mye, og selveste jomfruturen gikk til Krakow i Polen.

– Jeg må innrømme at jeg ikke helt visste hva jeg bega meg ut på, da vi tok fergen til Hirtshals samme dag som vi fikk bilen. Fergen gikk ikke før klokken åtte om kvelden, så vi rakk å kjøre litt rundt i nærområdet før vi dro. I tillegg hadde jeg testkjørt bilen, men det er jo noe helt annet å ta den med på en roadtrip på kontinentet. Skulle jeg ha reist på samme tur i dag, så hadde jeg planlagt bedre med tanke på lademuligheter underveis, sier han.

Les også: Slik lader du e-tron hjemme og borte

Lading i Europa

I Danmark ble paret møtt med et godt utbygd ladenettverk. Da de kom til Tyskland derimot, fikk de bekreftet hvilket foregangsland Norge er på ladefronten. Flere av ladestasjonene i Tyskland var ute av drift, og mange hadde makseffekt på 50 kilowatt. Dessuten var de ofte plassert i øde strøk eller intetsigende industriområder, der man også måtte regne med lang ventetid. – Heldigvis har e-tron veldig god rekkevidde, så det gikk fint med oss. Men nå er jeg én erfaring klokere, og anbefaler andre elbilsjåfører som skal på biltur til kontinentet å planlegge neste lading når det er hundre kilometer igjen på batteriet. Da unngår man stress, sier Mats. Han tipser også om en god app som heter PlugShare. Den er brukerbasert, og i tillegg til å vise nøyaktig hvor ladestasjonene ligger, så tipser brukerne om spenningen var som lovet og om den generelle brukeropplevelsen på ladestasjonen.

I Polen var ladesituasjonen nokså lik Tyskland, bortsett fra at ladestasjonene ofte lå i tilknytning til store kjøpesentre. Der benyttet paret ladetiden til å kjøpe inn babyutstyr til den lille som snart var på vei.

Mats Christian Knutsen viser frem bagasjeromkapasiteten i e-tron

– Vi fylte hele det romslige bagasjerommet med barnevogn, barneseng, barnesete til bilen og alt det andre som vi allikevel hadde måttet kjøpe hjemme. I Krakow fikk vi det til en langt hyggeligere pris, sier han. På vei tilbake tok paret ferge til Kristiansand, og fikk dermed lagt inn en lengre Norgesetappe med den nye bilen.

– Det var ordentlig luksus å kjøre fra Kristiansand til Stavanger og kunne lade bilen med en lynlader med 350 kW effekt underveis. Fremtiden for elbilsjåfører på hjemmebane ser lys ut, og jeg er spesielt optimistisk til at det etterhvert vil bli et samlet leverandørnettverk, sier den nyfrelste elbilsjåføren.

Vurderer du ny el-SUV?

Det er ikke lenger mulig å konfigurere Audi e-tron. Ta kontakt med din Audi-forhandler for å finne nye og brukte biler, eller sjekk ut nye Audi Q8 e-tron.

Audi Norge Elbil
Langtur med e-tron