Elbillader hjemme | Hjemmelading og ladeboks | Audi
Audi SQ8 e-tron

Elbillader hjemme

Alt du trenger å vite om å lade elbil hjemme

Elbillader hjemme

Alt du trenger å vite om å lade elbil hjemme

Slik lader du elbil hjemme

Når du skal lade hjemme kan du enten montere en vanlig strømkurs utelukkende for lading av elbil, eller investere i en skikkelig ladeboks. Lader du elbilen gjennom vanlig stikkontakt hjemme, er det viktig at du er klar over risikoen ved slik lading. Et elbilbatteri krever mye strøm over lang tid, og dersom ledningsnettet til stikkontakten er gammelt eller for svakt, kan det gå varmgang og i verste fall ta fyr.

Har du eget elektrisk anlegg og mulighet til lading utenfor huset eller i garasjen bør du installere en helt egen strømkurs beregnet på lading av elbil. I tillegg bør du investere i en ladeboks på veggen (Mode 3) , og ikke vanlig stikkontakt.

Lading av elbil på vanlig stikkontakt

Har du ladekabel som kan betjene husholdningsstøpsel kan du bruke denne som nødløsning, men vi fraråder å bruke denne til regelmessig lading av elbilen din. Lading av elbil på vanlig stikkontakt bør kun benyttes til nødlading med følgende sjekklise:

  • Du har egen kurs til stikkontakten elbilen plugges inn i.
  • Kursen skal være maks 10 A.
  • Kursen må ha jordfeilbryter type B. Elbilen sette et A-jordvern ut av spill slik at det ikke oppdager jordfeil andre steder.
  • Sørg for at ladekabelen ikke henger i kontakten.
  • Bruk av skjøteledning frarådes på det sterkeste.
Illustrasjonsbilde.

Lade med vegglader/ladeboks

Ved installasjon av en ladeboks får du en dedikert kurs som gir all strøm til bilen, riktig sikring og jordfeilvern. I tillegg får du beskjed om eventuelle feil, og stopper strømtilførselen når bilen er fulladet. Med egen ladeboks får du også ladet raskere fordi du får utnyttet e-tron’s ladekapasitet på 32A dersom du har ekstra ombordlader som støtter 22 kW.

Merk at hjemmelading av våre elbiler kun skal skje via 1-fas 230V IT-nett eller 3-fas 400V TN-nett. Audi e-tron-modeller støtter ikke lading på flere faser i et 230V IT-nett.

Se under for spørsmål og svar om hjemmelading.

Illustrasjonsbilde.

Hvilken elbillader skal du velge hjemme?

Når du først har bestemt deg for å investere i en elbillader hjemme, er neste steg å finne ut hvilken ladeboks du skal velge. Å velge riktig elbillader kan ha mye å si for hvor raskt du kan lade elbilen din. Enten du vil ha ladeboksen på veggen utenfor huset eller i garasjen, bør du sørge for å installere en helt egen strømkurs som er beregnet for elbillading. Dette gjelder også hvis du lader elbilen hjemme med vanlig stikkontakt, noe du imidlertid kun bør gjøre i nødstilfeller og aldri ved hjelp av skjøteledning.

DEFA Power ladeboks

Defa elbillader

Det finnes mange elbilladere på markedet. Audi samarbeider med Defa og anbefaler derfor å velge den som leverandør. Uavhengig av leverandør må du også velge om du vil ha en smart ladeboks eller en enkel ladeboks. Med en smart ladeboks får du muligheten til å effektstyre og tidsstyre ladingen, mens en enkel ladeboks bare gir strøm til bilen når den er tilkoblet. Dagens strømpriser varierer som kjent både med tanke på hvor i landet du bor og hvilket klokkeslett på døgnet du bruker strøm. En smart elbillader vil gi deg muligheten til å lade mens strømmen er på sitt billigste.

Hvor mye kan du spare på å lade elbilen hjemme?

Hvor mye du sparer på å lade elbilen hjemme kontra på offentlige ladestasjoner avhenger selvfølgelig av strømprisene til enhver tid og når på døgnet du lader. Men mens du generelt må regne med å betale fra 6-9 kroner per kWh på offentlige ladestasjoner, slipper du unna med rundt 1-2 kroner per kWh når du lader hjemme. Det kan derfor være mye å spare i lengden på å installere en elbillader hjemme.

Hva koster det å installere en elbillader hjem

Hva det koster å installere en ladeboks hjemme varierer med type ladeboks. Veiledende pris for DEFA elbilladere er fra 15.945 kroner, inkludert ladeboks, ladekabel, installasjon, transport inntil 59 kilometer tur/retur og dokumentasjon. Ikke nøl med å ta kontakt med din nærmeste Audi-forhandler hvis du lurer på noe angående lading av elbil hjemme. Sammen finner vi den ladeløsningen som er best for deg.

Installasjon av elbillader hjemme

Vi skiller mellom to typer ladebokser, smarte ladebokser og enkle ladebokser. Velger du en smart ladeboks har du mulighet til å effektstyre og tidsstyre ladingen, mens en enkel ladeboks kun tilfører strøm til bilen din. Måten vi både måler og betaler for strøm er i endring, noe som er en god grunn til å velge en smart ladeboks fremfor en enkel slik at du er rustet for fremtiden. Dersom du ønsker å få installert en ladeboks hjemme finnes det flere aktører som kan hjelpe deg med dette. Du kan også gjøre det hos din Audi-forhandler når du kjøper elbil. Da vil du få hjelp til å finne løsningen som passer til dine behov samt montering av utstyr. Vi samarbeider med DEFA som du kan lese mer om her.

Hvor lenge må jeg lade?

Hvor lang tid det tar å lade batteriet, avhenger av flere faktorer, blant annet omgivelsestemperatur, hvilket støpsel som brukes, og om kupeen er blitt temperert på forhånd eller ikke (f.eks. fjernstyrt klimaregulering). Ved bruk av vanlige støpsler er ladeeffekten begrenset av e-tron-ladesystemet. Ladetidkalkulatoren tar utgangspunkt i verdiene for Audi Q4 e-tron og Audi Q6 e-tron.

Audi Norge Alt om lading
Hjemmelading