Teknologien i Q4 e-tron | Audi
Audi Q4 e-tron interiør

Audi Q4 e-tron - Teknologi

Bli kjent med teknologien bak eksteriør, interiør, elektrisk quattro, AR Head-up-display, lys, aerodynamikk og ladestyring i Q4 e-tron-modellene.

Nye Audi Q4 e-tron

Siden 2021 har Audi Q4 e-tron vært en av Audis mest populære modeller. Nå har bilen vært gjennom en oppgradering, og nye Audi Q4 e-tron byr på større ladekapasitet, nye funksjoner og en enda hvassere kjøreopplevelse.

Nye Audi Q4 e-tron byr blant annet på følgende nyheter: 

  • Ladakapasitet ved hurtiglading er nå på opptil 175 kW for Audi Q4 e-tron med firhjulstrekk
  • Muligheten til å forvarme batteriet ved bruk av ladeplanleggeren
  • En nyutviklet elektrisk motor på bakakselen gir høyere ytelse, mer kraft og også muligheten for lengre rekkevidde

Det er også gjort justeringer på bilens understell for å sikre en enda mer sportslig og dynamisk kjøreopplevelse.

Batteribeskyttelsesfunksjonen begrenser automatisk ladenivået til 80 prosent for å forlenge batteriets levetid. For å sikre intelligent tur- og ladeplanlegging, prioriterer e-tron-ruteplanleggeren høyytelses HPC-stasjoner (High-Power Charging forenkler ultrarask lading). Hvis sjåføren tar den foreslåtte ruten, aktiverer systemet batteriforbehandling i perioden før de nye Audi Q4 e-tron-modellene når den valgte, lagrede ladestasjonen. Hvis sjåføren velger en HPC-stasjon som destinasjon, aktiverer systemet termisk kondisjonering for å sikre at batteriet lades så raskt som mulig på stasjonen. For første gang har Audi Q4 e-tron modellfamilien også postkondisjonering. Her kjøler kjøretøyets termiske styringssystem ned batteriet, for eksempel hvis det overskrider en fast temperaturterskel etter kjøring eller lading.

Den nye elektriske motoren bruker optimalisert termisk styring for større effektivitet. Systemet har energibesparende kjøling: På grunn av geometrien og arrangementet av tannhjulene i transmisjonen samt spesialformede komponenter for transport og distribusjon av oljen, stiger nesten ikke temperaturene i drivverket i det hele tatt. Kjølekretsen sørger på sin side for at oljen er temperaturkontrollert. En relatert komponent er den vannkjølende kappen på utsiden av statoren.


Eksteriørdesignet på Q4 e-tron

Med Q4 e-tron og Q4 Sportback e-tron tar Audi neste steg i designspråket til sine elektriske modeller. De to kompakte SUV-ene gir serieproduksjon karosserilinjen som Audi Q4-konseptet og Audi Q4 Sportback e-tron-konseptet viser biler demonstrerte i begynnelsen av 2019.

Elektrisk quattro: Momentfordeling og kjøling

Den elektriske firehjulsdriften i Q4 e-tron-toppmodellene har en asynkron motor (ASM) på forhjulene som kan turtall opptil 14 000 o / min. Den er installert koaksialt og har kombinert kjøling med kjølevæske og olje. De viktigste fordelene med ASM er dens kortsiktige overbelastningskapasitet og minimale motstandstap når den er inaktiv - disse er viktige fordi frontmotoren ikke bidrar til driften i de fleste kjøresituasjoner av effektivitetshensyn.


Interiør og romslighet i Q4 e-tron

Fører og passasjerer vil oppleve helt nye dimensjoner i nye Audi Q4 e-tron. Rommeligheten i denne kompakte, elektriske SUV-en overgår klassegrensene, og tilbyr plass som i en «full-size»-SUV. Velkommen inn!


Augmented Reality Head-Up-Display

Med valgfri forstørret virkelighet head-up-skjerm i Q4 e-tron, tar Audi et stort skritt fremover innen skjermteknologi. Den gjenspeiler viktig informasjon via frontruten på to separate nivåer, statusseksjonen og AR-delen (augmented reality). Informasjonen gitt av noen av hjelpesystemene og navigasjonssystemets svingpiler, samt startpunkter og destinasjoner, er visuelt lagt på det tilsvarende stedet på det virkelige liv utenfor verden som innhold i AR-delen og vises dynamisk. De ser ut til å flyte i en fysisk avstand på omtrent ti meter (32,8 fot) til føreren. Avhengig av situasjonen vises de i noen tilfeller betydelig lenger fremme. Føreren kan forstå skjermene veldig raskt uten å bli forvirret eller distrahert av dem, og de er ekstremt nyttige under dårlige siktforhold.


Lysteknologi i Q4 e-tron

Frontlyktene til Q4 e-tron og Q4 Sportback e-tron er fullt utstyrt med lysdioder som standard. På forespørsel tilbyr Audi også Matrix LED-frontlykter - de gir de to elektriske kompakte SUV-ene et utseende som er fullt av karakter og umiskjennelig, dag og natt. Den neste utviklingsfasen i kjørelys er helt ny blant konkurrentene. Ved hjelp av operativsystemet MMI touch kan føreren bytte mellom fire digitale lyssignaturer når som helst. Hver av dem genererer sitt eget tema og gir kjørelysene et individuelt uttrykk. Den valgte varianten aktiveres neste gang kjøretøyet startes.


Aerodynamikk på Q4 e-tron

Designet til den kompakte elektriske SUV-en er full av karakter og imponerer med den høye kvaliteten på aerodynamikken. En nøkkelfaktor for dette er hoveddelen av kroppen. Det justerbare kjøleluftinntaket utgjør en annen viktig faktor i konseptet. Foran pakken som inneholder radiator og kompressor, som leveres av det sentrale nedre luftinntaket, sitter en ramme med en elektrisk lamell. Avhengig av situasjonen åpnes den hvis de store enhetene krever kjølig luft, for eksempel når bilen lades. I de fleste situasjoner forblir lamellen lukket for å minimere energitapene som oppstår når luft strømmer gjennom de smale kjølekanalene. Fordelen dette genererer for rekkevidden er rundt seks kilometer.


Ladestyring i Q4 e-tron

Det termiske styringssystemet tar sikte på å få batteriet opp til det ideelle temperaturområdet på rundt 30 grader raskt etter oppstart, og å holde det der til slutten av reisen. Dette sikrer at den fulle effekten - og dermed kraften til hele drivsystemet - er tilgjengelig etter kort tid, selv under ekstremt kalde forhold. Det sofistikerte termiske styringssystemet gir også batteriet en lang levetid - Audi garanterer at det fortsatt vil ha minst 70 prosent kapasitet etter åtte års drift eller etter 160 000 kilometer.

Helt nytt for Q4 e-tron er muligheten for å forvarme batteri før lading, gjennom å bruke bilens ladeplanlegger. Det vil si at navigasjonssystemet velger hurtigladerstasjoner langs veien, og ved å følge planlagte rute aktiveres forvarming av batteriet når bilen nærmer seg ladepunktet. Denne funksjonaliteten vil også automatisk aktivere nedkjøling av batteriet etter lading.


Modulær elektrisk plattform

Arkitekturen til det modulære elektriske drivsystemet (MEB) som de kompakte elektriske SUVene fra Audi er basert på, muliggjør en helt ny romoppdeling. Teknologikomponentene trenger bare litt plass: høyspentbatteripakken er utformet som en flat blokk under kupeen, mens drivenheten er plassert i et kompakt arrangement på bakakselen - og på forakselen i quattro-modellene. Den korte frontdelen inneholder radiatoren, den elektriske bremseforsterkeren og hovedkomponentene i klimaanlegget.


Audi Norge Q4 e-tron
Teknologien i q4-e-tron