Lade elbil hjemme | Hjemmelading og ladeboks | Audi
Audi Norge Alt om lading
Hjemmelading

Lade elbil hjemme

Når du skal lade hjemme kan du enten montere en vanlig strømkurs utelukkende for lading av elbil, eller investere i en skikkelig ladeboks. Lader du elbilen gjennom vanlig stikkontakt hjemme, er det viktig at du er klar over risikoen ved slik lading. Et elbilbatteri krever mye strøm over lang tid, og dersom ledningsnettet til stikkontakten er gammelt eller for svakt, kan det gå varmgang og i verste fall ta fyr.

Slik lader du elbil hjemme

Har du eget elektrisk anlegg og mulighet til lading utenfor huset eller i garasjen bør du installere en helt egen strømkurs beregnet på lading av elbil. I tillegg bør du investere i en ladeboks på veggen (Mode 3) , og ikke vanlig stikkontakt.

Lading av elbil på vanlig stikkontakt

Har du ladekabel som kan betjene husholdningsstøpsel kan du bruke denne som nødløsning, men vi fraråder å bruke denne til regelmessig lading av elbilen din. Lading av elbil på vanlig stikkontakt bør kun benyttes til nødlading med følgende sjekklise:

> Du har egen kurs til stikkontakten elbilen plugges inn i.
> Kursen skal være maks 10 A.
> Kursen må ha jordfeilbryter type B. Elbilen sette et A-jordvern ut av spill slik at det ikke oppdager jordfeil andre steder.
> Sørg for at ladekabelen ikke henger i kontakten.
> Bruk av skjøteledning frarådes på det sterkeste.
Audi e-tron lading

Lade med vegglader/ladeboks

Ved installasjon av en ladeboks får du en dedikert kurs som gir all strøm til bilen, riktig sikring og jordfeilvern. I tillegg får du beskjed om eventuelle feil, og stopper strømtilførselen når bilen er fulladet. Med egen ladeboks får du også ladet raskere fordi du får utnyttet e-tron’s ladekapasitet på 32A dersom du har ekstra ombordlader som støtter 22 kW.

Merk at hjemmelading av våre elbiler kun skal skje via 1-fas 230V IT-nett eller 3-fas 400V TN-nett. Audi e-tron-modeller støtter ikke lading på flere faser i et 230V IT-nett.

Se under for spørsmål og svar om hjemmelading.

Illustrasjonsbilde.

Installasjon av elbillader hjemme

Vi skiller mellom to typer ladebokser, smarte ladebokser og enkle ladebokser. Velger du en smart ladeboks har du mulighet til å effektstyre og tidsstyre ladingen, mens en enkel ladeboks kun tilfører strøm til bilen din. Måten vi både måler og betaler for strøm er i endring, noe som er en god grunn til å velge en smart ladeboks fremfor en enkel slik at du er rustet for fremtiden. Dersom du ønsker å få installert en ladeboks hjemme finnes det flere aktører som kan hjelpe deg med dette. Du kan også gjøre det hos din Audi-forhandler når du kjøper elbil. Da vil du få hjelp til å finne løsningen som passer til dine behov samt montering av utstyr. Vi samarbeider med DEFA som du kan lese mer om her.

Audi e-tron ladesystem connect

Ladesystem Connect

e-tron ladesystemet Connect støtter en ladeeffekt på inntil 22 kW og kan kobles til et kompatibelt strømstyringssystem i boligen din. Systemet består av en betjeningsenhet med en 5-tommers berøringsskjerm, en kabel til bilen i valgfri lengde og to strømkabler (én med husholdningsstøpsel og én med industristøpsel).

  • Strømbruddbeskyttelse: Sikrer optimal strømstyring ved å justere ladeeffekt i henhold til øvrig strømforbruk i boligen.
  • Kostnadsoptimert lading: Systemet tar hensyn til døgnvariasjoner i strømprisen når ladingen planlegges i myAudi-appen.
  • Grønn energi: Har du solcelleanlegg, kan du optimere ladingen slik at den lades så mye som mulig med solenergi.
  • Integrert ladestrømregistrering: Registrering av strømforbruket under lading gjør det enkelt å dokumentere strømutgifter knyttet til jobbkjøring.
  • Sikkerhet: Ved å programmere inn en 4-sifret PIN-kode kan du beskytte ladesystemet mot uautorisert bruk.
  • Alltid oppdatert: Med programvareoppdateringene holder du e-tron-ladesystemet connect oppdatert.

Ladesystemet Connect kan bestilles som tilbehør til alle Audi e-tron-modeller.

Hvor lenge må jeg lade?

Hvor lang tid det tar å lade batteriet, avhenger av flere faktorer, blant annet omgivelsestemperatur, hvilket støpsel som brukes, og om kupeen er blitt temperert på forhånd eller ikke (f.eks. fjernstyrt klimaregulering). Ved bruk av vanlige støpsler er ladeeffekten begrenset av e-tron-ladesystemet. Ladetidkalkulatoren tar utgangspunkt i verdiene for Audi e-tron/ e-tron Sportback og e-tron S / S Sportback.

Spørsmål og svar om å lade elbil hjemme

Hvordan får jeg installert ladeboks hjemme?

Vi anbefaler at du kontakter en elektriker for å utføre en kontroll av det elektriske anlegget ditt. Elektriker setter opp ladeboksen via en egen kurs og legger opp ladeboksen etter hva som passer ditt elektriske anlegg. De fleste husholdninger har 230V anlegg og vil da på det meste med 32A få ut 7,2 kW. Velg en ladeboks med så stor kapasitet som mulig for å fremtidssikre ditt ladebehov.

Det er flere aktører som tilbyr ladebokser til hjemmelading. Våre forhandlere samarbeider med DEFA og Easee og kan hjelpe deg med å finne løsningen som passer til dine behov samt montering av utstyr.

Hva koster det å installere ladeboks hjemme?

Prisen for å installere ladeboks varierer med type ladeboks. Veiledende pris på installasjonspakke fra DEFA og Easee er fra kr 15 945 og inkluderer ladeboks, kabel, installasjon, transport inntil 59 km tur/retur og dokumentasjon.

Hvor mye koster det å lade elbilen hjemme?

Strømprisen du betaler for å lade elbilen din hjemme vil avhenge av hvilken avtale du har med din strømleverandør. Dersom strømprisen din er én krone per kWh, og du skal lade en Audi e-tron med batterkapasitet på 150 kWh, vil det koste deg cirka 150 kroner å ladet batteriet helt opp.

Hvor raskt kan jeg lade med ladeboksen hjemme?

Hvilken ladeeffekt du oppnår med ladeboks avhenger av flere faktorer, for eksempel hvor mye strøm du har tilgjengelig, antall tilkoblede brukere, batteritemperatur og hvor mye strøm bilen kan ta imot. Dersom bilen din kun kan ta 3,7 kW vil du aldri kunne få mer enn dette, uavhengig av hvor mye strøm laderen gir. Det vanligste blant hjemmeladere er 3,7 kW eller 7,4 kW. Dette holder for de fleste som hovedsaklig lader bilen om natten.

For å få inntil 22 kW lading krever det en 3-fase installasjon ved 32 A (400V TN-nett). Med 1-fase (32 A) vil du fortsatt få 3 ganger raskere lading (inntil 7,6 kW). Hvilken ladeeffekt som oppnås avhenger av flere faktorer, for eksempel batteritemperatur og/eller antall brukere i en ladestruktur kan begrense ladeeffekten.

Kan bilen lades på 3 faser i et 230V anlegg?

Nei, 230V har ikke 3 faser, kun 1 fase.

Jeg har 400V hjemme – hvilken sikring gir hvilken effekt?

Med 400V vil 16A gi en ca. effekt på 11kW, har du 32A vil det gi en ca. effekt på 22Kw, men det forutsetter at ombordladeren i bilen kan ta til seg så mye.

Tilleggsinfo: 230V = IT-anlegg (Isolated Terra). 400V = TN (Terra Neutral). Det lades med 230V i TN også, men over flere kurser. Man sier bare 400V for å holde de to systemene fra hverandre, i stedet for å si IT og TN.

Jeg har 400V hjemme med 32A som skal gi 22Kw, vil bilen ta til seg dette?

Bilen tar til seg det den har kapasitet til. Laderen som følger med bilen er på 11 kW, og selv om ladeboksen kan levere 22kW så vil bilen kun ta til seg 11 kW.

Jeg har satt opp ladeboks hjemme med 230V og 32A, men den gir ikke lovet effekt på 7,2 kW, hva er grunnen til dette?

Om du har en ladeboks som regulerer i forhold til bruk av strøm i huset og bilen, så vil bilen prioriteres til sist. Brukes det mindre strøm i huset så vil bilen få mer. Men temperatur vil også påvirke hvor mye som leveres til bilen. Batteritemperaturen vil også påvirke ladeeffekten. Dersom forskjell i ladeeffekten er markant og ikke endrer seg over tid så anbefaler vi deg å ta kontakt med din elektriker så de får undersøkt ladeboksen og det elektriske anlegget ditt.

Jeg har en elbil hjemmelader uten ladekabel, skal laderen inn i boksen først så bilen eller omvendt?

Du setter kabelen inn i boksen først og deretter den andre enden inn i bilen.

Bilen min ble levert med en lader for stikkontakt, er det trygt å bruke denne?

Du kan lade med stikkontakt innimellom, men det anbefales ikke som fast lademetode, kun som nødlading. Pass på at stikkontakten kan ta den strømmen som kreves ved lading i stikkontakt som er minimum 10A. På grunn av fare for overoppheting av støpsel/stikkontakt skal det IKKE brukes skjøteledning ved lading via stikkontakt. Kabeltrommel som ikke er helt rullet ut vil også kunne bli overopphetet.

Vi anbefaler å få montert egen ladeboks med egen kurs og jordfeilbryter B etter gjeldende regler, kontakt elektriker. Ladeboksene kan leveres med fastmontert ladekabel eller du kan velge den uten å bruke kabelen for offentlig lading som følger med bilen.

Hva må jeg passe på når jeg skal lade på en (offentlig) elbil ladestasjon?

I tillegg til punktene som nevnes her, finner du all relevant informasjon i bilens instruksjonsbok i menyen "Høyenergibatteri – Lade – Starte lading".

1. Bilen må være låst opp.
2. Trykk på tasten over ladeluken for å åpne den. Ladeluken er plassert på forskjermen på førersiden. Det kan også være en AC-ladekontakt på passasjersiden, avhengig av bilens utstyr.
3. Hvis det følger en ladekabel med bilen, bruk denne. Den ligger i oppbevaringsrommet under panseret. Panserutløseren finner du i fotrommet på førersiden.
4. Sett inn støpslet og hold det fast til det er låst (lysdioden blinker hvitt).
5. Betal for ladingen (hold RFID-kortet mot leseren på ladestasjonen eller start ladingen i appen), og følg instruksjonene på ladestasjonen.
NB: Du kan bare bruke ladekort (f.eks. fra e-tron Charging Service) som tilbyderen godtar. Bruk ev. en annen tilbyder eller kredittkort.
6. Følg med på ladeindikatoren (blinker grønt = bilen lader). Du finner en forklaring ved siden av ladekontakten.
7. Ladeenergien og beregnet ladetid vises i kombiinstrumentet når du åpner døren.

Avslutte lading:
8. Lås opp bilen.
9. Trykk på tasten på bilens ladekontakt for å avslutte ladingen. Bekreft om nødvendig ladingen på ladestasjonen ved å holde RFID-kortet mot leseren på nytt – følg instruksjonene på ladestasjonen.
10. Ta ut ladestøpslet. Når lysdioden over ladekontakten lyser, er ladestøpslet låst opp og kan tas ut. Trykk om nødvendig på tasten en gang til for å låse opp.
11. Legg ladekabelen tilbake på plass i bilen.

Hvorfor kan jeg bare lade med 11 kW på en ladestasjon med 22 kW?

Bilen er utstyrt med en lader for lading med 11 kW. En ekstra lader for AC-lading med opptil 22 kW lading kan bestilles om ekstraustyr. Med likestrøm (DC) kan Audi e-tron og Audi e-tron Sportback som standard lades med opptil 150 kW på hurtigladestasjoner.

Hvor ser jeg batteriets ladenivå?

Du finner batteriets ladenivå i prosent i MMI-menyen under "Bil / Lading og effektivitet", menypunktet "Lading …".
Der ser du også ladeglidebryteren, som du kan bruke til å stille inn ønsket ladenivå. Du kan også legge til denne undermenyen i hurtigmenyen ved å trykke lenge på den, og du finner den også i appen (på det øverste nivået).

Kan elbilen lades dersom det lyner?

Anbefalingen er å alltid koble fra ettersom en elbil er som andre elektriske artikler i huset ditt. Blir været veldig heftig i nærheten av deg så er anbefalingen å alltid dra ut laderen fra bilen. Selv med godt overspenningsvern så kan bilen ta skade ved heftig tordenvær. Bilen bør fysisk kobles fra lader da et lynnedslag kan skade bilens elektronikk.

Kan det skade batteriet ved å lade det opp til 100%?

Nei, våre biler har gode buffere i bunn og topp på batteriet slik at du ikke skal kunne skade batteriet ved lading til 100%.

Hvor lang tid tar det å lade?

Med Audi e-tron og Audi e-tron Sportback trenger du ikke stoppe lenge for å lade. Når du lader på en hurtigladestasjon med maks. ladeeffekt på opptil 150 kW, kan du lade batteriet til 80 prosent på kort tid. Da trenger disse modellene bare ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon for å lade batteriet fra 5 til 80 prosent. Vil du lade batteriet helt opp for å få maksimal rekkevidde, trenger du takket være den smarte batteristyringen bare lade i 20 minutter til. Prøv gjerne ladetidkalkulatoren vår for å beregne ladestopptiden.

Hva er forskjellen på AC-lading og DC-lading?

Forkortelsen AC står for"alternating current", DC for "direct current". På norsk brukes vekselstrøm (AC) og likestrøm (DC). Elbiler kan lades med både vekselstrøm og likestrøm, mens ladbare hybrider bare kan lades med vekselstrøm. Bare likestrøm kan lagres i batteriet. Derfor må vekselstrøm omdannes til likestrøm. Elbiler og ladbare hybrider har derfor en AC/DC-omformer som omdanner vekselstrøm fra vanlige stikkontakter, industrikontakter og offentlige vekselstrømladere til likestrøm og lagrer den i batteriet. Når en elbil lades med likestrøm (f.eks. på en offentlig DC- eller HPC-ladestasjon med innebygd AC/DC-omformer), flyter strømmen rett inn i høyenergibatteriet. Det gir høyere ladestrøm, og bilen lades raskere.

Hva er HPC?

HPC står for High Power Charging og gjør det mulig å lade elbiler raskere. Det er en stor fordel, særlig på lange strekninger. IONITY er leverandør av HPC, og vil innen 2020 ha over 400 ladestasjoner med gjennomsnittlig 6 ladepunkter hver i 24 land. På IONITY-ladestasjonene er det mulig å lade med en ladeeffekt på opptil 350 kW. Ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon holder for å lade høyenergibatteriet til Audi e-tron og Audi e-tron Sportback nok til å kjøre en lang strekning – Audi e-tron 55 quattro og Audi e-tron Sportback 55 quattro oppnår en ladeeffekt på opptil 150 kW, Audi e-tron 50 quattro og Audi e-tron Sportback 50 quattro oppnår en ladeeffekt på opptil 120 kW.