Material- og fargevalg i Audi Q4 e-tron | Audi Norge
Audi Norge Design
En perfekt kombinasjon av det sportslige og det elegante

En perfekt kombinasjon av det sportslige og det elegante

Vi har besøkt Audis avdeling for dekor og lakk for å få vite mer om fargene og materialene til den nye Audi Q4 e-tron.

Tekst: Nadine Kaminski, foto: Fritz Beck Lesetid: 8 min

Dekor- og lakkteamet holder farge- og materialprøver mot karosserideler

«Mange tenker at kreativitet er en aha-opplevelse eller et inspirert øyeblikk», sier Simona Falcinella når vi ber henne fortelle om ideene de jobber med bak lukkede dører. «Når en jobb er basert på kreativitet, krever prosessen en viss kreativ utholdenhet. Det vil si at kreativt instinkt kombineres med erfaring og kompetanse. For oss er kreativitet noe vi arbeider med daglig, det er en kontinuerlig prosess.»


Dekor- og lakkteamet holder farge- og materialprøver mot karosserideler

Trendforskningen vår omfatter design, teknologi og samfunn.

Tiziana Mauri

Bak kulissene i Audis dekor- og lakkavdeling

Designer Annika de Boer kommer til. «Hva gjør teamet vårt så spesielt?» Hun tenker seg om, det kan visst være flere svar på dette spørsmålet. «Selv om vi alle har vår egen identitet, snakker vi alle samme designspråk», sier hun til slutt.
«Ja, vi har faktisk en felles og svært presis forestilling om hva Audi er, og hvordan vi kan fortsette å videreutvikle Audi i tråd med merkets identitet», legger Simona Falcinella til.

Vi passerer utstillingsrom, skrivebord, store hyller og det såkalte materialbiblioteket på vei gjennom dekor- og lakkavdelingen til to andre medlemmer av teamet: Tiziana Mauri og Christina Wittmann. Alle fire bidrar med sin ekspertise til material- og lakkdesignen på Audi Q4 e-tron.

Men nøyaktig hvor begynner den kreative reisen på et stort prosjekt som Audi Q4 e-tron? «Med et grunnkonsept, en intuisjon basert på bred trendforskning som omfatter design, teknologi og samfunn. Så utdyper vi ideene, filtrerer dem og oversetter dem til et rent og umiskjennelig Audi-designspråk», sier Tiziana Mauri, leder for modellserieprosjekter i dekor- og lakkavdelingen. «Hele teamet er involvert i alle faser av prosjektet – fra første konseptnivå til siste trinn i modellserieutviklingen. Alle sammen er både designere og materialspesialister. Vi zoomer inn og ut, jobber på mikro- og makronivå.»

Karosserideler lakkert i ulike farger
Portrettfoto av industridesigner Christina Wittmann

Gjennomføringen av den kreative prosessen

Det første praktiske trinnet er å utvikle et farge- og materialkonsept som er tilpasset modellens stil og budskap. I denne fasen bruker designerne inspirasjonstavler og trendanalyser som verktøy for å visualisere og underbygge ideer, intuisjoner og forskning.

Så blir konseptene bearbeidet til prøver: noen i Audi Design Centers eget lakkeringsverksted og salmakeri for dekortester, og noen hos eksterne leverandører. «Når vi for eksempel leter etter den perfekte fargen», forklarer Christina Wittmann, «gir vi utkastet vi leker med, dvs. foreløpige fargedata, til lakkeringsverkstedet, hvor det lakkeres på en testdel.» Skjermen egner seg spesielt godt til dette fordi den har en spennende tredimensjonal form og reflekterer lyset dynamisk. For eksempel ble ulike lakkprøver sammenlignet og fargen gradvis justert helt til de hadde funnet den perfekte nye fiolettnyansen til Audi Q4 e-tron. Flere blå pigmenter, mer metallic, mindre metallic, flere røde pigmenter osv. Helt til teamet på et tidspunkt bestemte at nå stemmer det.


Når vi leter etter den perfekte fargen, får vi ulike nyanser lakkert på testdeler.

Christina Wittmann

En slik vurderings- og utvalgsprosess er vanligvis ikke begrenset til dekor- og lakkavdelingen. Flere avdelinger er involvert i alle produksjonstrinnene. Mens innvendig og utvendig design og overflater tar form, lander designerne på en stadig mer presis material- og fargepalett. Den blir en rød tråd som gjør at utsiden og innsiden av bilen danner en helhet.

Etter at teamet har funnet de rette materialene og fargene, fortsetter de å arbeide tett sammen med kollegene på avdelingene for teknisk utvikling, kvalitet, markedsføring og strategi. «Det er viktig å innarbeide ideene våre på de ulike arbeidsområdene og å integrere ønskene og kravene fra alle forretningsområdene i konseptene våre uten å miste visjonen av syne», forklarer prosjektleder Christina Wittmann. Slik blir det kontrollert at alle ideene er gjennomførbare. Det er ingen som arbeider i et elfenbenstårn her.


Portrettfoto av designer Annika de Boer
Tekstil- og materialprøver i forskjellige farger blir sammenlignet.

Audi Q4 e-tron gir nye impulser

Annika de Boer viser frem en liten, men ekstremt viktig detalj som hun arbeidet med i to år: Audi-ringene på rattet. «Etter mye eksperimentering med glansnivåer, fargenyanser og børsting kan vi nå se resultatet på veien. Det føles virkelig godt.»

Eksempler på de nye Audi-ringene på rattet til Audi Q4 e-tron

På et av bordene ligger en stor rull med et løvtynt material med en trestruktur som ser helt naturlig ut. «Den nye overflaten Lime Sediment Greyish Brown Naturelle er en teknisk finér», forklarer Annika de Boer. «Den har vi utviklet med spesielt fokus på 3D-effekten og berøring. Når du tar på den, kan du kjenne at den har en tredimensjonal trestruktur.»

Ved hjelp av et materialark som ennå ikke er trukket på en prøve, forklarer Tiziana en annen ny overflate: Aluminium Convergence Anthracite. «For at flaten der den skal brukes, ikke skal virke for massiv, har vi visuelt delt designen i to ved hjelp av ulik grafikk og børsteretninger som følger komponentens form.»


Trestrukturen er godt synlig i overflaten på Lime Sediment Greyish Brown Naturelle.
Portrettfoto av designer Tiziana Mauri.

Vi har hatt fokus på 3D-effekter og en naturlig følelse.

Annika de Boer

Annika de Boer og Christina Wittmann utveksler ideer om materialer og farger

Simona Falcinella draperer et stort stoffstykke foran seg. Stoffet med et lett skimmer føles fast under fingrene og har et sportslig og luksuriøst utseende. Det minner om et stoff som kan danne utgangspunktet for en futuristisk kleskolleksjon. «Vi kaller det Technikgewebe», sier Falcinella. Hva er stoffet laget av? «Blant annet tekstilavfall og PET-flasker.»

Portrettfoto av designer Simona Falcinella
Tråd, lakkfarge og setetrekk tilpasses hverandre.

Fokus på bærekraft

Teamet har implementert kravet om bærekraftige løsninger ned til minste detalj i Audi Q4 e-tron-prosjektet. For eksempel består hattehyllen og teppet bak blant annet av resirkulerte fibre. Denne overflaten er den største i kupeen, men du vil knapt legge merke til den. Men størrelsen gjør materialbruken desto viktigere. «Baksiden av teppet er laget av tøyrester fra tekstilindustrien, det vil si ull og bomull, kanskje til og med gamle olabukser», forklarer Annika de Boer, «og det myke topplaget inneholder blant annet resirkulerte PET-flasker og resirkulert granulat.»

Prøver av ubehandlede fibre som brukes i materialer i kupeen.
De resirkulerte fibrene presses til små plater før videre bearbeiding.

Dristig fargevalg

Til slutt gjenstår ett spørsmål: Har teamet en felles favorittfarge blant lakkfargene til Audi Q4 e-tron? Faktisk er alle enige om lakkfargen Aurora violet. «Fiolett assosieres kulturelt med luksus og psykologisk med forandring», forklarer Simona Falcinella. «Vi befinner oss i forandringens tid, noe Audi kommenterer med en dristig farge. Denne fargen er både sportslig og elegant, og passer dermed perfekt for Audi Q4 e-tron.»

Fiolett assosieres kulturelt med luksus og psykologisk med forandring.

Simona Falcinella

Fargeprøver som viser den nye lakkfargen Aurora violet til Audi Q4 e-tron.