Fra LED til Matrix LED og OLED > Teknologi > Audi Norge
Audi Norge Teknologi
Fra LED til Matrix LED og OLED

Fra LED til Matrix LED og OLED

Audi utvikler løpende lysteknologien for å oppnå bedre sikt og mer presis belysning.

Tekst: Bernd Zerelles, foto: AUDI AG Lesetid: 4 min

Lysteknologi og Audi Q5Lysteknologi og Audi Q5

Audi bruker både LED-lys, digitale Matrix LED-lys og digital OLED-teknologi. Den innovative lysteknologien gir slagordet «Forspranget ligger i teknikken» innhold og vil bidra til mer digitalisering og personlig tilpasning i fremtiden. LED-hovedlyktene ble brukt første gang i 2008, på Audi R8. Lysdiodene i disse lyktene gir mer presist lys enn xenon- og halogenpærer. LED-hovedlykter har høyere virkningsgrad enn lykter med vanlige lyspærer, og fjernlys med lengre rekkevidde. De gir også et mer homogent lys som gir muligheter til å forme lys som fremhever bilens design. Med LED-hovedlykter blir heller ikke føreren like fort trett i øynene ved mørkekjøring. Det er fordi fargetemperaturen på 5500 kelvin i LED-lys likner fargetemperaturen til daglys.

Lysteknologi og Audi R8Lysteknologi og Audi R8

Digital lysteknologi blir stadig mer avansert

DMD-teknologien (digital micromirror device) i de digitale Matrix LED-lyktene er fascinerende. Om lag én million mikrospeil som er montert på en liten brikke, vippes opptil 5000 ganger i sekundet ved hjelp av elektrostatiske impulser og skaper ulike lyseffekter med tre lysdioder. Digitale Matrix LED-hovedlykter, f.eks. de som leveres som ekstrautstyr til Audi e-tron Sportback* og etterfølgeren Audi Q8 e-tron, kan lage en rekke ulike lysscenarier for ulike kjøresituasjoner, blant annet kjørefeltlyset, som lager et lysteppe opptil 50 meter foran bilen og tilpasser det dynamisk når du skifter kjørefelt. Det integrerte orienteringslyset markerer bilens posisjon i kjørefeltet. Begge disse digitale Matrix LED-lysfunksjonene kommer i tillegg til funksjonene til Matrix LED-lysene, som omfatter nærlys, adaptive lys, bylys og motorveilys, og fjernlys som ikke blender andre trafikanter.

Lysteknologi og Audi e-tron SportbackLysteknologi og Audi e-tron Sportback

OLED-teknologien er fremtidens lys

I fremtiden kommer Audis OLED-teknologi til å ta over. Den ble brukt første gang i 2016, i baklyktene på Audi TT RS. Denne teknologien gir et enda mer presist og homogent lys. Det er fordi OLED-lys fordeler lysintensiteten over en overflate, mens LED-lys er punktformede lys. Siden OLED-lys produserer lyset selv i overflaten, trengs ingen lysledere eller reflektorer for å fordele lyset. Det gir høyere energiutnyttelse og lavere vekt. OLED-lys oppnår veldig høy kontrast og kan dimmes trinnløst og deles inn i små segmenter som kan tilordnes ulike lysstyrker. Det gir muligheter for å lage lysdesign med høy presisjon og i mange variasjoner.

Lysteknologi og Audi TT RSLysteknologi og Audi TT RS

Audi digitaliserer baklyktene

Også Audi Q5 kan leveres med den nye OLED-teknologien som ekstrautstyr. SUV-modellens baklykter med OLED-teknologi lar deg velge mellom tre ulike lyssignaturer. I tillegg kan du programmere dynamiske coming home- og leaving home-lyssekvenser for hver enkelt signatur. En annen nyttig funksjon er avstandsregistreringen*: Når et kjøretøy nærmer seg en stillestående Audi Q5 bakfra, aktiveres alle OLED-segmentene for å advare så snart avstanden blir mindre enn to meter. Når Audi Q5 kjører i gang igjen, gjenopprettes den opprinnelige lyssignaturen automatisk.

«Baklyktene på Audi Q5 blir en slags utvendig skjerm som vil gi oss mange muligheter i fremtiden, både med tanke på design, tilpassing og kommunikasjon.» – Werner Thomas, prosjektleder, Audi OLED-teknologi


Lysteknologi og Audi Q5Lysteknologi og Audi Q5

Audi videreutvikler lysfunksjonene løpende. Lykter som kan projisere symboler på veien for å advare andre trafikanter om farer, f.eks. glatt veibane eller en ulykke, er bare én av funksjonene som er under utvikling. Det finnes så å si ingen grenser for lysdesignen. Det er lovgivningen som avgjør hva som er mulig for øyeblikket.

Lysteknologi og Q5Lysteknologi og Q5
 
Baklykt på Q5

Funksjonell design

Audi er kjent for avansert lysdesign. Den kommende Audi Q6 e-tron vil kunne bestilles med OLED-baklykter.