Audi skysphere concept | Innovativ bildesign
Audi Norge Fremtiden
Fra roadster til oppholdsrom på hjul

Fra roadster til oppholdsrom på hjul

Konseptbilen Audi skysphere* er en bil med to personligheter. Audi-designerne Charles Lefranc og Gael Buzyn snakker om den nyskapende designen som forener to verdener.

Tekst: AUDI AG - video: AUDI AG Lesetid: 6 min

Bilen på bildet er en konseptbil. Den leveres ikke som serieprodusert bil.

audi

Én design, to varianter

«Vi konstruerte Audi skysphere* for en variabel akselavstand helt fra starten. Det var en stor utfordring å få til de riktige proporsjonene utvendig for både den korte og den lange akselavstanden. Vi måtte hele tiden vurdere og sammenligne de to variantene under designprosessen. Bare slik kunne vi være sikre på at taket var balansert, at kupeens proporsjoner harmoniserte med karosseriet, og at størrelsen på hjulene passet til både den lange og den korte akselavstanden. En kupé som passer perfekt til en kort akselavstand, kan bli for liten for en lang akselavstand. Og vice versa. Når akselavstanden er lang, har designerne en tendens til å tegne store hjul, men da vil bilen se ut som en karikatur med kort akselavstand. Vi måtte prøve og feile en god del før vi fant den rette balansen. Vi finpusset designen til proporsjonene passet for begge variantene.»

- Charles Lefranc

Som designsjef i Audi Design Loft i Malibu er Charles Lefranc ansvarlig for den utvendige designen til konseptbilen Audi skysphere*.

Prestige Panel

«Prestige Panel er et viktig element i omvandlingen av bilen. Det forsvinner helt når Audi skysphere¹ er i sportsmodus og bilen har proporsjonene til en sprek, atletisk bil med redusert akselavstand. Når akselavstanden forlenges i Grand Touring-modus, kommer Prestige Panel til syne igjen. Panelet viser ikke bare hvilken modus bilen er i, men gir også bilen balanserte proporsjoner. Dette grafiske elementet hindrer at bilen ser ut som om den siger når den «strekkes». Prestige Panel skiller fronten fra kupeen og går kant i kant med den bakhengslede døren. Denne dørutformingen gjør at du kan stige naturlig og elegant inn i Audi skysphere*. Vi valgte å ikke plassere de virtuelle sidespeilene på dørene eller A-stolpen som vanlig, men i stedet på fronten – den delen av bilen som skyves bakover når akselavstanden reduseres. De er festet øverst på skjermen, over Prestige Panel, og ser nesten ut som juveler. Det er en detalj jeg liker veldig godt.»

- Charles Lefranc


Imponerende proporsjoner

«Det første du legger merke til på Audi skysphere*, er bilens proporsjoner. Den er definitivt designet for å imponere. Det lange panseret som går veldig langt ned, og kupeen som er plassert langt bak, er viktige for å skape grand touring-følelsen. Vi liker dråpeformen og de dramatiske proporsjonene. Siden Audi skysphere¹ er en roadster, har den en liten kupé som er helt åpen. Vi valgte stoffkalesje i stedet for hardtop fordi vi synes det er mer elegant og tilfører mer varme. Audi skysphere* har selvfølgelig også det kraftige quattro-utseendet som er typisk for Audi. Den horisontale linjen knytter designen sammen. Den starter på døren, forsvinner et lite stykke og dukker opp igjen bak. Den går langs hele karosseriet og fremhever fronten.»

- Charles Lefranc

audi

Form og funksjon

«Det beste med Audi skysphere* er at den kombinerer det aerodynamiske utseendet til en speedster med de praktiske egenskapene til en shooting brake. Det er helt i tråd med Audis filosofi om å ikke inngå kompromisser når det gjelder praktiske egenskaper. Siden dette er en elbil, er det ingen motor under panseret. I stedet er det et oppbevaringsrom med plass til to golfbager. Bak kan du se hva som er i bagasjerommet, gjennom et glassdeksel. Vi har også designet to reisevesker til denne konseptbilen. De passer perfekt i bagasjerommet.»

- Gael Buzyn

Gael Buzyn er leder i Audi Design Loft i Malibu og har designet konseptbilen Audi skysphere* sammen med teamet sitt.

Audi

Omvandling i kupeen

Endringen i akselavstand er perfekt synkronisert med endringene innvendig når føreren bytter kjøremodus. I Grand Touring-modus¹ med lang akselavstand blir førersetet et ekstra passasjersete¹, slik at føreren kan lene seg tilbake og se bilen kjøre selv. Men det mest spennende skjer når akselavstanden til Audi skysphere* forkortes. Da flyttes rattet og alle elementene som er nødvendige for å kjøre, nærmere føreren. Samtidig beveges det høyre setet bakover, slik at førerens sikt ikke hindres av setet ved siden av. Det gir en helt annen kjøreopplevelse.»

- Charles Lefranc

audi

Oppholdsrom i stedet for kupé

«Jeg ville ikke at interiøret i Audi skysphere* skulle se ut som et typisk bilinteriør. Vi så mye på art deco i designfasen. Jeg oppdaget så mange vakre møbler og andre gjenstander at vi bestemte oss for at alle de innvendige elementene skulle være inspirert av denne epoken. Når du sitter i Audi skysphere¹, får du følelsen av å sitte i en elegant salong, ikke i en bilkupé. Alle de innvendige materialene er en hyllest til bilens opprinnelsessted, California. Treet er eukalyptus. Den innvendige fargen Blue Agave er inspirert av planten med samme navn, som vokser overalt i det sørlige California. Andre detaljer er kasjmirpleddet bak førersetet og kjørehanskene som ligger klare over kombiinstrumentet. Det er noe høytidelig over å ta på seg disse hanskene og gripe rattet. Det er et spesielt øyeblikk. Vi ville beholde dette roadster-ritualet.»

- Gael Buzyn

Audi