Audi grandsphere concept| Designerne om en ny romfølelse
Audi Norge Fremtiden
Et luksuriøst oppholdsrom på hjul

Et luksuriøst oppholdsrom på hjul

Designerne bak konseptbilen Audi grandsphere* forteller om plassen, opplevelsene og funksjonene fremtidens premiumsedaner vil kunne by på.

Tekst: AUDI AG – foto: Piotr Kożuch   Lesetid: 10 min

Bilen på bildet er en konseptbil. Den leveres ikke som serieprodusert bil.

En Audi-designer ser på et utviklingstrinn i kupeen til konseptbilen Audi grandsphere.En Audi-designer ser på et utviklingstrinn i kupeen til konseptbilen Audi grandsphere.

Tanken bak konseptbilen Audi grandsphere* var at den skulle være et luksuriøst oppholdsrom på hjul med god plass, ro og høy komfort, uavhengig av om du kjører selv eller lar bilen kjøre i modusen for automatisert kjøring.

Menneskeorientert design setter mennesker, og deres ulike behov og ønsker, i fokus. Hittil har mennesket måttet tilpasse seg bilen. Men hvorfor skal bilen diktere hva du kan gjøre og ikke gjøre i den? Ville det ikke vært bedre hvis du selv kunne bestemme? Hvis du vil lene deg tilbake og slappe av, kan du gjøre det i trygg forvissning om at bilen har full kontroll i automatisert kjøremodus*. Hvis du heller vil kjøre selv, kan du gjøre det. Med tanke på at vi er konstant omgitt av skjermer, informasjon og innhold i hverdagen, vil jeg si at alenetid er en luksus som kan klassifiseres som en førsteklasses opplevelse. Med konseptbilen Audi grandsphere* utfordrer Audi status quo.

Utviklingskonsepter for kupeen i konseptbilen Audi grandsphere.Utviklingskonsepter for kupeen i konseptbilen Audi grandsphere.

Førsteklasses opplevelser i forsetene

«Utviklingen av automatisert kjøring* er den største endringen vi ser i utformingen av bilinteriører for øyeblikket og vil ha en betydelig innvirkning på kundenes forventninger til opplevelser i fremtidige biler. Automatisert kjøring* vil gi mye større frihet til å selv bestemme hva man vil gjøre i bilen. For oss som designere betyr dette at vi ikke lenger bare utformer et produkt, men en mobil plattform som lar kundene bruke tiden på helt nye måter. En del av dette er å la personene i forsetene i Audi grandsphere* få de samme førsteklasses opplevelsene som hittil har vært forbeholdt personene i baksetet.

Romslighet og komfort er selvfølgelig viktig i utformingen av en kupé som skal gi førsteklasses opplevelser. Når bilen er i automatisert kjøremodus*, vil vi at personene i forsetene skal ha mest mulig plass. Derfor er rattet konstruert slik at det forsvinner inn i den fremre delen av bilen når det ikke er i bruk. Når dette skjer, kan det venstre setet skyves bakover til midten av bilen. Da får føreren optimal komfort.

De mange elementene i tre skaper en varm og naturlig atmosfære som forsterker komfortfølelsen. Bilen blir en rolig oase der du virkelig kan slappe av. Denne atmosfæren bevares hele tiden, siden all informasjon projiseres på overflater i tre som er svakt synlige under projeksjonen. Vi vil at personene i bilen skal lene setet helt tilbake og slappe av * under kjøreturen og nyte utsikten gjennom vinduene. Derfor har vi laget et glasstak som ikke bare slipper inn mest mulig naturlig lys, men også gir uhindret sikt ut. Det gjør at personene i bilen føler seg nærmere landskapet utenfor.»
– James Nissen, interiørdesigner


Portrettfoto av interiørdesigner James Nissen.Portrettfoto av interiørdesigner James Nissen.
En konseptskisse av rattet i konseptbilen Audi grandsphere.En konseptskisse av rattet i konseptbilen Audi grandsphere.
En håndbevegelse for å dreie et betjeningselement.En håndbevegelse for å dreie et betjeningselement.

Det er noe magisk over det å bruke håndbevegelser til å styre MMI touchless response.

Alexander Bart

Førsteklasses sittekomfort

«I dagens luksusbiler er de mest komfortable setene vanligvis bak. Men siden konseptbilen Audi grandsphere* er laget for automatisert kjøring*, har forsetene like høy komfort. Vi laget en bekvem setebenk bak og hadde hovedfokus på enkeltsetene foran.

Bilen er laget for å tilby optimal avslapping når den er i automatisert kjøremodus*. Forsetene kan derfor lenes 60 grader bakover. Når setet er i denne stillingen, er det imidlertid vanskelig å nå de vanlige betjeningselementene. Derfor utviklet vi MMI touchless response, som er plassert i fordørene. Når du sitter oppreist, kan du ta på dem og bevege dem. Når setet er lent bakover, kan du betjene dem med håndbevegelser. Setene har selvfølgelig de nyeste tekniske funksjonene, blant annet komfortable hodestøtter med integrerte høyttalere som danner egne lydsoner, klimaregulering og massasjefunksjoner.

Utfordringen for oss som designere var å lage et sete som ser bra ut både i oppreist stilling og i hvilestilling. Løsningen ble å bruke elastiske materialer i setevangene. Når du justerer setet fra oppreist stilling til hvilestilling, strekkes denne elastiske delen og lukker siden helt. Når setet settes tilbake i oppreist stilling, trekkes materialet tilbake som en gardin som åpnes.»

Et sete i konseptbilen Audi grandsphere.Et sete i konseptbilen Audi grandsphere.
Portrettfoto av setedesigner Alexander Bart.Portrettfoto av setedesigner Alexander Bart.

Naturlig eleganse

«Vi har valgt naturlige materialer og dempede farger til konseptbilen Audi grandsphere*. Vi ønsket å skape en varm, innbydende atmosfære med fokus på ekte, bærekraftige materialer. Vi la stor vekt på balanse og harmoni da vi valgte farger, materialer og dekor. Selv et minimalistisk interiør må ha litt liv og vekke følelser, fremfor alt gjennom materialene. I automatisert kjøremodus², når bilen forvandles til et oppholdsrom, må også materialproporsjonene endres, slik at store flater føles lune og naturlige, og teknologien må integreres diskret i interiøret. Det er ingen skjermer i Audi grandsphere*. I stedet projiseres all informasjon på overflater i tre. Sammensmeltingen av det fysiske og det digitale gir en spennende effekt. Projiseringen av informasjon på treoverflatene skaper liv i interiøret.»


Ulike materialprøver.Ulike materialprøver.
Nærbilde av materialer og dekor i konseptbilen Audi grandsphere. Nærbilde av materialer og dekor i konseptbilen Audi grandsphere.
Portrettfoto av designer Ann Catherine Lang.Portrettfoto av designer Ann Catherine Lang.

Konseptbilen Audi grandsphere* er et rom med velværefølelse.

Ann Catherine Lang

Balansen mellom det emosjonelle og det elegante er det jeg liker best ved Audi grandsphere*. Fargepaletten for setene, armlenene og tredekoren er lyse og varme gråtoner. Når den kombineres med kontrastfargen glazed plum, som brukes i ulike nyanser og materialer på setevangene og baksiden av setet, henspiller paletten på gjeldende trender innen arkitektur, mote og møbeldesign. Bilen skal være som et oppholdsrom, materialene skal gi en lun følelse.
– Ann Catherine Lang, farge- og dekordesigner


Konseptbilen Audi grandsphere.Konseptbilen Audi grandsphere.