Audi grandsphere concept | Audi Norge
Audi Norge Fremtiden
Audi grandsphere concept byr på førsteklasses komfort

Audi grandsphere* – konseptbil for førsteklasses komfort

Audi grandsphere concept* er Audis visjon for komfort i premiumsegmentet med en kupé som gir en helt ny kjøreopplevelse.

Tekst: AUDI AG, foto: AUDI AG Lesetid: 8 min

Bilen på bildet er en konseptbil. Den leveres ikke som serieprodusert bil.

Audi grandsphere concept med åpne dører.Audi grandsphere concept med åpne dører.

For å forstå visjonen som ligger til grunn for den nye Audi grandsphere concept*, må du bli med på et tankeeksperiment. Forestill deg at du har forflyttet deg til en tid, som trolig ikke ligger så veldig langt inn i fremtiden, der biler kan kjøre selv* og den tradisjonelle kupeen er blitt et romslig oppholdsrom. Se for deg hvilke muligheter dette gir personene i bilen. De kan ha møter, sove, jobbe eller slappe av. Audi grandsphere* er en naturlig videreutvikling av ideen om et såkalt opplevelsessentrum som var inspirasjonen til konseptbilen Audi skysphere*.

Førsteklasses komfort

Under utformingen av Audi grandsphere* har hovedfokuset vært på den innvendige designen. Dørene på Audi grandsphere* åpnes i hver sin retning, og det er ingen B-stolpe. Du får et godt inntrykk av den romslige kupeen før du setter deg inn i bilen. Alt kan tilpasses behovene til hver person i bilen.

Kupeen i Audi grandsphere.Kupeen i Audi grandsphere.

Når du velger modusen for automatisk kjøring*, forsvinner rattet og pedalene. Siden den fremre delen av kupeen da ikke lenger er førerorientert, blir det godt med plass til alle i sedanen med fire enkeltseter. Setene tilpasses etter behov. Når seteryggen på førersetet er i oppreist stilling, sitter du ergonomisk og kan styre Audi grandsphere* bekvemt med rattet og pedalene. Overlater du kjøringen til systemet for automatisert kjøring*, kan du lene seteryggen inntil 60 grader bakover til en behagelig hvilestilling. I seteryggen er det åpninger for filtrert og temperert, og om ønskelig aromatisert, luft, og integrerte høyttalere lar deg opprette en egen lydsone der du kan lytte til f.eks. musikk uten at de andre i bilen hører den.

Forsetene i Audi grandsphere* byr på førsteklasses komfort.

 

Nye opplevelser i kupeen

Audi grandsphere* er utstyrt med digital teknologi som lar deg utnytte tiden i bilen effektivt eller til å slappe av.
Audi grandsphere* bruker for eksempel registrering av ganglag til å identifisere personene som nærmer seg bilen, og aktiverer tilpassede visninger og stemningslys.
Personenes foretrukne seteinnstilling og flere andre komfortfunksjoner aktiveres automatisk.
I bakgrunnen tar tilpassede tjenester fra Audi og integrerte digitale tjenester hånd om alt som ikke er kjøring. Når målet er lagt inn, kan den automatiserte* konseptbilen Audi grandsphere* for eksempel plukke opp passasjerer og parkere og lade på egen hånd. Infotainmentsystemet kan lagre informasjon om hvilke tjenester passasjerene nylig har brukt, for eksempel på en tilkoblet smarttelefon, slik at de enkelt kan fortsette å bruke dem i bilen.

Eksisterende tilkoblinger til musikk- og videoleverandører kan enkelt importeres fra en mobil til konseptbilen. Hvis en passasjer for eksempel strømmet en video på et nettbrett før han/hun satte seg i bilen, vil avspillingen av denne automatisk fortsette på projiseringsflaten på høyre side i Audi grandsphere*. Projiseringsflaten på førersiden vil vise eventuelle meldinger føreren leste før han/hun satte seg i bilen. Alt dette er eksempler på hvordan Audi vil skape helt nye kjøreopplevelser i fremtidens biler. Det er verken skjermer eller tradisjonelle runde instrumenter i Audi grandsphere*. I stedet kan de som sitter i bilen, nyte den avslappende atmosfæren i den minimalistiske kupeen med overflater i tre. Digital pause i en bil fullspekket av digital teknologi er ingen selvmotsigelse i dette tilfellet. 

 
Personer i Audi grandsphere.Personer i Audi grandsphere.

Intuitiv betjening

Displayene er erstattet med projisering på overflater i tre. Visningene kommer kun opp når du aktiverer dem, f.eks. med en håndbevegelse. Avhengig av om du har valgt manuell eller automatisk* kjøremodus, projiseres de enten i hele bredden eller atskilt for fører- og passasjersiden. Når Audi grandsphere* er i modusen for automatisert kjøring*, kan projiseringsflatene brukes til å vise infotainmentinnhold eller som skjerm for videomøter. Du kan bytte raskt mellom innhold, f.eks. mellom musikk og navigasjonsinformasjon, ved hjelp av et sensorpanel under projiseringsflatene. Det viser alle funksjonene og applikasjonene som er aktive i bilen, ved hjelp av lysende symboler i de ulike menyene.

MMI touchless response er plassert i kledningen nær døren. Når du styrer bilen selv og sitter nær rattet, kan du velge mellom ulike funksjonsmenyer ved å dreie og trykke. I automatisk kjøremodus* når forsetene er skjøvet bakover, brukes blikkregistrering og bevegelsesstyring. En sensor som overvåker øyet, aktiverer betjeningsenheten basert på blikkretningen. Systemet kan betjenes med håndbevegelser uten at du trenger å lene deg forover eller berøre noe. Audi grandsphere concept* tilpasser seg brukerne og lærer seg preferansene deres og hvilke menyer de bruker ofte, uansett hvilken modus som er valgt. Det betyr at bilen ikke bare forstår enkle kommandoer, men også kan komme med tilpassede forslag.

 

Et blikk inn i fremtiden: Audi grandsphere* er et konkret eksempel på Audis visjon for digitalisering av fremtidens biler.

 

Audi grandsphere sett forfra.Audi grandsphere sett forfra.

Design for fremtiden

Audi grandsphere concept* gir også en forsmak på en ny tolkning av Audis designspråk. Audi singleframe-grillen har en flat sekskantet form og er plassert bak et gjennomsiktig deksel. Innsiden belyses indirekte ovenfra under kjøring. Det skaper en markant, tredimensjonal effekt. Hovedlyktene over singleframe-grillen gjenspeiler logoen med de fire ringene. Det overlappende området mellom to av de fire Audi-ringene er forstørret og skilt ut, slik at de ser ut som en pupill. Det skaper en ny, lett gjenkjennelig digital lyssignatur. Størrelsen på lysområdene kan tilpasses, slik at de kan fungere både som kjørelys og dynamiske blinklys, avhengig av trafikksituasjonen.

Hekken på Audi grandsphere concept.Hekken på Audi grandsphere concept.