Vorsprung durch Technik | Audi Sport | Audi Norge
Audi Norge Audi Sport
Vorsprung durch Technik

“‘Vorsprung durch Technik’ er mer enn et slagord”

Oliver Hoffmann, styremedlem for teknisk utvikling hos AUDI AG, ser tilbake på 50 år med «Vorsprung durch Technik», en begivenhetsrik fortid forklarer hvordan slagordet oversettes i den nye mobilitetens tidsalder.

Copy: Patrick Morda - Photo: Ramon Haindl  - Video: Jarik van Sluijs Lesetid: 6 min

Oliver Hoffmann

Mr. Hoffmann, Audi feirer et halvt århundre med «Vorsprung durch Technik». Mange avgjørende øyeblikk de siste 50 årene har kommet fra avdelingen som nå er ditt ansvarsområde. I ettertid, hva synes du var mest avgjørende?
For meg var quattro-teknologi den aller viktigste milepælen. Fordi det ikke bare drev rallysuksessene våre, men også symboliserer overføringen av innsikt fra racing til serieproduksjon. quattro har vært synonymt med Audi siden den gang. Lanseringen av den første Audi A8 med Audi Space Frame-teknologi i 1994 var like viktig ved at den endelig befestet vår status som et premiummerke.

Da Audi dominerte rally i en periode på 1980-tallet med S1, var slagordet «Vorsprung durch Technik» allerede ti år gammelt. Hva ser du på som opprinnelsen?
For det første vil jeg understreke at «Vorsprung durch Technik», da som nå, alltid har vært mye mer enn et slagord for oss. I stedet innkapsler den Audi-tankegangen. For 50 år siden blåste vi liv i «Vorsprung durch Technik» for første gang med Audi 80 – en modell med en imponerende motor og lettvektsteknologi.

Når vi snakker om motorsport, i konkurransens hete er det lett å se hvem som har fordelen som fremgang gir. Hvor viktig var og er motorsport for «Vorsprung durch Technik»-filosofien?
Jeg er en stor motorsportfan. Jeg elsker å være på banen og bli fanget av opplevelsen. Men det er ikke den eneste grunnen til at jeg brenner for det. Racing kan være en slags testlab under ekstreme forhold hvor vi henter inspirasjon til nye ideer og komponenter. Dette gjaldt quattro-drift og hybrider ved forskjellige 24-timers mesterskap tidligere – og det kommer ikke til å endre seg.

Hvordan kan en Audi-kunde oppleve «Vorsprung durch Technik»?
Det helt særegne DNA-et til bilene våre sikrer at kundene nyter det til det fulle. Derfor lanserte jeg «Audi DNA»-prosjektet, som innebærer å ta et dypdykk i tekniske detaljer, som krav til styrevinkel eller kjøretøyakustikk. Vi har som mål å etablere en klar definisjon av hvordan opplevelsen av å kjøre en Audi skal føles. I tilfelle høyautomatisert kjøring blir en realitet en dag, vil dette også være aktuelt.

‘Vorsprung durch Technik’ innkapsler Audis tankesett.

Oliver Hoffmann

Oliver Hoffmann ved bakenden av konseptbilen.
Oliver Hoffmann ved ASF-konseptet.


På 1970- og 1980-tallet var fokus ofte på teknologi, men snart begynte design og estetikk i økende grad å bli et hovedfokus. Svinger pendelen tilbake mot teknologi igjen?
Slik jeg ser det, blir design – eller samspillet mellom form og funksjon – bare viktigere enn noen gang. Når alt kommer til alt, ettersom verdenen vår og dermed kjøretøyene våre blir stadig mer digitale, dreier design seg også om å koble til den digitale verden. I prosessen vil kjøretøyinteriør fortsette å øke i betydning fremover. Med hvert nytt prosjekt tar vårt Audi Design-team utfordringen, og beviser at de hele tiden gjør gjennombrudd. Det sier seg selv at det også er en teknisk side ved «Vorsprung» eller fremgang. Faktisk beskriver det tyske ordet for meg høykvalitets, innovative løsninger som forbedrer hverdagen betraktelig – for eksempel EV-stasjoner som når de er sammenkoblet med riktig infrastruktur er i stand til å hurtiglades med 270 kilowatt, intelligent lysteknologi og lett konstruksjon ved hjelp av en materialblanding.

Transformasjon er et buzzword. Vil du kalle et halvt århundre med «Vorsprung durch Technik» – og evig forvandling – en flott generalprøve for fremtiden?
Målet vårt er og har alltid vært å gjøre en forandring selv i stedet for å bli drevet av endring. Så i så måte, ja, 50 år med å leve og puste «Vorsprung» er en fordel. Selv om det må sies at endringene som pågår, spesielt de i bilindustrien, er monumentale.

Hvordan svarer du og selskapet som helhet?
For eksempel ved å omorganisere strukturer og prosesser og forkorte utviklingssykluser. Jeg personlig setter stor pris på å takle disse tingene som et team. Hos Audi lever og ånder vi lidenskap og pionerånd. Det betyr å strebe etter å alltid stille spørsmål ved status quo og aldri slutte å utvikle seg.

 
 

Til syvende og sist endres også arten av disse utfordringene. Vokser du bokstavelig talt med de nye oppgavene?
Det er sant at publikums tolkning av «Vorsprung» og hva slags fremgang de forventer av oss er i konstant endring. Mer enn noen gang før betyr det å gi et ansvarlig bidrag til fremtiden som setter mennesker i sentrum.

Tror du det er vanskeligere i dag eller – gitt de nye teknologiske alternativene – lettere å oppnå og utvide «Vorsprung»?
Det er bare annerledes. Vi må utvikle nye biler og tjenester i det tempoet som det digitale samfunnet vårt forventer av oss. Noe som er en annen måte å si at utviklingssyklusene er kortere. Innovasjonsprosessen starter med ideer, og de kommer fra de fruktbare sinnene til våre mer enn 10 000 ansatte i teknisk utvikling. For å oversette «Vorsprung durch Technik» til en ny tidsalder av mobilitet, må vi utnytte denne kreative kilden. Innovasjonsledelse, som vi for tiden omstrukturerer, er sentral i denne prosessen.

Hvordan kommuniserer og underbygger du «Vorsprung» i den nye mobilitetens tidsalder?
I mobilitetens nye tidsalder tolker vi «Vorsprung» som toppmoderne ingeniørkunst, design og digitale opplevelser. Med andre ord, vi tenker ikke bare på kjøretøy. Når vi ser fremover, vil vårt fokus i økende grad være på ende-til-ende mobilitetsløsninger som også omfatter nødvendig infrastruktur. Derfor er et et hurtigladekonsept under utvikling, og som oppfyller Audi-merkets standarder på alle måter. Audi-ladehuben, som fleksibelt kan rulles ut på forskjellige steder, kan imøtekomme topper i etterspørselen i fremtiden. I arbeidet med «Vorsprung» har vi som mål å bidra til samfunnsutviklingen.

Målet vårt er og har alltid vært å være endringsdyktige.

Oliver Hoffmann

Oliver Hoffmann står mellom to konseptbiler.

Ser du på å fremme elektromobilitet som nettopp et slikt bidrag?
Skiftet mot elektromobilitet er den mest dramatiske transformasjonen vår industri noensinne har sett. Og det sier seg selv at vi sikter mot best i klassen. For det formål har vi systematisk utvidet omfanget av elektrifisering hos Audi og benytter oss av alle konsernets tilgjengelige e-plattformer. Innen 2025 planlegger vi å tilby mer enn 20 helelektriske modeller.

En av disse modellene er Audi RS e-tron GT.
Det er ikke bare flaggskipet for elektrisk premium mobilitet hos Audi, men for meg er det også allerede ikonisk ved at det destillerer 50 års «Vorsprung durch Technik»-ekspertise. Hvis Audi RS e-tron GT er uttalelsen for morgendagens mobilitet som vi tror den er, ser fremtiden lys ut.

Hva betyr "Vorsprung" for deg personlig?
For meg er «Vorsprung» alltid bare et øyeblikksbilde av et bestemt øyeblikk. Det er fordi «Vorsprung» betyr utrettelig leting etter innovative nye løsninger. All fremgang i verden er verdiløs med mindre du kan opprettholde den.