Barn i bil| Slik sikrer du barna best mulig | Audi Norge
Audi Norge Biltips
Sikre barn i bil

Sikre barn i bil

Når du får et nytt barn til verden er det mange nye rutiner som skal på plass, blant annet sikring av barnet i bil. Uansett om dere skal dra på en kort eller lang biltur skal barn være godt sikret i bilen slik at de er best mulig beskyttet ved eventuelle ulykker.

04.05.2023

Audi med barnesete

Regler for sikring av barn i bil

Visste du at sikring av barn i bil er påbudt, uansett om det er en kort eller lang tur, egne eller andres barn? Alle barn skal til enhver tid være festet riktig, og det er du som sjåfør som er ansvarlig for at passasjerer under 15 år er sikret.

Barn som er under 135 cm høye skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt, mens barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

Du kan lese regelverket for sikring av barn i bil på vegvesen.no.

Bakovervendt babybilstol

Du må sikre babyen godt i bilen allerede fra første biltur hjem fra sykehuset. Nyfødte barn skal sitte i en bakovervendt bilstol, altså mot kjøreretningen, fordi de minste barna har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. I tillegg er muskulatur og beinbygning svakere enn hos større barn og voksne, ifølge NAF.

Det er ikke skadelig for en nyfødt baby å sitte i et barnesete, men hvis du skal på lange turer er det anbefalt å ta jevnlige pauser slik at babyen kommer ut av setet og får beveget seg.

Ettersom babybilstolen er bakovervendt er det smart å feste et Audi babyspeil på baksetet, for å få verdifull øyekontakt og få oversikt over at den lille har det bra til enhver tid. Det er også lurt å beskytte bilens sete og seterygg mot smuss med et sparketrekk.


Barnesete i Audi Q4 e-tron

Barnesete i forsetet

Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i passasjersetet foran hvis det er en aktiv airbag der. Har du mulighet til å koble ut airbag, enten med nøkkel eller på verksted, kan du plassere bakovervendt barnesete der samt barn som er lavere enn 140 cm.

Barn opp til høyde 135 cm skal bruke godkjent sikkerhetsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt, opptil 36 kilo. For de aller minste så må det brukes en stol som er beregnet for riktig vekt og alder. Gruppe 0 (0-9 måneder). Dette er for å beskytte barnet ved en kollisjon.

Den enkleste og sikreste måten å feste et barnesete i bilen på er å bruke festesystemet Isofix. Ved montering av barnesetet erstatter Isofix-festene bilens belter. Isofix forenkler monteringen betraktelig, og reduserer faren for feilmontering. De fleste nye biler har Isofix, så sjekk dette nøye slik at du finner et barnesete som kan brukes i din bil. Mange barneseter trenger også en base som du fester bilstolen på.

Biler med plass til flere barneseter

Som småbarnsforelder er det mange som ønsker å oppgradere til en større bil, for eksempel til en SUV eller stasjonsvogn. Når familien utvides melder det seg ofte flere behov, som større plass til mer bagasje, store barnevogner og flere praktiske løsninger inne i bilen.

For å finne et riktig og praktisk barnesete for din bil bør du sjekke ut utvalget av barneseter og hvilke modeller som kan passe akkurat dere. Du må passe på at det blir nok plass til alle barnestolene som trengs hvis dere skal ha flere barn. Du bør også sjekke om det finnes Isofix forankringspunkter til barnestoler ettersom det forenkler monteringen.

Se våre stasjonsvogner

Se våre SUV-modeller

Sikring når barnet blir eldre

Barnesetet skal byttes ut når barnet passerer den øvre vektgrensen, eller før barnet har blitt for langt til bilstolen. Når barnet er mellom 9 måneder og ett år er det tid for å bytte fra babybilstolen til en bilstol for småbarn, men det er fortsatt anbefalt å sitte bakovervendt. Se barnesetets bruksanvisning for å finne ut når du må bytte til et større bilsete.

Fra barnet er rundt 4 år kan det sitte i en såkalt beltestol. Det er en bilstol der barnet sikres med bilens belter, ikke belter som sitter fast i bilstolen. En beltestol vokser med barnet og har rygg og nakkestøtte som kan justeres oppover i takt med at barnet vokser. Beltestoler er godkjent fra 15 kg.


Audi Q8 e-tron

Familiebiler med god plass til barneseter

Er du ute etter den beste familiebilen med smarte løsninger og god plass både i baksetet og i bagasjerommet?