DAB+ radio i bilen | Audi Norge
Audi Norge Biltips
DAB+ radio

Sjekk om du har DAB+ i din Audi

Fra 2017 sluttet alle riksdekkende kanaler og kommersielle kanaler i storbyene å sende på FM-nettet. Det betyr at du trenger radio med DAB+ for å fortsette å høre radio i bilen.

04.05.2023

Audi Q8 e-tron cockpit

Hva er forskjellen på DAB og DAB+?

DAB, Digital Audio Broadcasting, er en digital kringkastingsteknologien utviklet i Europa og benyttes i en rekke land i verden. DAB er en radiostandard basert på digital teknologi. Teknologien bar først betegnelsen DAB, men har siden fått en teknisk oppgradering når det gjelder lyd og blitt utviklet til DAB+. DAB-radio brukes som fellesbetegnelse for både DAB og DAB+.

Det er ingen praktisk forskjell på DAB og DAB+ for deg som bruker, men kringkaster får plass til flere kanaler i sendenettet sitt ved bruk av DAB+. De største forskjellene ligger i teknologien hvor lyd og informasjon har blitt forsterket med DAB+. Tilleggstjenester er også noe som er endret med DAB+. Tekst og bilder blir illustrert på en helt annen måte enn tidligere teknologi og det blir derfor en endret totalopplevelse av å lytte til radio.

DAB er nå tilgjengelig over hele landet, med et større utvalg kanaler enn noensinne. De nye DAB-nettene er minst like omfattende som de gamle FM-nettene. Radiodekningen langs veien er bedre med DAB enn med FM-senderne. DAB gir flere kanaler, mer stabilt mottak over større områder og en lytteropplevelse fri for skurr.

Slik sjekker du om det er DAB eller DAB+ i bilen

Er du usikker på om bilen har DAB+ kan du sjekke dette på en enkel måte; Bla i kanallisten og finn en av NRK`s kanaler. Velg den, og sjekk at du kan høre lyden. Kan du det, har radioen DAB+. Det er ikke nok at kanalen kommer fram i kanallisten – du må kunne høre den.

Dersom bilen din er utstyrt med en vanlig FM eller DAB mottaker kan det være behov for å bytte til en radio med DAB+.

Det er forskjellige varianter av DAB+ løsninger som tilbys – alt fra det enkleste til det mest avanserte. Bilens modell og alder er avgjørende for om det vil lønne seg å montere en DAB+ adapter, oppgradere radioen eller bytte den ut.

Dersom du ønsker hjelp med din nye digitale radio kan du kontakte din Audi-forhandler som kan hjelpe med både montering eller tips til egeninstallasjon.


MMI radio

DAB radio og internettradio

Nå som FM ikke brukes lenger er det i hovedsak to måter å lytte til radio på her i Norge; internettradio eller DAB(+) radio. Både DAB radio og internettradio har sine styrker og svakheter. En DAB radio er generelt litt enklere å sette opp og bruke, og vil i tillegg til å kunne ta i mot lyd-signalet, også kunne motta tekstbasert informasjon som navn på låt, artist og programoversikt.

Med en internettradio får du tilgang til radiokanaler fra hele verden, i tillegg til de lokale radiostasjonene du også har på DAB radio. Hvis du er opptatt av lydkvalitet vil man generelt få bedre kvalitet på radiosendingene via en internettradio. Merk at internettradio og andre strømmetjenester i bilen krever et dataabonnement.

De aller fleste nye biler har i dag DAB+ som standard, og mange tilbyr også både nettradio og hybridradio som strømmetjeneste dersom du har dataabonnement som dekker dette i bilen.


Oppgradere til DAB+ i din Audi

Audi har et stort utvalg av DAB+ radioer med høy kvalitet. For å oppgradere kan du velge mellom to løsninger:

  • Synlig løsning hvor mottakeren er synlig i bilens kupé
  • Integrert løsning hvor mottakeren er skjult i dashbordet

Lydadapteren er den enkleste måten å oppdatere det eksisterende lydanlegget i bilen din slik at du kan nyte det store utvalget av stasjoner og den støyfrie kvaliteten til DAB-digitalradio. Plug-and-play-løsning støtter også Spotify, Apple Siri og Ok Google. Adapteren har trådløs tilkobling og kan derfor plasseres hvor som helst på bilens dashboard.

Ekspertene hos Audi tar hånd om alt av kabler og strøm samt monterer antenne korrekt uten at du blir forstyrret av dette under kjøring.

Ta kontakt med din lokale Audi-forhandler for å finne en optimal løsning for å installere DAB+ i din Audi.