Audi NSU Auto Union AG ble dannet i 1969 da Auto Union GmbH og Neckarsulmer NSU ble slått sammen. Det nye selskapets store modellutvalg og ikke minst teknologiske mangfold var helt unikt, og i 1970 kom Hans Bauer med ideen om å formidle dette som et konkurransefortrinn. Bauer var ansatt i reklameavdelingen og utviklet slagordet: «Vorsprung durch Technik».
Det nye slagordet dukket opp for første gang i en stor annonse i januar 1971, og ble tilpasset på flere måter gjennom årene. Først med introduksjonen av Audi quattro i 1980 ble slagordet forankret i reklamen, og siden 1981 har Audi Sport stått for «Vorsprung durch Technik» i internasjonal motorsport. Det være seg verdens rallymesterskap, Pikes Peak, Super Touring Cars, DTM, GT-racing eller Le Mans-prototyper: med imponerende ytelse har Audi ledet alle motorsportprosjekter til suksess, og vunnet viktige mesterskapstitler.
Og Audi fortsetter å revolusjonere motorsporten. I 2022 deltok Audi Sport for første gang i Dakar Rally med RS Q e-tron, et drivkonseptet som kombinerer en elektrisk drivlinje med et høyspentbatteri og en svært effektiv energiomformer.
Teknologiske fremskritt
Hvilke milepæler har lagt grunnlaget for at “Vorsprung durch Technik” fortsetter å representere drivkraften for innovasjon hos Audi, og at slagordet fortsatt brukes i dag? Oliver Hoffmann, styremedlem i AUDI AG for teknisk utvikling: “Den viktigste milepælen for meg er quattro-teknologi. Ikke bare var det grunnlaget for rallysuksessen vår, det representerer også hvordan erfaringer fra racing blir overført til serieproduksjon. quattro og Audi har siden gått hånd i hånd. Like viktig var den første Audi A8 med Audi Space Frame-teknologi i 1994, som bidro til å befeste vår plass i premium-segmentet.”
Les ogå: quattro 40 år: 40 fakta du kanskje ikke visste fra før"Audis tiår"
"Audis tiår" startet i Le Mans på begynnelsen av 2000-tallet. Med nye teknologier som FSI, Turbo-FSI, laserlys, Ultra-teknologi og hybrider, dominerte de fire ringene det anerkjente langdistanseløpet som den enestående serievinneren. Den aluminiumskompakte A2 1.2 TDI debuterte også: Den var den første, og er fortsatt, eneste treliters firedørsbilen.
Selskapet tok neste kvantesprang i 2018 med introduksjonen av Audi e-tron, den første helelektriske Audien som gikk i serieproduksjon. Med en rekkevidde på 400 kilometer banet den vei for førsteklasses elektromobilitet. Tre år senere kom markedslanseringen av Audi e-tron GT, revolusjonerende i design og et bevis på at fremtidens e-mobilitet blir spennende å følge. Den nye merkevarekampanjen "Future is an Attitude" understreker Audis fremtidsrettede tilnærming ved å hele tiden utfordre tradisjonelle syn på mobilitet.
På slutten av 2010-tallet ble bærekraft et hovedmål for selskapet. "Dette er grunnen til at Audi er konsekvent dedikert til miljøet, og gjør mange tiltak for ressurseffektivitet og å redusere det økologiske fotavtrykket i miljøprogrammet "Mission Zero", sier Hildegard Wortmann, styremedlem i AUDI AG for salg og markedsføring. Målet: at Audi skal være karbonnøytralt innen 2050. “Vi utvikler oss til å bli en leverandør av bærekraftig premiummobilitet, og ønsker å være ledende her. Derfor fokuserer vi på å være teknologisk ledende innenfor miljøvennlig mobilitet. Det er i tråd med dette at Audi ikke vil introdusere flere nye modeller med forbrenningsmotorer fra 2026,” forklarer Wortmann. Og presset for elektrifisering fortsetter: ”Vi redefinerer forpranget og fokuserer på bærekraft, digitalisering og elektrifisering. Det handler om å gi et bidrag til en levelig fremtid med meningsfull teknologi."
Audi TT
I 1995 ble prototypen på Audi TT avduket på Frankfurt International Motor Show. Styrelederen den gang, D. Herbert Demel, beskrev den som “Entusiatens bil med mye karisma». Versjonen med åpent tak ble presentert senere samme år på Tokyo Motor Show.
Også publikum ble fengslet av designet på bilene, som var en blanding av kurver, radier, sirkler og rette linjer. Bilelskere som var ivrige etter å kjøpe, krevde simpelthen at denne kompakte sportsbilen skulle bli produsert. Og i 1995 besluttet styret å fortsette å utvikle begge bilene til produksjonsmodeller.
I løpet av den 28 måneder lange utviklingsperioden ble det gjort noen tekniske modifikasjoner, men den slående formen på designikonet forble uberørt, bortsett fra noen få mindre detaljer. Frem til da hadde ingen andre konseptbiler fra Audi blitt produsert med en så trofast oppmerksomhet på detaljer. Den første generasjonen av Audi TT kom på markedet som en coupé i 1998, etterfulgt av roadster i 1999.
En holdning, en følelse, en tilnærming. Dette er hva “Vorsprung durch Technik ”betyr for Marc Lichte, designsjef i Audi. Se hele filmen på YouTube:
Audi 100 Coupé S
Med et design som var tydelig inspirert av den italienske stilen, ble coupé-modellen til Audi 100 for første gang vist frem på Frankfurt Motor Show i september 1969, skjønt markedslanseringen fulgte ikke før et år senere. Bredere dekk, et ratt med justerbar høyde, internt ventilerte skivebremser på forhjulene og en mer luksuriøs innredning og polstring, var noen av detaljene som utpekte «fastback»-versjonen til den originale Audi 100 sedan. Med totalt 30 687 produserte biler, og i kontrast til Audi 100 sedan, var coupéen en bil for den «frie sjel" og oppnådde raskt kultstatus.
Audi quattro Spyder
Audi quattro Spyder ble en sensasjon på International Motor Show i Frankfurt i 1991. Det konsistente designet til en Audi sportbil ble understreket en 2,8-liters V6-motor montert midt på kjøretøyet. Med en rørramme og kropp i aluminium holdt egenvekten seg på kun 1100 kg, til tross for det tunge drivverket med firehjulsdrift.
Til tross for at publikumsinteressen var stor, forble bilen et konsept og er i dag en del av den historiske bilsamlingen Audi Tradition.
Audi e-tron
Audi e-tron er den første helelektriske produksjonsbilen fra Audi, og hadde sin verdenspremiere i San Francisco 18. september 2018. Audi e-tron har alt av teknologiske innovasjoner fra Audi, og tilbyr det beste fra alle verdener – imponerende kjøreegenskaper med det nyutviklede elektriske quattro firehjulstrekksystemet, komfort og premiumfølelse med et lavt støynivå, luksuriøst og innovativt interiør, imponerende ytelser, over 400 kilometer rekkevidde etter WLTP-standarden, opptil 150 kW hurtiglading, og for første gang på en produksjonsbil – virtuelle sidespeil. Dette er bare noen av årsakene til at Audi e-tron gir en helt spesiell kjøreopplevelse.
Fra barndomsdrømmer, til å slå verdensrekorder og kjøre den første Audi-hybriden og vinne Le Mans. Se mer om Tom Kristensen på YouTube:
Audi R18 e-tron quattro
Da Audi vant den første seieren med en hybrid racerbil i Le Mans 24 Hours 2021, oppnådde Audi nok en banebrytende bragd i verdens viktigste utholdenhetsløp. Audi R18 e-tron quattro var ubeseiret i Le Mans i tre år på rad (2012, 2013 og 2014). Selskapet fortsetter den systematiske elektrifiseringsprosessen til motorsportsprogrammet, som startet med utholdenhetsløp i 2012. Med R18 hybrid sportsbilen var Audi den første tyske bilprodusenten som konkurrerte i den helelektriske Formula E racing-serien i sesongen 2017/2018. Med fire seire og totalt elleve pallplasser vant Audi Sport ABT Schaeffler lagenes mesterskapstittel etter tolv løp.
I 2022 vil Audi konkurrere i Dakar Rally med nok en innovativ prototype. For første gang kombinerer det alternative drivkonseptet en elektrisk drivlinje med et høyspenningsbatteri og en svært effektiv energiomformer.
Audi Duo concept
Basert på Audi 100 Avant (C3), ble første generasjon Audi Duo laget høsten 1989 og avduket for første gang på bilutstillingen i Genève i mars 1990. En Audi 100 Avant quattro med fem-sylindret drivstoffinjeksjonsmotor og 100 kW / 136 hk ble utstyrt med en 12,6 hk likestrømsmotor på bakaksel, og demonstrerte dermed muligheten for hybridbiler som kunne reise korte distanser uten å produsere utslipp. Et nikkel-kadmium-batteri ga strøm til den elektriske stasjonen.
Audi A8
På bilutstillingen i Genève i mars 1994 presenterte AUDI AG sin nyeste modell i premium-segmentet - Audi A8. Med denne spesielle bilen demonstrerte Audi nok en gang sine innovative evner innenfor bilteknikk. For første gang i selskapets historie ble en bil laget utelukkende av aluminium satt i serieproduksjon, hvor "Audi Space Frame" dannet grunnlaget.
Audi A8 var opprinnelig tilgjengelig som en quattro med en 4-2-liters V8-motor og en effekt på 220 kW (300 hk). Kunder hadde også muligheten til forhjulsdrift versjon med 2,8-liters V6-motor (128 kW / 174 hk).
Audi A2
Da A8 ble introdusert, hadde Audi ikke bare utviklet det radikalt nye ASF-designet og satt den i serieproduksjon, de hadde også utviklet alle trinnene som kreves for produksjonen. Lanseringen ble innledet av en utviklingsprosess som varte i 12 år. Siden da har Audi gradvis bygget videre på sine konkurransefortrinn, som spenner seg over tre generasjoner av A8, inkluderet A2 med den legendariske trelitersversjonen, A2 1.2 TDI. Mot slutten av 2010 hadde selskapet produsert rundt 550 000 biler med ASF-karosseriet - langt mer enn noen annen produsent i verden.
Audi 80 B1
I 1972 tok Audi et banebrytende skritt inn i fremtiden med den første Audi 80. Den noe «kantete» sedanen hadde et enkelt design. Med det glatte, og nesten litt kule uttrykket med få og enkle linjer, hadde designerne lyktes i å lage en bil med tidløs design.
Også mange ting på innsiden var nytt og fremtidsrettet. Ta for eksempel motorene - firesylindrene i den legendariske EA 827-modellserien ble arrangert langsgående mellom MacPherson-fjæringssystemet. Og takket være en negativ styringskompensasjon, forbedret de stabiliteten under bremsing. Sedanen var 418 centimeter lang, og ville i dag blitt kategorisert som en kompaktbil, men hadde likevel veldig god plass. Bagasjerommet rommet hele 450 liter bagasje.
Audi quattro
I mars 1980 overrasket Audi bilverdenen på bilutstillingen i Genève ved å introdusere en Coupé med firehjulsdrift; "Audi quattro". Idéen om denne høytytende bilen med permanent firehjulsdrift hadde utviklet seg under vintertesting i Finland i 1977. Det var her Iltis, et terrengkjøretøy som Audi hadde utviklet for Volkswagen, overbeviste ingeniørene om å fortsette å utvikle denne teknologien på grunn av den gode prestasjonen på snø og is. Audi quattro åpnet opp for helt nye dimensjoner av kjørestabilitet, som på imponerende vis ble demonstrert i rally med flere titler i verdensmesterskap og Tyske mesterskap.
I mars 1989 fikk den firehjulsdrevne kupéen, vanligvis referert til som den opprinnelige quattro, en 220 hk fem-sylindret, fireventals motor, en regulert katalysator og den avanserte “andre generasjonen firehjulsdrift ”med selvlåsende, dreiemomentregistrert senterdifferensial.
To år senere, 17. mai 1991, rullet den siste Audi quattro av samlebåndet. Med neste elleve år i produksjon er den fortsatt den lengst produserte Audi-modellen.
Audi Sport quattro S1 Pikes Peak
Audis team entret rallyverdenen i 1978, og kjørte først forhjulsdrevne biler. Knapt et år etter at den den opprinnelige quattroen ble avduket i Genève i 1980, startet den enorme suksessen i rally verdensmesterskap. quattro dominerte mesterskapetet og i juli 1987 seiret Röhrl ved Pikes Peak Hill Climb (USA) med en omfattende modifisert Sport quattro S1 prydet med noen enorme vinger. I den raskeste delen av den 20 kilometer lange banen med en høyde på 1435 meter, en gjennomsnittlig stigning på sju prosent og 156 svinger, ble han målt på en hastighet på 196 km/t.
50 år med "Vorsprung durch Technik"
I august 1969 ble fusjonen av Auto Union GmbH, Ingolstadt og NSU Motorenwerke AG, Neckarsulm til Audi NSU Auto Union AG. Det nye selskapets utvalg av modeller ble karakterisert som et mangfold av teknikk, for eksempel med gjengjeldende og roterende stempelmotorer, luft- og vannkjøling samt for-og bakhjulsdrift. Hans Bauer, som jobbet i markedsavdelingen i Audi NSU, reflekterte i 1971 over hvordan dette store mangfoldet kunne kommuniseres som et reelt konkurransefortrinn. Resultatet var like enkelt som det var genialt: Vorsprung durchTechnik! Fem tiår med fremskritt. Vi hedrer fortiden, feirer nåtiden og utfordrer fremtiden.