quattro firehjulsdrift | Teknologi og innovasjon | Audi
Audi RS-modeller

quattro firehjulsdrift


"quattro" betyr "Audi" og "Audi" betyr ofte "quattro": prinsippet om firehjulstrekk er en hjørnestein i merkevaren og har vært det i 40 år. Helt siden quattro hadde sin debut på bilutstillingen i Geneve i 1980, har Audi alltid fremmet teknologi for firehjulsdrift og har til nå produsert nesten elleve millioner biler med quattro-drivsystemer. Det nyeste som er utviklet er elektrisk quattro med elektrisk momentstyring (electric torque vectoring).

Fordelen med permanent quattro firehjulstrekk

Ved firehjulstrekk distribueres i utgangspunktet kraften 40:60, med 40 prosent av kraften på frontakselen, og 60 prosent på den bakre akselen. Hvis det er nødvendig, kan opptil 70 prosent bli fordelt til frontakselen, og opptil 85 prosent til bakakselen for å forhindre at hjulet mister grepet.

Fordelen med permanent firehjulstrekk er at man får bedre grep når man akselererer og bedre sikkerhet totalt sett som følge av et best mulig veigrep. Det som virkelig gjør quattro unikt er følelsen man får når man kjører bil utstyrt med teknologien. Kunder har beskrevet opplevelsen som å være klistret til veien mens man kjører. Vi vil heller si det på en annen måte: quattro permanent firehjulsdrift gir deg en bedre følelse av veien, noe som gir deg økt sikkerhet.

Audi RS 6 i vinterlandskap

Permanent firehjulstrekk under kontinuerlig utvikling – quattro ultra

Med e-tron og e-tron Sportback startet ikke Audi bare en reise mot bærekraftig elektrisk mobilitet, men også elektrisk firehjulstrekk. Elektriske motorer driver for- og bakaksel i begge SUV-modellene. Oppheng og drivkontrollenheter jobber tett sammen for regulere den ideelle fordelingen av dreiemoment mellom dem - kontinuerlig, fullt variabelt og innen brøkdeler av et sekund.

Av effektivitetshensyn bruker de elektriske SUV-ene bare de bakre elektriske motorene i de fleste situasjoner. Hvis sjåføren trenger mer kraft, vil kontrollenhetene aktivere motoren på forakselen. Dette skjer prediktivt i mange situasjoner, eksempelvis under isete forhold for å unngå å skli, under en rask sving, eller hvis bilen understyrer eller overstyrer. Det tar omtrent 30 millisekunder fra systemet som oppdager situasjonen til drivmomentet sparker inn.

I kombinasjon med hjulselektiv momentkontroll gir elektrisk firehjulsdrift utmerket trekkraft, enestående stabilitet og mye moro uansett vær.

Animasjon: slik fungerer quattro firehjulstrekk med sportsdifferensialfunksjon
Med

Som med akslene er det ingen mekanisk kobling. Elektrisk momentstyring, det vil si fordelingen av dreiemoment mellom bakhjulene, utføres i løpet av millisekunder og gjør det mulig å aktivere ekstremt høyt dreiemoment. Hvis bilen må svinge brått, vil den elektriske motoren rette ekstra dreiemoment til bakhjulet på utsiden av svingen, og samtidig bremsene bakhjul på innsiden tilsvarende.

Robotmonterte optiske måleinstrumenter

quattro-historien

Audi stod for en milepæl i bilhistorien da man i 1980 lanserte en rask bil egnet for masseproduksjon med firehjulstrekk. Teknologien ble først vist frem på Geneva International Motorshow, med den nå legendariske Ur-quattro-en. Siden den gang har man foredlet teknikken ytterligere, slik at den fortsatt setter standarden i bransjen.

Motorsporten ble også revolusjonert med teknologien bak firehjulsdrift quattro, og har bidratt til en rekke Audi-triumfer i ulike mesterskap og billøp siden lanseringen tidlig på 80-tallet.

quattro 40 år: 40 fakta du kanskje ikke visste fra før
Audi Norge Teknologi og innovasjon
quattro firehjulsdrift