På langtur med Audi e-tron | Tips og råd | Audi

Audi e-tron for aktive familier

  • Mats6.jpg
Mats6.jpg
Artikkel oppdatert 08.03.21

På langtur med Audi e-tron

Audi e-tron er elbilen for aktive familier. – Her er det plass til alt og alle, og i tillegg er den morsom å kjøre. Det hadde jeg ikke forventet av en elbil, sier Mats Christian Knutsen.

– E-tronen er min første elbil, og den er så komfortabel at det bokstavlig talt føles som å kjøre på en sky. Jeg hadde virkelig ikke trodd at en så stillegående bil kan være så morsom å kjøre, sier Mats Christian Knutsen (36).

Voksenbil

At det ble en e-tron er ikke helt tilfeldig. Mats var en fornøyd eier av en Audi A5, men da han og samboeren fant ut at to snart skulle bli tre, var tiden inne for å oppgradere til en mer familievennlig bil. Det var spesielt viktig at den nye bilen scoret høyt på sikkerhet på grunn av den lille passasjeren som etterhvert vil innta baksetet.


– E-tron føles som en ordentlig voksenbil, sier Mats, og paret falt øyeblikkelig for det lekre ytre og de rause dimensjonene på e-tron. Så satte de seg ned for å regne på utgiftene.


– Overraskende nok fant vi ut av at vi faktisk kom til å spare på de månedlige utgiftene hvis vi kjøpte denne bilen kontra en bensin- eller dieselbil. Vi slipper årsavgift, moms, bensinutgifter, parkeringsutgifter og bompenger, forklarer han, og legger til at slik er det i Stavanger. I andre byer er det kanskje andre regler som gjelder.

Mats2.jpg

På roadtrip første dagen

Når vi snakker med Mats, har han hatt sin e-tron i gråfargen «tyfon» i en drøy måned. På den tiden har han rukket å kjøre mye, og selveste jomfruturen gikk til Krakow i Polen.

– Jeg må innrømme at jeg ikke helt visste hva jeg bega meg ut på, da vi tok fergen til Hirtshals samme dag som vi fikk bilen. Fergen gikk ikke før klokken åtte om kvelden, så vi rakk å kjøre litt rundt i nærområdet før vi dro. I tillegg hadde jeg testkjørt bilen, men det er jo noe helt annet å ta den med på en roadtrip på kontinentet. Skulle jeg ha reist på samme tur i dag, så hadde jeg planlagt bedre med tanke på lademuligheter underveis, sier han.
Les også: Ladetid og ladeeffekt

Lading på kontinentet

I Danmark ble paret møtt med et godt utbygd ladenettverk. Da de kom til Tyskland derimot, fikk de bekreftet hvilket foregangsland Norge er på ladefronten. Flere av ladestasjonene i Tyskland var ute av drift, og mange hadde makseffekt på 50 kilowatt. Dessuten var de ofte plassert i øde strøk eller intetsigende industriområder, der man også måtte regne med lang ventetid.

– Heldigvis har e-tron veldig god rekkevidde, så det gikk fint med oss. Men nå er jeg én erfaring klokere, og anbefaler andre elbilsjåfører som skal på biltur til kontinentet å planlegge neste lading når det er hundre kilometer igjen på batteriet. Da unngår man stress, sier Mats. Han tipser også om en god app som heter PlugShare. Den er brukerbasert, og i tillegg til å vise nøyaktig hvor ladestasjonene ligger, så tipser brukerne om spenningen var som lovet og om den generelle brukeropplevelsen på ladestasjonen.
Les også: Audi e-tron testvinner på ladetid

Babyutstyr i Polen

I Polen var ladesituasjonen nokså lik Tyskland, bortsett fra at ladestasjonene ofte lå i tilknytning til store kjøpesentre. Der benyttet paret ladetiden til å kjøpe inn babyutstyr til den lille som snart var på vei.

– Vi fylte hele det romslige bagasjerommet med barnevogn, barneseng, barnesete til bilen og alt det andre som vi allikevel hadde måttet kjøpe hjemme. I Krakow fikk vi det til en langt hyggeligere pris, sier han. På vei tilbake tok paret ferge til Kristiansand, og fikk dermed lagt inn en lengre Norgesetappe med den nye bilen.

– Det var ordentlig luksus å kjøre fra Kristiansand til Stavanger og kunne lade bilen med en lynlader med 350 kW effekt underveis. Fremtiden for elbilsjåfører på hjemmebane ser lys ut, og jeg er spesielt optimistisk til at det etterhvert vil bli et samlet leverandørnettverk, sier den nyfrelste elbilsjåføren.
Les også: Velg riktig ekstrautstyr
Mats.jpg

Hva er annerledes?

Så hvordan er det egentlig å gå fra fossilt drivstoff til elbil?

– Som sagt føler jeg bokstavlig talt at jeg kjører på en sky. E-tron er ekstremt stillegående, og for meg som er opptatt av god lyd på anlegget, føler jeg at jeg sitter i et lydstudio. Jeg har utrolig nok bedre lyd i bilen enn på lydanlegget i stua, noe som er ironisk ettersom jeg har lagt en del penger i det, ler han. Utover dette er det selve ladeopplevelsen som er den største forskjellen fra Audi A5 som Mats kjørte tidligere.

– I begynnelsen føltes alt litt fremmed, men man blir fort vant til det. Nå plugger jeg inn bilen, går inn og kjøper en iskrem og kommer ut til en hurtigladet bil. Enkelt og greit, sier han.
Les også: Slik får du best mulig rekkevidde

På hils

E-tron er en ikonisk bil det er vanskelig å ikke legge merke til på veien.

– De fleste kjenner denne bilen fra Audis markedsføring, og jeg tror at enten så eier man en, eller så ønsker man å eie en, smiler Mats. Men hva skjer når én e-tron sjåfør møter en annen?

– Det er morsomt at du spør, for på parkeringsplassen utenfor Dyreparken i Kristiansand skjedde akkurat det. Vi var i ferd med å kjøre ut, da en annen e-tron med nøyaktig samme farge og modell kjørte inn. Da hilste vi på hverandre med et nikk og et stort smil, sier den fornøyde rogalendingen.
Utforsk Audi e-tron

Nysgjerrig på Audi e-tron?

Bestill prøvekjøring i dag
Audi Norge Tips og råd
Audi e-tron for aktive familier