Ionity ladere - Fremtidens lynlade-nettverk

Europas ledende ladestrømnett for elektriske biler med over 400 ladestasjoner langs store europeiske motorveier.

Artikkel oppdatert 27.11.2020

Hva er Ionity?

Audi bidrar i utbyggingen av et nettverk av hurtigladestasjoner langs europeiske hovedferdselsårer. Selskapet IONITY bygger og driver et hurtigladenettverk langs motorveier i 25 europeiske land. På ca. 30 minutter kan du lade høyenergibatteriet i Audi e-tron-modeller nok til å kjøre en lang strekning.

Så sant en elbil lades med energi fra fornybare kilder, vil den være helt utslippsfri i bruk. Derfor samarbeider Audi med energileverandører, og utvikler sine egne ladetjenester. Dersom kundene for eksempel velger hjemmelading fra Elli eller hurtiglading fra IONITY, er de garantert grønn energi.

Ionity

Ikke bare en bybil

Det er nok lynstasjoner til at du kan kjøre helt problemfritt rundt i Norge, Sverige og Danmark med en bil som kan lade i høyhastighet. Hvis du skal kjøre en e-tron fra Oslo til Trondheim og starter med fulladet batteri, vil du kun trenge en 20 minutters lading ved en Ionity lynladestasjon for å nå frem til Trondheim. De nye lynladerne har en kapasitet på maks. 350 kW. Det er ventet at lynladestasjonene fra Ionity vil revolusjonere elbilenes effektivitet og rekkevidde, og bidra til å eliminere de begrensningene som elbiler tidligere har hatt med tanke på langdistansekjøring.

For å dekke det økende behovet for elbillading, etableres det nå sammen med flere partnere nye vind- og solcelleparker i flere europeiske land. Dette skal gi fem terrawatt ny, grønn energi innen 2025, noe som tilsvarer 250 vindturbiner. Ytterligere grønne prosjekter følger i nær framtid.

Nytt ladekonsept: Audi charging hub

«Audi charging hub» er et nytt ladekonsept med flere fordeler. Her kan lynlading reserveres på forhånd, og et lounge-område i direkte tilknytning vil gi en attraktiv premiumopplevelse mens bilen lader.

Ladehubene består av fleksible kuber med ladesøyler og gjenbrukte litium-batterier som energilager. Dette gir ikke bare en verdifull gjenbruk av utrangerte elbilbatterier, men bidrar også til å avlaste peak-belastninger i strømnettet. Løsningen reduserer dessuten den tekniske kompleksiteten med høyspenningsoverføringer og dyre transformatorer.

Kubene kan lades med 11 kW per kube fra et standard 400-voltsnett. Dette gjør det enkelt å finne nye lokasjoner. I pilotprosjektet er en samlet inngangseffekt på 200 kW tilstrekkelig til å gi en totalkapasitet på 2,45 Mwh. Kubene lades primært natten. Om dagen får systemet støtte av solceller på taket. Dette gjør det mulig med 70 lynlandinger daglig, med opptil 300 kW effekt. En tradisjonell lynladestasjon med tilvarende effekt krever en effekttilførsel i megawatt-klassen.

Den første «Audi charging hub» settes i ordinær drift ved Nürnberg nå i høst.

Audi Norge Elektrisk mobilitet
Ionity ladenettverk