Elbil og ladeeffekt

Med e-tron gjør Audi elektrisk langdistansekjøring til en realitet. Grunnen er avansert teknologi som gir en unik ladekurve. Det gjør at den maksimale ladeeffekten på 150 kW er tilgjengelig lenger, slik at ladestopp på langtur faktisk fungerer.

Oppdatert 13. januar 2021

De fleste lader gjerne hjemme over natten, og da er ikke ladetiden noe stort tema. Men når du er på langtur teller minuttene. Etter en kort pause bør bilen være klar for nest etappe. Derfor er mange elbilkunder opptatt av maksimal ladeeffekt – hvor mange kW den kan motta.

Men dette tallet er bare en del av det som teller når du er tilkoplet lynladestasjoner. Ladefarten, med benevnelse kWh per minutt, er det som i praksis avgjør hvor lenge du må lade for å komme dit du skal.

En annen måte å si dette på, er at maksimal ladeeffekt må være tilgjengelig så lenge som mulig. Audi e-tron-modellene, med sin kontinuerlige ladeytelse over tid, briljerer nettopp med denne egenskapen.

Audi e-tron som lader

Ladefart er viktigere enn maksimal ladeeffekt

Blant de aktuelle elbilene på markedet tar Audi e-tron ledelsen i ladeytelse, selv om det finnes enkelte modeller med høyere oppgitt maksimal ladeeffekt. Forklaringen ligger i detaljene. Hva lynladestasjoner (HPC) kan levere av effekt er en forutsetning, men ikke den eneste avgjørende faktoren for ladefarten.

Batteriets evne til å motta store strømstyrker er en minst like viktig faktor. Med høy ladeeffekt blir også strømstyrken inn på batteriet stor, noe som gjør at de fleste batteriløsningene bare kan motta denne effekten i en relativt kort tidsperiode. Deretter reguleres ladeeffekten ned – og ladetiden øker følgelig.

Audi e-tron

Ladekurven til et batteri beskriver hvor mye strøm som kan mottas gjennom ladeforløpet. Audi e-trons ideelle ladekurve viser at maksimal effekt kan mottas over en lang tidsperiode, noe som gir høy ladefart. Det er dette som gir korte ladestopp.

Sjekk hvor lenge du må lade med vår kalkulator
Audi e-tron

Fordelene ligger i konseptet

Forklaringen bak den ideelle ladekurven finnes i de konseptuelle fordelene til Audi e-tron 55. Under ideelle betingelser ligger ladeeffekten kontinuerlig på 150 kW, hele veien fra 5% til 70% ladenivå. Dette til tydelig forskjell fra andre ladekonsepter, som bare kan lever den maksmalen effekten i korte tidsperioder – og der ladeeffekten reduseres mye lenge før 70% energinivå er oppnådd.

I daglig bruk utgjør dette mye: 10 minutter ved en lynladestasjon gir Audi e-tron 55 en økt rekkevidde på rundt 110 km. Fra «tom tank» (5%) er batteriets ladenivå 80% etter ca. 30 minutter. Og selv om det av tekniske grunner tar mye lenger tid å lade opp de siste 20% av et litium-ion-batteri, kan en Audi e-tron fullades på rundt 45 minutter (5% til 100%). Det er enestående blant konkurrentene.

e-tron testvinner på ladetid

Sofistikert termisk kontroll er «hemmeligheten»

Litium-ion-batteriet i Audi e-tron 55 har en bruttokapasitet på 95 kWh (86,5 kWh netto), og er konstruert for lang levetid. Grunnlaget for dette legges med et omfattende termisk reguleringssystem.

Væskekjøling sikrer at batteriets temperatur holdes innenfor det gunstige området 25 – 30 grader celsius, selv under høy belastning. 22 liter kjølevæske sirkulerer i totalt 40 meter kjølerør, i fire kjølekretsløp.

Når batteriet er tilkoplet en 150 kW DC-lynlader, transporterer dette kjølesystemet bort varmen som oppstår på grunn av den interne elektriske motstanden i batteriet.

Kjernen i kjølesystemet er ekstruderte profiler, som visuelt kan sammenlignes med spilene i en sengebunn. Disse sitter på undersiden av batteriet. Et nyutviklet, termisk ledende lim fester kjøleelementene til batterikassen.

Mellom battericellene, og mellom cellene og batterikassen, er det en såkalt «gap filler», en varmeledende gel som fordeler den termiske energien jevnt. Skillet mellom elementene med kjølevæske og battericellene øker også sikkerheten til systemet – med økt kollisjonssikkerhet som en ytterligere effekt.

Audi Norge Elektrisk mobilitet
Elbil og ladeeffekt